notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mítosz vagy valóság?

hirdetes

A gyors fogyás nyomában

SFV

Két nap alatt 5 kiló mínusz, tíz perc alatt ötven perc plusz. A gyors fogyásnak és a megerőltetés nélküli edzésnek van keletje. A húsvéti dőzsölés után megvizsgáltunk néhány módszert, és megnéztük, hogy a várva várt tavaszig elérhetünk-e bármit is a hangzatos diétákkal.

A gyors fogyás nyomában

Május 1. Azelőtt az időjárás-jelentés szerint még marad a zimanó, de legalábbis az eső. Hiába számoltunk vissza március 1-je előtt, a hótaposó még mindig elöl van, és a csekély nappali felmelegedés sem motivál a tavaszi megújulásra. De a húsvéti habzsolás után és a mégiscsak remélt tavasz közeledtével szorítani kezd az idő, hogy minél gyorsabban megszabaduljunk a fölösleges kilóktól.


A piac pedig örömmel elégíti ki a gyorsaságra irányuló igényeket. A fogyókúrás trendek megújulása sem csak az utóbbi évtizedekben volt jellemző, és azóta már a legtöbbet revideálták, mint ténylegesen hatásos – és valóban egészséges – csodametódust a fogyásra. A legutóbbi nagy bukást az Atkins-féle módszer szénhidrátmegvonása szenvedte el, előtte a zsír volt a fő ellenség. Mindkettőről kiderült, hogy nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott étrendhez, megvonása nem csupán a remélt súlyveszteséghez, hanem a szervezet nemkívánatos hiányállapotaihoz is vezet.


A nőkre specializálódott újságok ettől függetlenül hétről hétre kínálnak újabb biztos megoldásokat, amelyekkel nagyon gyorsan, nagyon sokat lehet fogyni. A hatásosságot általában a hollywoodi jelzővel támasztják alá: így fogyott le az Oscar-díj-átadóra a cingár szupersztár, vagy a szerepe kedvéért ezt ette – itta – a filigrán színészóriás. Van konkrét hollywoodi 48 órás csodadiéta, mellyel állítólag két nap alatt majdnem 5 kilót lehet fogyni, méghozzá úgy, hogy a – kizárólag természetes – összetevők megszabadítanak az összes méreganyagtól a szervezetben, 400 kalória napi bevitele mellett.


A böjtökről már írtunk, a vallási alapokon nyugvó radikális ételmegvonás azonban lehet, hogy rövid távon hatásos, hosszú távon viszont visszaüthet. A víz- és izomveszteségből származó súlyveszteség pedig, amint visszatérünk a normális étrendhez – ülő munka mellett napi mintegy 2500 kalórai beviteléhez –, villámgyorsan súlygyarapodáshoz vezet, amint a jojóeffektus ezt megkívánja. A csodarecepthez azonban van egy ajánlás: heti ötször mozogjunk 30 percet, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, a zsírosat, liszteset, cukrosat kerüljük, ahogy a húst is, este hat után pedig mindent, így pedig megmaradhat a kívánt karcsúság. Ha pedig a metabolizmust teljesen felborító, "x"-et kóstáló varázsital nélkül csináljuk ugyanezt… akkor is.

hirdetes


Egyre hízó fogyáspiac


A dietetikusok hiába hangsúlyozzák, hogy a kiegyensúlyozott, napi ötszöri étkezés, a rendszeres sport és a visszafogottság vezethet csak harmonikus testsúlyhoz – méghozzá mindenkinek saját alkatához méltón –, az Egyesült Államokban állítólag évi 30-35 milliárd dollárt bekebelező fogyáspiac marketingje mind hangosabb náluk is.


Nemrégiben egy minden diétás tabut megdöntő fogyasztóprogram ütötte fel a fejét, mely szerint napközben nem szabad – és nincs is szükség – étkezni, kizárólag zöldséget és gyümölcsöt, késő este viszont lakomázni kötelező. Az izraeli kiképzőtáborból a való életre adaptált diéta arra alapozza az igazát, hogy az igazi kemény legények mindig is így tudtak helytállni a mindennapos élet-halál harcban, és a napközben elfogyasztott nehéz – zöldségnél, gyümölcsnél nehezebb – szilárd étel csak akadályozza az aktivitást. Meg aztán – teszik hozzá – alvás közben úgysincs más dolga a szervezetnek, mint emészteni.


Ez aztán ellentmond minden eddigi diétás tanácsnak, de legfőképp az "este hat után minden hájba megy" – ugyancsak már régesrég megdőlt – hiedelemnek. A dietetikus figyelmeztet: a nyugodt alvásra is kell az energia, nem hiába okozhat rémálmokat a lefekvés előtti dőzsölés. A Harcosok étrendjének terjesztői hárítanak: no azért annyira ne legyen zsíros, tartalmazzon minél több természetes hozzávalót, salátát és húst. A mennyiség azonban, teszik hozzá, mindegy: a lényeg, hogy jutalmazhatjuk magunkat az átharcolt nap után és nem kell megküzdeni a lelkiismeret-furdalással.


A diétát reklámozó sikersztorik szereplői érdekes módon harcművészek, sportolók, akik eleve sokat edzenek. A tespedő vagy legalábbis mozgásszegény életmódot követő túlsúlyos ember korántsem biztos, hogy végig szeretné – és tudja – küzdeni magát a nappalokon energiabevitel nélkül.


Rezeg a léc


Nemhiába minden jó diéta – azaz helyes étrend – mellé a legfontosabb kiegészítésnek a testmozgást ajánlják. A gyorsítás azonban az utóbbi években ezen a téren is divattá kezdett válni. A vibrációkon alapuló izomépítés és zsírégetés – speedfitness vagy flabélos – napi 10 perc alatt ötvenperces edzésnek akar megfelelni. Méghozzá izzadás nélkül olyan intenzív izommunkával, ami 10 alkalommal állítólag garantáltan meglátszik a derékbőségen is.

hirdetes


A csodamasinát már tavaly kipróbáltuk élesben, ám kérdés, hogy hosszú távon tényleg hatásos-e. A találmány egyáltalán nem új, már az 1800-as évek végén elkezdtek kísérletezni a vibrálással a gyógyászatban, 1869-ben az amerikai George Taylor a kéz és a hát rendellenességeit próbálta egy 12-60 Hz frekvencián mozgó masinával gyógyítani, 1880-ban pedig a Parkinson-kór ellen is kipróbálták. Csak 1970 körül kezdték azonban a sportban is hasznosítani a biomechanikus izomstimulációt, hogy megsokszorozzák a szovjet tornászok teljesítményét. Aztán 1996-ban jött az áttörés, azóta a Whole Body Vibration (WBV), magyarul teljes test-vibrációs (TTV) tréning néven fémjelzett "sportágat" ajánlják azoknak, akik nem akarják – vagy tudják – megerőltetni magukat, és nincs idejük – kedvük – rendesen mozogni.


A vibráló tréningpadon eltöltött minutákról azonban az alkalmazói is lerántják a leplet: a napi tíz perc valóban áldásos, ha folyamatosan eljárunk rezegni – tehát ugyanúgy, ahogy konditerembe – , és nem csupán két hétig. És még így is csak tudatos étkezéssel egybekötve lehet valós súlyvesztésben reménykedni, hosszú távon pedig csak és kizárólag, ha az életmódunkat is megváltoztatjuk. A TTV-padok mégsem pokolra valók: bizonyítottan segítenek például csontritkulás ellen, a fekvőbetegek 4,6 százalékos csontritkulását például 0,6 százalékra szorította le a masina, és idősek esetében pedig teljesítménynövelő hatást állapítottak meg.


A gyors fogyás és a gyors tréning eredményessége rövid távon nem vitatható, a hangzatos szlogenek mellett azonban érdemes a kisbetűs részeket is elolvasni. Merthogy mindegyik ugyanarra a rögös útra vezet: hosszú távon mindenképp szükség van az önkontrollra és némi erőfeszítésre a szép alakhoz. A jojóeffektust elkerülésére és a drága fogyitrendek megspórolására mi is inkább ezt ajánljuk.

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Lipidológus

A zsíranyagcsere-betegségekben járatos belgyógyász szakorvos. Tovább

Bazsalikom

Latin neve: Ocimum basilicum L.   Származása, élőhelye   Dél-Ázsiában,... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás betegség diéta edzőterem egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás életmód fitness fogyás fogyókúra kalóriabevitel lelki egészség táplálkozás