notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kell-e has műtét szülés után?

hirdetes

Várandósság utáni hasi műtét

Puskás Rékka

A feszes, lapos has mindennapos téma a fitnesz cikkek között, de egyre több fiatal nőt érdekel, hogy mi a helyzet a szülés után?! Kötelező szerűen megszűnik a has lapossága, és vissza sem állítható? Ezekre a kérdésekre még sokszor az edzők sem tudnak konkrét választ adni, pláne, ha ők maguk nincsenek túl a terhesség és szülés folyamatain. Lássuk tehát, milyen opciók várnak ránk a szülés után!

Szükséges-e szülés után a hasi műtét?

Szülés utáni teendők, ha nincs probléma

Alapvetően mindenkit megnyugtathatok: a szülés után 6 héttel már lehet tornázni, a kondíciónknak megfelelően, és természetesen orvosi jóváhagyással. Az esetek nagy részében a méh minden probléma nélkül néhány napon belül visszahúzódik, a hasizmok, melyek a terhesség előrehaladtával egyre jobban eltávolodtak, ilyenkor kezdenek visszaállni a korábbi „normál” állapotra. Ha orvosunk és edzőnk nem dönt másképp, a hasizmokat már dolgoztathatjuk – elsősorban statikus gyakorlatokkal, fokozatos terheléssel.

A terhesség alatt lerakódott zsírpárnák az első hetekben sokszor önmaguktól olvadnak le, később kalóriacsökkentéssel és mozgással ledolgozhatjuk őket – ebben viszont szintén kérjük szakember segítségét, aki figyelembe veszi majd a szoptatást és más speciális körülményeket. Természetesen a zsír eltávolítására is vannak beavatkozások, én azonban most erről a típusú műtétről szeretnék írni.

Nagyon sok kismamát, hogy a hasizmok eltávolodva maradnak a szülés után is – a has ilyenkor előre domborodik, és ez nemcsak esztétikailag lehet zavaró, de egészségügyileg is veszélyes: a köldöksérv gyanú miatt. Hanyatt fekvésben, enyhén megemelt lapockákkal megfeszül annyira a has, hogy kitapinthassuk a köldök felett: el van-e távolodva az egyenes hasizmunk. A kérdés, hogy 1-2 ujjnyi, vagy 3-4 ujjnyi (esetleg még nagyobb-e) az eltávolodás. A 3 ujjnyi távolodás már veszélyes lehet, speciális gyakorlatokat, esetleg műtétet igényel. Ebben az esetben mindenképp értekezzünk orvossal, gyógytornásszal, edzővel, aki megmutatja, mely has gyakorlatok a tiltottak és melyek megengedettek, némi variációval.

hirdetes

Mikor szükséges műtét?

Ritka esetben a hasizmok oly mértékben eltávolodtak, hogy műtét szükséges. Ezt össze lehet kötni esztétikai műtéttel is, a plasztikai sebészet hasi korrekciókkal is foglalkozik, de alapvetően egészségügyi beavatkozásról beszélek most, aminek célja, hogy a belsőszervek védettek maradjanak. Nem kell azonnal megijedni!

A legtöbb esetben egy jó gyógytornász menteni tudja a helyzetet a megfelelő gyakorlatokkal, de ha mégis műtét javasolt, ezeket érdemes tudni:

hirdetes

•    kifejezetten has-sebész tudja megállapítani a műtét szükségességét

•    mivel a szülés utáni regeneráció legalább egy teljes évig tart, ezért 1 évnél korábban semmiképp nem érdemes a hasunk állapotán tépelődni!

•    a műtét valóban kényelmetlen: jó pár napig nem tudsz felkelni, katéterezve leszel… Mindenképp szükséged lesz segítségre néhány hétig, a gyerek(ek) miatt

•    műtét után emelni tilos, 2-3 hétig, még a legkisebb súlyokat is

•    3 hétig tiltott a vezetés és a házasélet is

•    8. hétig sportolás tilos, később a szökdeléses – rázkódásos mozdulatok még jó pár hónapig nem esnek jól…

Fontos tehát, hogy a szülés után a has laposságát vizsgálva válasszuk szét a fogyást és a hasizmok állapotát. Az előbbi a zsír lepucolásáról szól, a második egészségügyi kérdés. Ne feledjük kikérni kompetens szakember véleményét mindkét esetben!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Vitamin

A vitamin szerves anyag, ami nélkülözhetetlen a szervezet számára. A vitaminok fontos szerepet... Tovább

Nyelési nehézség

Diszfágia Legtöbbször valamilyen mechanikus akadály (szűkület, daganat, idegen test) vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
alakformálás bőrápolás fitness fogyás szépség terhesség