notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Útmutató azoknak, akik szeretnének tisztán és egészségesen táplálkozni, de nem igazán tudják, hol is kezdjék.

Általános, hagyományos ételek - "Gyúrósítva"

Nv.
hirdetes

Azok, akik belekóstoltak már valamennyire a fitnesz, testépítés, alakformálás világába, érezhetik mennyi minden múlik a táplálkozáson. Nagyjából, ez dönti el, mennyi idő után láthatod meg magadon a várva várt eredményeket. Hiába vannak tónusos izmok rajtad, a zsírréteg mindent eltakar, és akkor továbbra is marad a rosszkedv és az önutálat.

Hogyan készítsd el a hagyományos ételeket tisztán?

Egy általános testépítő étrend négy dolgon alapszik. Szénhidrát, fehérje, zsírok, rost. Tulajdonképpen ezek megfelelő arányainak kombinációiból épül fel. Ez körülbelül úgy néz ki, hogy csirkemell, rizs, brokkoli, nyakon öntve egy kis lenmagolajjal. Ez igazából nem is rossz. Egy héten egyszer. Vagy kétszer. De napi hatszor, amit szorozz be még 365-el??? Hát igen. Lehet egy kicsit unalmas lenne.

Kell egy kis változatosság. Persze a táplálkozásban tulajdonképpen a változatosság nem azt jelenti, hogy egyik nap levest, másik nap főzeléket, harmadik nap piskótát eszel, hanem hogy a napi szükséges tápanyag bevitelt (Azaz fehérje, Szénhidrát, Zsírok, Vitaminok, Ásványi anyagok, Rost) milyen forrásból viszed be. 

Hogyan készítsd el a hagyományos ételeket tisztán?

Minden nap pontosan ugyanarra van szükséged. Ezért nem is értem ezeket az agyament diétákat, amiknél egyik nap csak fehérjét, másik nap csak szénhidrátot, harmadik nap csak gyümölcsöt, (megjegyezném, hogy amúgy ez is szénhidrát) vagy csak keményítőt (ami MEGINT szénhidrát!- és ebből is látszik mennyire nem ért ehhez az, aki ezt „csodálatos” fogyókúrás módszert kitalálta).

 

A testednek tulajdonképpen a korábban felsorolt 4 dologra van igazából szüksége. Szénhidrátra, Fehérjére, zsírra és rostra. De nem kell lemondani a már megszokott és közkedvelt ételekről.

 

hirdetes

Vizsgáld át az étrendet, és nézd meg mi az, ami számodra hasznos testépítő szempontból és készítsd el ezeket TISZTÁN! 

Hogyan készítsd el a hagyományos ételeket tisztán?

Mit értünk azon, hogy tiszta étkezés? Mentes mindenféle feldolgozott élelmiszerektől, transzzsíroktól, egyszerű szénhidráttól, CUKORTÓL (a méz is cukor). Erre azért kitérnék egy pillanatra. Nem csak az átlátszó cukorrépából készült kristálycukrot értem ez alatt, hanem a barna cukrot, nádcukrot, mézet.

A legjobb rostforrások:

  • Brokkoli
  • Zöldbab
  • Karfiol
  • Spenót

Legjobb szénhidrát forrás:

  • Rizs
  • Hajdina
  • Zabpehely

Legjobb fehérje forrás:

  • Csirke
  • Túró
  • Lencse
  • Szója

Legjobb zsír forrás:

    hirdetes
  • Hidegen sajtolt lenmagolaj
  • Halolaj
  • Kókuszolaj

 

Hogyan készítsd el a hagyományos ételeket tisztán?

Mivel a testépítő diétás étrendből bizony el kell hagyni a feldolgozott, továbbá a cukros, és zsíros ételeket, ezért nagyon jó barátaid lesznek a fűszerek. Ugyanis köztudott hogy valami minél több zsírt tartalmaz, az annál finomabb.

 

Rakott, zöldséges ételek

De vannak azért olyan dolgok, amik tisztán is nagyon finomak lehetnek, mint például, a rakott karfiol, rakott zöldbab, rakott csirke, rakott brokkoli.

Mivel én is próbálok tisztán étkezni, sorra kipróbáltam már ezeket az ételeket, így néhány jó tanáccsal is tudok szolgálni. Mivel ezekhez a húst egy pörkölt alapnak készítjük el, csirkével kicsit szárazabb. Leginkább pulykából szokták csinálni, de ha mindenféleképpen csirkével szeretnéd megcsinálni, készítsd minél szaftosabbra. A zöldséget, ne főzd, hanem párold, hogy minél több vitamin maradjon benne.

Olaj helyett szigorúan kókusz olajt használj!!! A jó zsíros tejfölt cseréld ki kefirre. Ennek sülve szinte ugyanolyan szuper íze van, mint a tejfölnek.

 

Palacsinta

Milyen egy igazi gyúrós palacsinta? Olyan, ami desszert létére is komplex étkezésnek számít, azaz szénhidrát fehérjével. Én teljes kiőrlésű lisztből, zsírszegény tejből, zsírszegény túrótöltelékkel szoktam elkészíteni. Vaníliás cukor helyett vanília aromát szoktam bele tenni, és cukor helyett édesítőszert. Mivel gondolom már meg van jól bejáratott palacsinta recepted, nem biztos, hogy ezzel a változtatásokkal rögtön jól fog sikerülni. Hogy ne kelljen sok KÓKUSZ OLAJAT (!) használni a sütéshez, érdemesebb egy jó minőségű palacsintasütővel próbálkozni.

 

A zabpehelyből, süthetsz sütiket. Például müzli szeletet. A lencséből készíthetsz lencsefőzeléket, de ezt is kefirrel ízesítsd! A lényeg, hogy mérd az adagokat, és ne használj cukrot, vagy egyéb zsírban gazdag hozzávalókat (pl. sajt, tejföl)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Izomtömegnövelő táplálkozás. Mindenkinek, aki bajban van az izomtömeg növelésével.

2019-10-21

Izomtömegnövelő táplálkozás. Mindenkinek, aki bajban van az izomtömeg...

Izomtömegnövelő táplálkozás, mindenkinek ajánlom, aki bajban van az izomtömeg növelésével, nagyon hasznos tanácsok, hogy te is sokkal eredményesebb legyél

Egészségesen minden nap egy avokádóval

2019-10-18

Egészségesen minden nap egy avokádóval

Mit tesz napi egy avokádó a szervezetünkkel? Milyen hatásai vannak ennek a gyümölcsnek? Igen, gyümölcs. A superfoodként emlegetett kis termés, rengeteg érdekességet rejt magában.

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

2019-10-09

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

Nemrégiben derült, hogy egy családtagomnak változtatnia kell a táplálkozásán, mert a jelenlegi táplálkozási szokásának köszönhetően felborult a szervezete.

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

2019-10-09

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

Napjainkban egyre több ember küzd a gluténérzékenységgel. De ami a legszomorúbb, hogy már nagyon fiatal korban is jelentkeznek a tünetek. De, hogy mik is ezek a jelek azt sokan nem tudják.

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

2019-10-08

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

A következő cikkben szeretnék pár olyan dolgot leírni, amiknek általában az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten az étkezésről kapcsolatban. Tehát mondhatni táplálkozásbeli tévhitekről fogok írni.

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

2019-10-07

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

"A főzés voltaképpen szeretetteljes és önzetlen tevékenység, ami a szakács számára is örömmé válik a hozzáértő vendég révén."

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
99 803
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 184 718
Közösség

Szótár

Zsírszövet

A kötőszövetek egyik fajtája, ami rostos elemeekbe ágyazott zsírsejtekből áll, lebenyekre... Tovább

Diófa

Latin neve: Juglans regia   Eredete, élőhelye   A közönséges dió délkeletre a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 115

Átlagos értékelés: 4.8