notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Sokkoló! Ezért kerülik a nők az edzőtermeket! - Tények és statisztikák, te melyik csoportba tartozol?

hirdetes

Sokkoló! Ezért kerülik a nők az edzőtermeket!

FO

Egy közelmúltbeli felmérés szerint a nők 65 százaléka elkerüli az edzőtermet, mert fél és aggódik amiatt, hogy negatívan ítélik meg. Beszélgettünk erről néhány szakértővel, hogy hogyan lehetne növelni a bizalmat a nőkben az edzőtermek iránt.

Sokkoló! Ezért kerülik a nők az edzőtermeket! - Te is kerülöd?

Nem ritka, hogy egy kis szorongás kúszik a gondolataink közé, miközben az edzőteremben csináljuk a gyakorlatainkat. Vajon ezt jól csinálom? Vajon az emberek, azt nézik, ahogy csinálom, vagy az izzadtságfoltjaimat bámulják? Ha valaha is úgy érezted, hogy félelem lesz úrrá rajtad, amikor a konditerembe mész, akkor biztosan nem vagy egyedül. Egy új felmérés szerint ugyanis a kondizás többet jelent, mint egy kis szorongást – ezt bizonyítja az is, hogy mennyi nő edz inkább otthon.

A nők 65 százaléka ténylegesen elkerüli az edzőtermet, az attól való félelem miatt, hogy vajon hogyan ítélik meg a többiek. Összehasonlításképpen a férfiak mindössze 36 százaléka érezte ugyanezt. A számok jelentősen eltérnek, de nem biztos, hogy csupán a női lélek pszichológiájáról van szó, mivel a félelmek listája folytatódik is. A nők 55 százaléka úgy érzi, hogy mások szerint nem megfelelő a kinézete, testalkata ahhoz, hogy oda járjon, 49 százalékuk a ruházati választásukról alkotott véleménytől tart, 25 százalékuk pedig egyszerűen fél a sztereotípiáktól. 

Az ítélet félelme pontosan ebből származik: a félelemből. Az igazság az, hogy ha vannak is, akik méricskélek minket, nekünk az egyetlen, akivel törődni kéne, az saját magunk vagyunk. De a konditeremben sokan vannak, köztük sok olyan ember is, akik eltorzult egóval éreztetik is másokkal, hogy ők kevesebbek, vagy nem olyan csinosak, és ezt bizony nem mindenki viseli könnyen. A szakértő tanácsa mégis az, hogy ne foglalkozzunk másokkal, mert valószínűleg ők is hasonlóan éreznek, mint mi. Tehát hiába néz ki valaki jobban nálunk, attól még pontosan ugyanúgy tarthat attól, hogy a többiek állandóan őt nézik és csak a hibákat keresik rajtuk. De ahhoz, hogy igazán hatékonyan ki tudjuk zárni az edzőteremben mások véleményét, a szakértők a következőket ajánlják.

hirdetes
 

Sokkoló! Ezért kerülik a nők az edzőtermeket! - Te is kerülöd?

Tervezd meg az edzésedet!

Egyáltalán nem jó az a módszer, hogy csak leugrom a kondiba és majd csinálok valamit. A céltalanság miatt alakul ki legkönnyebben az, ami miatt az ember kényelmetlenül érzi magát. Mielőtt elindulnál az edzőterembe, tervezd meg az edzésprogramot, vagy tölts le egy alkalmazást és dolgozz az alapján.

hirdetes

Gyakoroljon otthon!

A nők 51 százaléka mondta azt, hogy fél attól, hogy egy gyakorlatot helytelenül csinál. A szakértő azt javasolja, hogy tökéletesítsd otthon a mozdulataidat, így elkerülöd a sérüléseket, és az árgus szemeket is, valamint bebiztosítja az önbizalmadat. Elvégre tudod, hogy jól csinálod most már, mitől kéne akkor tartanod?!

Ismerd meg a felszerelést, amivel dolgozol!

Még akkor is, ha te egy lelkes edzőtermi mókus vagy, nem minden edzőterem felszerelése ugyanaz. Lehet, hogy magabiztosan sétálgatsz fel alá és dolgozol egy gépen, csak aztán könnyen lehet, hogy rájössz, fogalmad sincs hogyan működik ez a modell. A felmérés szerint a nők több mint 58 százaléka nem biztos benne, hogy helyesen használja az adott kondigépet az edzése során. Erre viszont egyetlen megoldás van: kérdezz meg valakit! Nem csak arra lesz jó, hogy megtanuld használni a gépet, hanem rá fogsz jönni, nem is olyan morcosak az emberek, mint ahogy kinéznek elsőre.

Jelentsd, ha zaklatás történik!

Van némi oka a tornatermi szorongásnak, ami kívül esik az irányításodon, ugyanis a nők 5 százaléka arról számolt be, hogy szexuális zaklatás áldozata volt az edzőteremben. A szexuális zaklatásra nincs mentség, és haladéktalanul jelentenie kell bárkinek a menedzsmentnek, ha valamilyen módon zaklatják vagy fenyegetik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Zsírsejt

A zsír kötőszövetként fontos szerepet tölt be az életünkben és a testünkben zajló... Tovább

Körte típusú elhízás

A körte típusú elhízás során az alma típusú elhízással szemben nem a hasra, hanem a... Tovább

Tovább a lexikonra