notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egészséges és hatékony fogyás - tippek

hirdetes

Egészséges és hatékony fogyás

vitalzone.hu

Fogyás ráadásul egészségesen? Talán nem is létezik még egy olyan probléma manapság, amely körül annyi tévhit kering, mint a fogyás körül. Hajlamosak vagyunk hinni a mindennap születő új és új módszerekben, csodás gyógyszerekben, vitaminokban. 

Egészséges fogyás

Fogyás ráadásul egészségesen?

Talán nem is létezik még egy olyan probléma manapság, amely körül annyi tévhit kering, mint a fogyás körül. Hajlamosak vagyunk hinni a mindennap születő új és új módszerekben, csodás gyógyszerekben fenomenálius vitaminokban ahelyett, hogy észrevennénk: a valóság ennél jóval egyszerűbb. A tudományos módszerek (és nem gyógyszerek), nem kapnak gyógyszergyári marketing támogatást, ezért kevesebbet hallhatsz róluk. Ez a portál mégis lehetőséget ad arra, hogy elmondjuk neked, hogyan tudsz egészségesen és hatékonyan lefogyni, és karcsú maradni! 

Cikkkünket Joósz Andrea személyi edző fogalmazta meg, 20 éves pályafutása alatt összegyűlt tapasztalatai és folyamatos és kielégíthetetlen tudásvágya által hajtott szakirodalom tanulmányozási kényszere alapján.

Az egészséges és kiegyensúlyozott fogyás alapja nem más, mint a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás. Ha be tudjuk iktatni a hétköznapjainkba a legalább hetente háromszor hatvan perces könnyű-közepes intenzitású edzést, nem kell majd számlálgatnunk a kalóriákat, vagy sanyargatnunk magunkat mindenféle hiányos étrenddel és szegényes táplálkozással. Arról nem is beszélve, hogy a koplalással és önmegtartóztatással kínkeservesen leadott kilók rohamszerűen szaporodnak fel újra, gyakran sajnos "kamatostul", amint véget ér a koplalás. Ha tehát kizsákmányoljuk a szervezetünket a minimál-kalóriás étrendekkel, a Jojo-effektust sem kerülhetjük el. Ezzel szemben a mozgással könnyedén leadott kilók a legritkább esetben vándorolnak vissza, és bőrünket sem viseli annyira meg, mint a koplalás. Igen ám, de milyen mozgást ajánlatos végezni ahhoz, hogy hatékony legyen a fogyásunk?

hirdetes


Kezdők, sportmúlttal nem rendelkezők számára a zsírégető edzés alapja a hosszú időn keresztül - minimum hatvan percen át - tartó könnyű vagy közepes intenzitású aerob tréning, ill az ellenállásos edzés( súlyzó, TRx, G-flex, kettlebell, stb. )kombinációja. Fontos, hogy a mozgás során ellenőrizzük a pulzusunkat speciális pulzusmérő óra viselésével. A hatékony zsírégető edzés pulzustartományát mindenki kiszámolhatja magának:

    (220-életkor) X 0,65 = pulzuszóna alsó határa
    (220-életkor) X 0,75 = pulzuszóna felső határa

Az ilyen pulzustartományban végzett edzéssel óránként 500-600 kalóriát is ledolgozhatunk, amelynek nagy része garantáltan a zsírraktárainkból származik.


A kardio edzés

Sokan hiszik azt, hogy minél jobban elfáradnak, minél jobban megizzadnak, annál hatékonyabb az edzésük. Ez azonban a fogyás szempontjából nem igaz! Ha fáradt vagy, túlterheled magad,a táplálkozásod nem megfelelő hosszú távon a szervezet gyorsan kimeríti tartalékait és jelentkeznek a túledzettség tünetei. Ha edzettebb vagy választhatod a 70-85% közötti terheléseket a kardió -és az ellenállásos edzés kombinációjában.Az adott életfázisnak, edzettségi szintetdnek megfelelően törekedj a maximális terhelésre, vedd figyelembe aznapi állapotodat is !


A megfelelő pulzusszám mellett nagyon fontos a megfelelő időtartam is. A szervezetben húsz perc elteltével indulnak be a zsírégető biokémiai folyamatok, ilyenformán az ennél rövidebb tréningekkel keveset érünk. Az optimális zsírégető edzés időtartama minimum hatvan perc. A zsírokat jelentős mértékben harminc-harmincöt perces folyamatos edzés után használjuk fel. Az ideális edzés tehát hatvan-kilencven perc időtartamú.

hirdetes

Miért egészséges a "kardios fogyás"?

A könnyű, közepes ill magas intenzitású aerob és ellenállásos tréningekkombinációjának ezenkívül számos pozitív "mellékhatása" is van: javul edzettségünk, szívünk és keringési rendszerünk állapota, tüdőnk oxigénfelvevő képessége, csökken a vérnyomásunk, a nyugalmi pulzus csökken, izmaink vérellátása javul, ízületeink beolajozódnak, vagyis sérülékenységük csökken, immunrendszerünk erősödik, és még sorolhatnánk!

Válasszunk ízületkímélő módszereket: walking, low impact aerobik, lassú step tréning, aqua aerobik, könnyű aerokickbox-elemekből felépülő óra
Nagyon fontos a jó mozgástechnika. Tanuljunk meg tudatosan, élvezettel mozogni, kérd edző segítségét !
A rendszeresség legalább ilyen fontos!
Olyan edzésmódszert és sportágat válasszunk, amelyben örömünket leljük.
Edzés közben igyunk rendszeresen (10-15 percenként 1 dl ásványvizat ill. izotóniás italt )!

Eddz pulzuskontrollal !

Az edzésszintednek megfelelő intenzitású mozgást válassz, ügyelj a fokozatos terhelésre! Az edzéseidet igazítsd az adott életfázisodhoz és hozd ki magadból a maximumot ! Aludj eleget, figyelj az étrendedre, a szervezetet mint egységes egészt fejleszd! Edzéseiden hozd összhangba az 5 kondicionális képesség( szív-és érrendszer, izomzat, hajlékonyság, koordináció, egyensúly)fejlesztését ! Ha edzettségi szinted engedi, építsd be az edzéseidbe a  70-85% közötti terheléseket is( fartlek, intervall edzések ) !

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

keresőoptimalizálás

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS meghatározása Keresőoptimalizálás definíciója   A... Tovább

Statikus streching

  A statikus gyakorlatokkal már sokkal hatékonyabban fejleszthető az ízületi... Tovább

Tovább a lexikonra