notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Terápiás főzés!

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

vitalzone.hu
hirdetes

"A főzés voltaképpen szeretetteljes és önzetlen tevékenység, ami a szakács számára is örömmé válik a hozzáértő vendég révén."

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

Az ételek mindannyiunk mindennapjainak a középpontjában állnak. Nem csak a szervezetünk elsődleges szükségleteinek kielégítésére szolgálnak, hanem lényeges örömforrást is jelentenek.


Gyakran menedéket jelentenek a szorongás és magány pillanataiban, de sokszor ellenségként tekintünk rájuk, mert soványak és vonzóak akarunk maradni még az egészségünket veszélyeztetve is. És mégis a főzésnek és utána az evésnek mindannyiunk számára a gondoskodást, odaadást, társaságot, örömöt és kommunikációt kellene jelentenie.


Gondoljunk az étkezőasztalra úgy, mint a találkozás szent helyére.


Mindaz, ami a konyhában történik, egy különleges dimenziót jelent, az étel elkészítése egy csodálatos rítus, mely mindennap megújul és a teljes emberre hatással van.
Amikor főzünk, a vállak, a kezek, a csukló, a könyök és a nyak is az izomerő és energia általános egyensúlyára törekszik. Minden érzékünk aktiválódik, a mozdulatok optimalizálódnak, elősegítve a sokoldalúságot, memóriát és koncentrációt.

hirdetes


A testtel együtt a lélek is részt vesz a folyamatban: a tűzhely előtti pihenés és csend lecsendesítik a rossz gondolatokat. Néhány étel elkészítése különösen hatékonyan befolyásolja a hangulatot, ilyenek a házilag készített tészták és édességek, mert a liszt és víz kézzel való egybedolgozása jól csökkenti a stresszt (egy kicsit olyan, mint a szorongásoldó golyók nyomkodása).


A konyha ideális hely az önbecsülés növelésére, a függetlenség és az önmagunkkal elégedettség érzésének megtanulására, és az esetleg elfojtott kreativitás kiélésére. Ellentmondónak tűnhet, de a főzés hasznos lehet annak is, aki kontrollálhatatlan evéskényszerrel küzd, hogy kitöltse a belső űrt és erőt merítsen ahhoz, hogy szembe nézzen a problémákkal: az étel elkészítésére koncentrál, így a gondolatai elvonódnak az aggodalmairól, amik a kényszeres evést valójában előidézik.


A főzés tehát a nagylelkűség gesztusa önmagunk és mások felé is: különleges ételeket készíteni a barátainknak vagy a családunknak annyi, mint megosztani az élményt, és elősegíteni a kapcsolatot és a kommunikációt.


Az evéshez készülődés magában foglalja a tudatos és felelős bevásárlást, rendes élelmiszerek beszerzését, eredetük és összetevőik ellenőrzését, kevésbé hasznos ételek kitapasztalását, a receptek trükkjeinek és az alternatív főzési módszerek megismerését, a frissesség élvezetét, az ipari és előfőzött ételek háttérbe szorítását. És nem utolsósorban egy japán kutatás eredményei alapján a főzés növeli az agyi kapacitást: a kísérlet azt mutatta, hogy a konyhaművészetekkel való foglalkozás a teljes agyi aktivitást növeli, hosszútávon segít fiatalon tartani az agyat és serkenti a gondolkodási funkciókat.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Edd magad egészségesre! Kezd a chia maggal!

2019-12-04

Edd magad egészségesre! Kezd a chia maggal!

A kérdésre sokáig én sem tudtam a választ. Két hete azonban összefutottam a barátnőmmel. Utóbbi időben kissé elszakadtunk egymástól (munka, család, utazás) így alig ismertem rá. Fogyott vagy nyolc kilót és annyira csinosan nézett ki! Persze hogy letámad.

Immunrendszert károsító ételek

2019-12-04

Immunrendszert károsító ételek

Vannak ételek, melyek megakadályozhatják és károsíthatják az immunrendszered egészséges működését. Némelyikről nem is gondolnád, hiszen szinte minden nap fogyasztod őket. Ha fontos az egészséged csökkentsd a következő ételek fogyasztását

A helyes táplálkozás alapelvei

2019-11-30

A helyes táplálkozás alapelvei

Ahhoz, hogy hosszú, egészséges életet éljünk, egyáltalán nem mindegy, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. A következőkben bemutatjuk a helyes táplálkozás alapelveit, melyek betartásával a fogyókúránk és életmódunk hatékony és egészséges lesz

Ismerd meg a biotin, kolin, és az inozitol fontosságát:

2019-11-25

Ismerd meg a biotin, kolin, és az inozitol fontosságát:

B7 vitamin (H vitamin, másnéven biotin): molekulája ként tartalmaz. Szerepet játszik a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok lebontásában, nélkülözhetetlen a bőr, az idegek és a szőrzet épségét biztosító zsírsavak előállításához, segít az ekcéma és a bőrgyulladás kezelésében, enyhíti a cukorbetegség tüneteit, ill. az izomfájdalmakat.

Izomtömegnövelő táplálkozás. Mindenkinek, aki bajban van az izomtömeg növelésével.

2019-10-21

Izomtömegnövelő táplálkozás. Mindenkinek, aki bajban van az izomtömeg...

Izomtömegnövelő táplálkozás, mindenkinek ajánlom, aki bajban van az izomtömeg növelésével, nagyon hasznos tanácsok, hogy te is sokkal eredményesebb legyél

Egészségesen minden nap egy avokádóval

2019-10-18

Egészségesen minden nap egy avokádóval

Mit tesz napi egy avokádó a szervezetünkkel? Milyen hatásai vannak ennek a gyümölcsnek? Igen, gyümölcs. A superfoodként emlegetett kis termés, rengeteg érdekességet rejt magában.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
34 865
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 287 085
Közösség

Szótár

F-vitamin

F-vitamin   Az esszenciális zsírsavakat régen a vitaminok közé sorolták. Az emberi... Tovább

Mozgáskoordináció

  Azon képesség, amely a mozgások végrehajtásának célszerű szabályozását segíti... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 1

Átlagos értékelés: 4.0

akaraterő alakformálás betegség egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás