notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Folyamatos fejlődés, ne állj meg az úton te sem!

Hogyan fejlődhetsz folyamatosan, tudd meg a titkot Sasától te is!

Kiss Sándor - Sasa
hirdetes

Van pár jó módszer, ha szeretnél egy kis változatosságot csempészni az edzésedbe. Most első sorban arra gondolok, hogy sokan leragadnak a 3x8 vagy 4x8 ismétlésnél és ettől idővel rohadt unalmassá tud válni nekik az edzés. Nézzük, mit kellene tenned inkább! 

Így fejlődhetsz te is folyamatosan, ne álljon meg a munka, sokkold az izmaidat, és meglátod, hogy nem marad el az eredmény

A számokkal viszont nem csak a könyvelőm bánhat jól, hanem akár te is játszadozhatsz velük. Marad a 4x8 viszont súlycsökkentő edzéssel. Kezdesz azzal a súllyal, amivel a 8 ismétlés épphogy megy, aztán visszaveszel és újabb 8 ismétlés, majd megint egyel kevesebb és újabb 8 ismétlés és még egyszer. Leghatékonyabb akkor lenne, ha lenne melletted valaki, aki csökkentené a súlyt és így minimálisra lenne szorítva az ismétlések közti szünet. De, ha egyedül csinálod, akkor csak próbálj meg nem sunnyogni. Ez, amit írtam, ez számít 1 ismétlésnek, ezt kellene még 3-szor megismételni.


Másik kellemes módszert piramisnak hívják. A nevében is benne van a lényeg. Egy kisebb súlyból nagyobb ismétlésszámmal indulsz, majd fokozatos haladsz a maximális súly felé, amiből 1-et tudsz megcsinálni, és amikor ezt elérted, akkor vissza. 4 lépcsőben ezt is össze lehet kombinálni. Értelemszerűen a súly növekedésével az ismétlésszám is csökkenni fog. Amíg a kisebb súllyal megy, mondjuk 12, addig a következő lépcső mondjuk már csak 8, aztán 6, majd 4 végül 1. És utána innen vissza. De akár 8-6-4-2-1-2-4-6-8 is lehet.
 

Így fejlődhetsz te is folyamatosan, ne álljon meg a munka, sokkold az izmaidat, és meglátod, hogy nem marad el az eredmény

 

Vannak azok a gyakorlatok, amikben már nem bírsz súlyt növelni, viszont a végrehajtásuk sem fárasztja ki már kellő mértékben az izmot. Ilyen esetekben jön jól egy előfárasztásos gyakorlat. Ezeknek az a titka, hogy célzottan csak az adott izomra fókuszálnak. Hátizom esetén ilyen gyakorlat a merev karos lehúzás. Húzódzkodás előtt, kellemesen rá tud terhelni az izomra. Mellizom esetén pl. a tárogatás. Miután fekve nyomásnál a tricepsz, húzódzkodásnál vagy lehúzásnál pedig a bicepsz segít rá, így ha ezt sikerül "kikapcsolni" akkor célzottan dolgozik az izom. Van az a 22-es csapdája, hogy a súly már nem lenne elég fekve nyomáshoz, de növelni valami miatt nem tudsz, mondjuk, akkor érdemes ilyen aljasságokhoz folyamodni.

hirdetes


Összetett sorozatoknak azokat nevezzük, amik egy izomcsoportot dolgoztatnak meg 2 gyakorlattal. Igen, egyrészt az előző is ilyen, másrészt, ott volt a magyarázat, hogy mi a lényege. Lényegében az edzéstervedben az adott izomcsoportra történő gyakorlatok közül bármelyik kettőt egymás után, pihenő nélkül végzed el. Itt, az előzőhöz képest nem lényeg, hogy bármelyik izmot "kikapcsold" a munkából. Ugyanúgy lehet a fekvőtámasz-fekve nyomás, mint a tárogatás fekve nyomás, vagy a tolódzkodás-homlokra engedés rúddal...
 

 

Így fejlődhetsz te is folyamatosan, ne álljon meg a munka, sokkold az izmaidat, és meglátod, hogy nem marad el az eredmény

 

A szuperszett elnevezés néhány embernek biztosan ismerősen cseng. Ez azt a módszert takarja, amikor antagonista izmokat edzünk. Azokat nevezzük így, amelyek egymásnak ellentétes munkát végeznek. Ilyenek például a felkar izmai, ugyanis a bicepszed hajlítja a karod, a tricepszed pedig nyújtja.

hirdetes

 

6 ilyen izomcsoport található a testeden:

 

  • bicepsz
  • tricepsz
  • combfeszítő
  • combhajlító
  • mellizom
  • hátizom felső része

 

Gyakorlatban úgy néz ki a dolog, hogy van mondjuk 4 körben 8 ismétlés (4x8), az elsőnél maradunk, úgyhogy bicepsz-tricepszre lesz a példa: megcsinálsz 8 ismétlés bicepsz állva rúddal, majd rögtön utána 8 ismétlés tolódzkodás (és ebben és a saját testsúly kinyomására gondolok keretben). Ez a két egymás után végzett gyakorlat (16 ismétlés) számít 1-nek, ezt kell még 3-szor megismételni.

 

Mindegyik lényege az lenne, hogy maximálisan kifárassza az izmokat, átlökjön a komfortzónádon és kicsit változatosabbá tegye az edzésedet. Minél változatosabb edzés, minél jobban összezavarod a tested, annál lassabban fog tudni alkalmazkodni. Az alkalmazkodás, halál. Ha mindig ugyanazok az ingerek érnek, a tested megszokja és nem fog rá extra válaszreakciót adni, olyan lesz az egész, mint egy dögunalmas élet. Felkelsz, vegetálsz, alszol és kezded újra. Viszont, ha nem tud alkalmazkodni, akkor folyamatos fejlődésre van ítélve és neked ez segít a strandformában!

 

Szerző: Kiss Sándor - Sasafitness

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Tesztoszteron – nőknek is?

2019-06-17

Tesztoszteron – nőknek is?

A férfiak sokkal többet termelnek és sokat is használnak, azonban a nők is nagyon érzékenyek a tesztoszteronra. Ha alacsony a tesztoszteron szinted, gyengülnek a csontjaid, csökken az izomzatod feszessége, és csökken a szexuális vágy is benned.

Miért veszélyes az alacsony testzsír százalék?

2019-06-13

Miért veszélyes az alacsony testzsír százalék?

Az egészséges testzsírszázalékod – amennyiben egészséges nő vagy, sosem kellene, hogy 10% alá csökkenjen. A férfiak képesek a testzsírszázalékukat egészen 4%-ig csökkenteni az egészségük veszélyeztetése nélkül, de ez a lányok esetében nem így van.

Tényleg működnek a zsírégetők?

2019-05-23

Tényleg működnek a zsírégetők?

Manapság már számos „csodabogyót” és módszert találhatunk az interneten, amelyek gyors fogyást ígérnek. Nos, ezekben sajnos nem szabad hinni, hiszen amilyen gyorsan esetleg képesek segíteni rajtunk (no persze igen drágán), olyan gyorsan vissza is szaladnak ránk a kilók.

Hogyan javíthatod egyensúlyodat - és miért olyan fontos?

2019-05-23

Hogyan javíthatod egyensúlyodat - és miért olyan fontos?

Az edzések során általában célként kevesen tűzik ki maguk elé az egyensúly javítását. Azonban igen fontos ez is, hiszen a jobb egyensúly az élet minden területén pozitív előnyökkel jár. Lássuk, miért is olyan fontos a megfelelő egyensúly fejlesztése.

7 Alapvető edzőtermi szabály, amelyeket tudnod kell

2019-05-03

7 Alapvető edzőtermi szabály, amelyeket tudnod kell

Az edzőteremben is vannak kimondatlan alapvető szabályok, amelyeket érdemes betartani. Ezek az edzőtermi etikett szabályok sokaknak alapvetők, mégis érdemes róluk beszélni, hiszen kezdőként jó, ha tisztában vagy velük. Lássuk, mire kell odafigyelned, ha lemész a konditerembe.

Csak 15 perced van? Itt a tökéletes edzés az alakformáláshoz!

2019-04-17

Csak 15 perced van? Itt a tökéletes edzés az alakformáláshoz!

A rövid, de intenzív edzések is lehetnek ugyanolyan hatékonyak, mint a hosszú edzések. Ha csak 15 perced van, de szeretnél formába jönni, akkor ezt a lépcsős edzéstervet neked találták ki. Mindössze 15 perc alatt mind a lábaidban, mind a farizmokban garantált lesz a másnapi izomláz. Mutatjuk, hogyan.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
69 953
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 154 868
Közösség

Szótár

Energia 10-es 20-as 30-as módszer

Ha annyit eszünk, amennyit szervezetünk az életműködésekhez és a mozgáshoz felhasznál,... Tovább

Zsírsejt

A zsír kötőszövetként fontos szerepet tölt be az életünkben és a testünkben zajló... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 121

Átlagos értékelés: 4.7