notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mit tehetünk a sterssz okozta gyomórfekély ellen?

hirdetes

A stressz okozza a gyomorfekélyt? – Tíz "gyógyító" mítosz

vitalzone.hu

Az utóbbi évtizedekben számos teória, alternatív gyógymód született, amely sokszor még az orvostudomány alaptételeit is megkérdőjelezi. Sokszor gyógyítatlan betegségeknél, gyakran a rák esetében bukkannak fel az univerzális csodaszer-elméletek.

Mit tegyünk a stressz ellen?

Sokan nem is tudják, hogy ezeknek a gyógymódoknak egy része még ártalmas is lehet. Tudta ön például, hogy bizonyos esetekben a vitaminok vagy a szódabikarbóna káros? Tényleg szükség van méregtelenítésre és lúgosításra? Mennyire veszélyes a Candida-fertőzés? Csupor Dezső gyógyszerészkutatót kérdeztük az elmúlt időben felkapott teóriák valóságtartalmáról.


Méregtelenítés?


Szinte naponta hallani a salaktalanítás előnyeiről, internetes oldalak tömkelege kínál méregtelenítő kúrákat és termékeket, amelyeknek persze az árát is megkérik. Egy természetgyógyászati oldal például a „Clean Inside Program és a ToxiClean Program” címen béltisztító kezelést hirdetett – akciósan csupán 17 990 forintért.


Csupor Dezső azt mondta a hvg.hu-nak, hogy ezek a módszerek gyakorlatilag hatástalanok. A szervezetben lévő mérgező anyagok eltávolítását a máj teljesen jól elvégzi, külső beavatkozásra nincsen szükség. A salaktalanító kúrák esetében gyakran teákkal végzett vízhajtásról vagy hashajtásról van szó, az előbbi nem káros, de nem is igazán használ, de az utóbbi nagyobb mennyiségben akár árthat is. Ismert módszer a méregtelenítő „lábfürdető” készülék, amelybe, ha belehelyezzük talpunkat, egy idő után – állítólag – a „távozó méreganyagokkal” elszíneződik. Valójában azonban a készülékben lévő elektródok hatására lesz vöröses színe a lábúsztatónak.


Az antioxidánsok és egyes vitaminok árthatnak?


Egy népszerű elmélet, hogy antioxidánsok fogyasztása megnövelheti az élettartamot, sokan úgy hiszik, még a rák ellen is használ. „Embereken végzett, szakszerű gyógyszerkísérletekkel azonban még soha sem igazolták az elméletet, és bár az antioxidánsokban dús étrend előnyei evidensek, az ezekből kinyert antioxidánsok a legújabb kutatások szerint bizonyos esetekben árthatnak is” – mondta a hvg.hu-nak Csupor Dezső, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet egyetemi adjunktusa, a Száz Kémiai Mítosz című könyv egyik gyógyszerész szerzője.


Antioxidáns-hatása van például – a szervezetben nélkülözhetetlen – E-, illetve C-vitaminnak. Nemzetközi kutatások meglepő eredményeket adtak: a rák miatt sugárkezelésben részesültek közül az E-vitamint nagyobb adagban szedőknél nagyobb valószínűséggel újult ki a daganat. A jelenségre az a legvalószínűbb magyarázat, hogy a nagy dózisú antioxidáns nemcsak az egészséges sejteket, hanem a rákos sejteket is védi, adott esetben a kezeléssel szemben – olvasható a Száz Kémiai Mítosz című kiadványban. Szintén kutatásokkal alátámasztható, hogy a – sokak által szedett – béta-karotin nem véd sem a ráktól, sem a szívbetegségtől, sőt a dohányosok esetében például növeli a rák kockázatát.


Elsavasodtunk?


Szintén széles körben dívik az elmélet, miszerint számos betegség okozója lehet a vér elsavasodása, emiatt lúgosításra van szükségünk. Ennek eszközei pedig a megfelelő táplálkozás: sok zöldség, gyümölcs, friss hal, magvak. Lehetőleg tartózkodni kell a savasító élelmiszerektől: cukor, hús, tojás, tejtermékek, gomba, alkohol, kávé, csokoládé. Illetve szükség van ásványi anyagokat pótló étrend kiegészítőkre, növényi táplálékokra, lúgosító folyadékokra. Van olyan weboldal, ahol 1520 ezer forintért kínálják a lúgosító csodakészítményeket.


A lúgosítás mítoszát Robert Young amerikai természetgyógyász terjesztette el, a bestselleré vált pH csoda című könyvével. A teóriát azonban egyetlen tudományos vizsgálat sem támasztotta eddig alá. „Az elmélet hibás. Lúgosítani a vért és a sejteken belüli vagy azok közötti folyadékot nem lehet kívülről, legfeljebb a vizeletet, aminek nincs hatása a szervezetre” – magyarázta Csupor. A szervezet állandó kiegyensúlyozásra törekszik, pH-ja csak kismértékben térhet el a normál értéktől, a vérkémhatása (pH-ja) normál körülmények között 7, 37-7,43 között mozog. Amennyiben ez eltér, súlyos, életveszélyes állapothoz vezethet.

hirdetes


Tényleg veszélyes a Candida gomba?


Vannak olyanok, aki népbetegségként emlegetik a Candida-fertőzést, azzal rémisztetnek, hogy akár több millió embert is érint hazánkban. Állításuk szerint a szervezetben lévő Candida gomba könnyen elszaporodhat, ami kellemetlen tünetekhez, és akár komoly betegségekhez is vezethet. Az egészségtelen táplálkozással, túlzott húsfogyasztással, magas cukor, illetve szénhidrátbevitellel „etethetők a Candidák”, amelyek így elszaporodnak a szervezetben. A gyógymód tehát a szigorú, akár több hónapos diéta – a szénhidrátok és egyes cukrok megvonása.


Csupor Dezső szerint ebben az esetben is félreértésről van szó. Ugyan a Candida gombák valóban fellelhetők még az egészséges szervezetben is, azt, hogy a rengeteg felsorolt tünetet mindig ez a gomba okozná, nem támasztják alá tények. Habár valóban létezik a Candiázis nevű betegség, amit a szervezetben lévő gombák elszaporodása okoz, ez viszonylag ritkán alakul ki. Az immunrendszer működési zavarai, hosszabb antibiotikumos vagy szteroidos kezelés következtében fokozzák a kockázatot. A betegség jól kezelhető gombaellenes szerekkel, kialakulásának rizikóját antibiotikum-kezelés esetén probiotikumokkal csökkenteni lehet.


Mire jó az oxigénes víz?


„A mai kor embereinek közel egyharmada oxigénhiánnyal küzd, aminek a fő oka az egészségtelen életmód, a légköri szennyezettség, rossz táplálkozás vagy a dohányzás” – véli egy online természetgyógyász. Az elmélet hirdetői szerint az „oxigénhiány” vezet a megbetegedésekhez, sejtszintű anyagcsere problémákhoz, és akár rákhoz is. A megoldás pedig pofonegyszerű: oxigénnel dúsított vizet kell inni, palackját 500-600 forintért, de vehetünk „csináld magad”, szifonos készüléket is 46 ezer forintért. Az ígéretek szerint a csodaszer megszünteti a fáradtságot, erősíti az immunrendszert, segít a keringési problémákon, de még a másnaposságot és a potenciazavarokat is gyógyítja, ráadásul a rákot is megelőzheti.

Csupor Dezső szerint az oxigénes víz gyakorlatilag átverés. „Egyrészt, mert a gyomorból, bélből nem tud felszívódni oxigén. A szervezet légzéssel, a tüdő segítségével juttatja be a szükséges oxigént. Ha ez ingyen ilyen egyszerűen megoldható, nem szükséges méregdrágán megvásárolni.”


Gyomorégésre szódabikarbóna?


Gyomorégési panaszok enyhítésére sokan még mindig – a nagyszüleink idején is használatos – a szódabikarbónára esküsznek. Csupor Dezső szerint ugyan a szódabikarbóna tényleg perceken belül enyhíti a gyomortüneteket, de a tünetek pár óra elteltével újra jelentkezhetnek. Az enyhén lúgos kémhatású anyag gátolja a savképződést a gyomorban, ami puffadáshoz vezet. Emiatt hosszú távon, nagy dózisban akár magas vérnyomáshoz és vesekárosodáshoz is vezethet. „Ennél az anyagnál már jóval modernebb vegyületekkel eredményesebben, kevesebb kockázattal csökkenthető a gyomorégés. Éppen ezért csak alkalmilag érdemes használni” – fejtette ki.


Szódabikarbóna rákra?


A szódabikarbónának egyébként a rákkezelésben is reneszánsza van. Pár éve egy olasz orvos, Tullio Simoncini terjesztette el, hogy „a rák nem más, mint egy fertőzés, amelyet a már említett Candida gomba okoz, és orvosolható szódabikarbónás kezeléssel. Infúziós, szódabikarbónás kezelései során többen is meghaltak. Egy fiatal, mellrákos nő túlzott ellúgosodásban vesztette életét, akit egyébként hagyományos terápiával valószínűleg meg tudtak volna gyógyítani. Simoncinit a bíróság első fokon csalásért és gondatlanságból elkövetett emberölésért 3 év börtönre ítélte. Az ítélet még nem jogerős, egy amnesztia rendelet miatt nem kell leülnie, de eltiltották az orvosi hivatás gyakorlásától, és 50 ezer eurós büntetés fizetésére kötelezték – olvasható az – orvosok és gyógyszerészek által szerkesztett – Ködpiszkálón.

hirdetes


Gyógyítja-e a rákot a B17 vitamin?


Számos természetgyógyász vallja, hogy „a „B17 olyan természetes, kemoterápiás anyag, aminek nincsenek káros mellékhatásai”. A gyógyulással kecsegtető dobozok és csomagok ára 49 ezer forintnál indul, de akár több százezer forintba is kerülnek. A barack, mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában előforduló laetrilt nevezik B17 vitaminnak.


Az amerikai Ernest Krebs az 1950-es évektől kezdett el daganatos betegeket laetrillel kezelni. Az elkövetkező évtizedekben azonban az anyag daganatellenes hatását soha nem sikerült igazolni. Ennek ellenére a kiváló marketingnek köszönhetően egyre több daganatos beteg kezdte el fogyasztani. Az Egyesült Államokban 1980-ban társadalmi nyomásra klinikai vizsgálatok indultak rákos betegeken. Az eredmények még az orvosokat is meglepték: a betegek tumorának mérete nagyobb lett, 5 hónappal később a betegek 50 százaléka, míg 8 hónap elteltével 85 százaléka már nem volt életben. Végül az is kiderült, hogy a laetril beta-glucosidase tartalmú növénnyel együtt jut a szervezetbe, akkor cianid vegyületté alakul és akár halálos mérgezést is okozhat. A Száz Kémiai Mítosz című könyvből az is kiderül, az Egyesült Államokban a laetril alkalmazását már betiltották, Magyarországon azonban a betegek számára még hozzáférhető.


Gyógynövény minden mennyiségben?


A gyógynövényekről az él az általános köztudatban, hogy jótékony hatásúak és ártalmatlanok. Az őseink természetben sokféle gyógyhatású szert találtak, amelyek egy részét ma is használja az orvostudomány valamilyen formában, például a diólevél tea fogínysorvadásra vagy a kövirózsa fülgyulladásra.


Több növényről azonban igazolódott, hogy májkárosító hatása van, ezek némelyike pedig daganatos betegek körében is nagyon népszerű. Alkalmazásuk különösen veszélyes akkor, ha májkárosító daganatellenes gyógyszerekkel egyidejűleg történik, ilyenek például a nadálytő fajok vagy az orvosi kálmos. Továbbá akkor is károsak vagy hatástalanok lehetnek, ha például egy gyógyszerrel együtt használják őket. Tipikus példaként említhetőek az orbáncfű és a grapefruit interakciói, míg az előbbi fokozza az izoenzimrendszer működését, az utóbbi gátolja az. Így az orbáncfű csökkenti, a grapefruit fokozhatja a párhuzamosan szedett gyógyszerek hatását – mondta Csupor Dezső a hvg.hu-nak.


A stressz okozza gyomorfekélyt?


Egészen az 1980-as évekig meg voltak győződve a szakemberek, hogy a gyomorfekélyt elsősorban a stressz, másodsorban az egészségtelen életmód, dohányzás, alkohol, fűszeres ételek okozzák. Az 50 pszichológiai tévhit című könyvben azt írják, sokan még ma is ebben a tévhitben élnek.

Barry Marshall és Robin Warren 2005-ban Nobel-díjjal jutalmazott kutatásai azonban rámutatnak, hogy a betegség a H. pylori (Helicobacter pylori) nevű fertőzéssel van összefüggésben. A két amerikai tudós a ’80-as években kezdte kutatni a baktérium és a betegség kapcsolatát, ám eleinte nem hittek nekik. Az elmélet bizonyítására Marshall saját magát vetette be kísérleti alanyként: egy olyan erőlevest fogyasztott el, amely körülbelül egymilliárd baktériumot tartalmazott, bizonyítani azonban ezzel sem tudta teóriáját. Egyértelmű eredmények akkor születtek, amikor később, a világ különböző pontjain dolgozó kutatók kimutatták, hogy a H.pylori antibiotikumos kezelése drasztikusan csökkentette a fekélyek kiújulását.


Ennek ellenére nem mondható ki, hogy egyértelműen csak a H. pylori okozza a betegséget mivel a fertőzötteknek nagy része nem lesz gyomorfekélyes. A jelenlegi tudományos álláspont szerint a stressz és a baktériumok együttes hatására alakul ki a kóros állapot – derül ki az 50 pszichológiai tévhit című könyvből.
 

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Callanetics

  A callanetics egy állás- és tartásjavító torna, hatékonysága abban rejlik, hogy a... Tovább

Sóska

Latin neve (Rumex acetosa)   Eredete, élőhelye   Egész Európában őshonos, de... Tovább

Tovább a lexikonra
betegség egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás stressz