Útmutató azoknak, akik szeretnének tisztán és egészségesen táplálkozni, de nem igazán tudják, hol is kezdjék.

Általános, hagyományos ételek - "Gyúrósítva"

Nv.
hirdetes

Azok, akik belekóstoltak már valamennyire a fitnesz, testépítés, alakformálás világába, érezhetik mennyi minden múlik a táplálkozáson. Nagyjából, ez dönti el, mennyi idő után láthatod meg magadon a várva várt eredményeket. Hiába vannak tónusos izmok rajtad, a zsírréteg mindent eltakar, és akkor továbbra is marad a rosszkedv és az önutálat.

Hogyan készítsd el a hagyományos ételeket tisztán?

Egy általános testépítő étrend négy dolgon alapszik. Szénhidrát, fehérje, zsírok, rost. Tulajdonképpen ezek megfelelő arányainak kombinációiból épül fel. Ez körülbelül úgy néz ki, hogy csirkemell, rizs, brokkoli, nyakon öntve egy kis lenmagolajjal. Ez igazából nem is rossz. Egy héten egyszer. Vagy kétszer. De napi hatszor, amit szorozz be még 365-el??? Hát igen. Lehet egy kicsit unalmas lenne.

Kell egy kis változatosság. Persze a táplálkozásban tulajdonképpen a változatosság nem azt jelenti, hogy egyik nap levest, másik nap főzeléket, harmadik nap piskótát eszel, hanem hogy a napi szükséges tápanyag bevitelt (Azaz fehérje, Szénhidrát, Zsírok, Vitaminok, Ásványi anyagok, Rost) milyen forrásból viszed be. 

Hogyan készítsd el a hagyományos ételeket tisztán?

Minden nap pontosan ugyanarra van szükséged. Ezért nem is értem ezeket az agyament diétákat, amiknél egyik nap csak fehérjét, másik nap csak szénhidrátot, harmadik nap csak gyümölcsöt, (megjegyezném, hogy amúgy ez is szénhidrát) vagy csak keményítőt (ami MEGINT szénhidrát!- és ebből is látszik mennyire nem ért ehhez az, aki ezt „csodálatos” fogyókúrás módszert kitalálta).

 

A testednek tulajdonképpen a korábban felsorolt 4 dologra van igazából szüksége. Szénhidrátra, Fehérjére, zsírra és rostra. De nem kell lemondani a már megszokott és közkedvelt ételekről.

 

hirdetes

Vizsgáld át az étrendet, és nézd meg mi az, ami számodra hasznos testépítő szempontból és készítsd el ezeket TISZTÁN! 

Hogyan készítsd el a hagyományos ételeket tisztán?

Mit értünk azon, hogy tiszta étkezés? Mentes mindenféle feldolgozott élelmiszerektől, transzzsíroktól, egyszerű szénhidráttól, CUKORTÓL (a méz is cukor). Erre azért kitérnék egy pillanatra. Nem csak az átlátszó cukorrépából készült kristálycukrot értem ez alatt, hanem a barna cukrot, nádcukrot, mézet.

A legjobb rostforrások:

  • Brokkoli
  • Zöldbab
  • Karfiol
  • Spenót

Legjobb szénhidrát forrás:

  • Rizs
  • Hajdina
  • Zabpehely

Legjobb fehérje forrás:

  • Csirke
  • Túró
  • Lencse
  • Szója

Legjobb zsír forrás:

  • Hidegen sajtolt lenmagolaj
  • Halolaj
  • Kókuszolaj

 

Hogyan készítsd el a hagyományos ételeket tisztán?

Mivel a testépítő diétás étrendből bizony el kell hagyni a feldolgozott, továbbá a cukros, és zsíros ételeket, ezért nagyon jó barátaid lesznek a fűszerek. Ugyanis köztudott hogy valami minél több zsírt tartalmaz, az annál finomabb.

 

Rakott, zöldséges ételek

De vannak azért olyan dolgok, amik tisztán is nagyon finomak lehetnek, mint például, a rakott karfiol, rakott zöldbab, rakott csirke, rakott brokkoli.

Mivel én is próbálok tisztán étkezni, sorra kipróbáltam már ezeket az ételeket, így néhány jó tanáccsal is tudok szolgálni. Mivel ezekhez a húst egy pörkölt alapnak készítjük el, csirkével kicsit szárazabb. Leginkább pulykából szokták csinálni, de ha mindenféleképpen csirkével szeretnéd megcsinálni, készítsd minél szaftosabbra. A zöldséget, ne főzd, hanem párold, hogy minél több vitamin maradjon benne.

Olaj helyett szigorúan kókusz olajt használj!!! A jó zsíros tejfölt cseréld ki kefirre. Ennek sülve szinte ugyanolyan szuper íze van, mint a tejfölnek.

 

Palacsinta

Milyen egy igazi gyúrós palacsinta? Olyan, ami desszert létére is komplex étkezésnek számít, azaz szénhidrát fehérjével. Én teljes kiőrlésű lisztből, zsírszegény tejből, zsírszegény túrótöltelékkel szoktam elkészíteni. Vaníliás cukor helyett vanília aromát szoktam bele tenni, és cukor helyett édesítőszert. Mivel gondolom már meg van jól bejáratott palacsinta recepted, nem biztos, hogy ezzel a változtatásokkal rögtön jól fog sikerülni. Hogy ne kelljen sok KÓKUSZ OLAJAT (!) használni a sütéshez, érdemesebb egy jó minőségű palacsintasütővel próbálkozni.

 

A zabpehelyből, süthetsz sütiket. Például müzli szeletet. A lencséből készíthetsz lencsefőzeléket, de ezt is kefirrel ízesítsd! A lényeg, hogy mérd az adagokat, és ne használj cukrot, vagy egyéb zsírban gazdag hozzávalókat (pl. sajt, tejföl)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

5 vegán szokás, amit nem vegánok is felvehetnének

2019-05-21

5 vegán szokás, amit nem vegánok is felvehetnének

A vegán életmódnak számos előnye van. A kutatások szerint a vegánokat kevésbé fenyegetik a krónikus megbetegedések, például a rák különböző formái, a szívbetegség, a hipertenzió, és a 2-es típusú cukorbetegség.

Egészséges e a túlzásba vitt fehérje?!

2019-05-20

Egészséges e a túlzásba vitt fehérje?!

A magas fehérjetartalmú étrendnek lehetnek mellékhatásai. A fehérje nélkülözhetetlen a szervezet számára, mivel olyan aminosavakból áll, melyek a testszövetek építő kövei, beleértve az izmokat, az ereket, a hajat, a bőrt és a körmöket is.

Hibák a strandszezon előtt amit elkövetsz!

2019-05-20

Hibák a strandszezon előtt amit elkövetsz!

Itt a nyár mindenki szeretné a strandon a legjobb formáját hozni és a zsírmentes izomzatát megmutatni. De több hibát is elkövethet az ember lánya/fia, talán te is.

Gyors és szuper-finom méregtelenítő vizek, amik támogatják a fogyást

2019-05-20

Gyors és szuper-finom méregtelenítő vizek, amik támogatják a fogyást

Méregtelenítő vizek, amik segítenek a fogyásban. Íme néhány gyors, egyszerű és nagyon finom detox víz recept, amikbe te is azonnal bele fogsz szeretni. Méregtelenítés vízzel? Így lehetséges!

Édesítőszerek is hízlalnak! Akkor mi a tehendő?

2019-05-16

Édesítőszerek is hízlalnak! Akkor mi a tehendő?

Mindig nagy gondot jelentett nálam, hogy fogyókúra alatt mivel édesítsem az italaim, ételeimet. Sok mindent hallott sok felöl és ezek mindig ellentmondásban álltak egymással. Így neki láttam egy kis kutató munkának, íme az eredmény.

Mi az a ételintolerancia?

2019-05-15

Mi az a ételintolerancia?

A tehéntej, a tojásfehérje és a búza a leggyakoribb alapanyagok, amelyek ételintolerancia miatti panaszokat váltanak ki – több mint 6 ezer ételintolerancia létezik.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
134 305
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 053 394
Közösség

Szótár

B2-vitamin

B2-vitamin Riboflavin. Az enzimek a piroszőlősav, zsírsavak és az aminosavak oxidatív... Tovább

Ízületi mozgékonyság

  Azon motoros képesség, amely lehetővé teszi, hogy valamely mozgást nagy... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 115

Átlagos értékelés: 4.8