notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Terápiás főzés!

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

vitalzone.hu
hirdetes

"A főzés voltaképpen szeretetteljes és önzetlen tevékenység, ami a szakács számára is örömmé válik a hozzáértő vendég révén."

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

Az ételek mindannyiunk mindennapjainak a középpontjában állnak. Nem csak a szervezetünk elsődleges szükségleteinek kielégítésére szolgálnak, hanem lényeges örömforrást is jelentenek.


Gyakran menedéket jelentenek a szorongás és magány pillanataiban, de sokszor ellenségként tekintünk rájuk, mert soványak és vonzóak akarunk maradni még az egészségünket veszélyeztetve is. És mégis a főzésnek és utána az evésnek mindannyiunk számára a gondoskodást, odaadást, társaságot, örömöt és kommunikációt kellene jelentenie.


Gondoljunk az étkezőasztalra úgy, mint a találkozás szent helyére.


Mindaz, ami a konyhában történik, egy különleges dimenziót jelent, az étel elkészítése egy csodálatos rítus, mely mindennap megújul és a teljes emberre hatással van.
Amikor főzünk, a vállak, a kezek, a csukló, a könyök és a nyak is az izomerő és energia általános egyensúlyára törekszik. Minden érzékünk aktiválódik, a mozdulatok optimalizálódnak, elősegítve a sokoldalúságot, memóriát és koncentrációt.

hirdetes


A testtel együtt a lélek is részt vesz a folyamatban: a tűzhely előtti pihenés és csend lecsendesítik a rossz gondolatokat. Néhány étel elkészítése különösen hatékonyan befolyásolja a hangulatot, ilyenek a házilag készített tészták és édességek, mert a liszt és víz kézzel való egybedolgozása jól csökkenti a stresszt (egy kicsit olyan, mint a szorongásoldó golyók nyomkodása).


A konyha ideális hely az önbecsülés növelésére, a függetlenség és az önmagunkkal elégedettség érzésének megtanulására, és az esetleg elfojtott kreativitás kiélésére. Ellentmondónak tűnhet, de a főzés hasznos lehet annak is, aki kontrollálhatatlan evéskényszerrel küzd, hogy kitöltse a belső űrt és erőt merítsen ahhoz, hogy szembe nézzen a problémákkal: az étel elkészítésére koncentrál, így a gondolatai elvonódnak az aggodalmairól, amik a kényszeres evést valójában előidézik.

hirdetes


A főzés tehát a nagylelkűség gesztusa önmagunk és mások felé is: különleges ételeket készíteni a barátainknak vagy a családunknak annyi, mint megosztani az élményt, és elősegíteni a kapcsolatot és a kommunikációt.


Az evéshez készülődés magában foglalja a tudatos és felelős bevásárlást, rendes élelmiszerek beszerzését, eredetük és összetevőik ellenőrzését, kevésbé hasznos ételek kitapasztalását, a receptek trükkjeinek és az alternatív főzési módszerek megismerését, a frissesség élvezetét, az ipari és előfőzött ételek háttérbe szorítását. És nem utolsósorban egy japán kutatás eredményei alapján a főzés növeli az agyi kapacitást: a kísérlet azt mutatta, hogy a konyhaművészetekkel való foglalkozás a teljes agyi aktivitást növeli, hosszútávon segít fiatalon tartani az agyat és serkenti a gondolkodási funkciókat.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Egészségesen minden nap egy avokádóval

2019-10-18

Egészségesen minden nap egy avokádóval

Mit tesz napi egy avokádó a szervezetünkkel? Milyen hatásai vannak ennek a gyümölcsnek? Igen, gyümölcs. A superfoodként emlegetett kis termés, rengeteg érdekességet rejt magában.

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

2019-10-09

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

Nemrégiben derült, hogy egy családtagomnak változtatnia kell a táplálkozásán, mert a jelenlegi táplálkozási szokásának köszönhetően felborult a szervezete.

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

2019-10-09

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

Napjainkban egyre több ember küzd a gluténérzékenységgel. De ami a legszomorúbb, hogy már nagyon fiatal korban is jelentkeznek a tünetek. De, hogy mik is ezek a jelek azt sokan nem tudják.

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

2019-10-08

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

A következő cikkben szeretnék pár olyan dolgot leírni, amiknek általában az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten az étkezésről kapcsolatban. Tehát mondhatni táplálkozásbeli tévhitekről fogok írni.

Egy tudóscsapat váratlan bejelentése: együnk sok vörös húst, nyugodtan jöhet a kolbász is

2019-10-04

Egy tudóscsapat váratlan bejelentése: együnk sok vörös húst, nyugodtan...

Egy új tanulmány szerint a legtöbb ember számára értelmetlen visszafogni a vörös húsok és a feldolgozott húsáruk fogyasztását, mivel "a bizonyítékok gyengék, a kockázat kicsi".

Bebizonyították: ha lassabban étkezik, kevesebbet is fog enni

2019-10-03

Bebizonyították: ha lassabban étkezik, kevesebbet is fog enni

Az ünnepek után különösen vissza kell fogni magunkat, hiszen hozzászokhattunk a habzsoláshoz. Majdnem két tucat tudományos kutatás egybehangzóan állítja: ha lassabban étkezünk, kevesebbet is eszünk.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
77 492
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 015 289
Közösség

Szótár

keresőoptimalizálás

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS meghatározása Keresőoptimalizálás definíciója   A... Tovább

Személyi edző

  Olyan szakirányú végzettséggel és ismerettel rendelkező sportszakember, aki egyénre... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 1

Átlagos értékelés: 4.0

akaraterő alakformálás betegség egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás