notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egészséges fogak: Ezeket az ételeket jobb elkerülni!

hirdetes

Ezeket az ételeket kerüld el a fogaid érdekében

SzSz

A táplálkozásnak is nagy szerepe van fogaink egészsége szempontjából. Persze, itt nem csak a cukros ételekre gondolunk! De miket kellene elkerülnünk étkezéseinkből, hogy fogaink egészségesek maradjanak? 

Ártó ételek fogainkra nézve

Cukrok

A fogorvosoktól gyakran hallani, hogy kerüljük a sok cukros étel és ital fogyasztását, hiszen attól fogainkon apró lyukak keletkezhetnek. A gyerekeket is ilyenkor szokták megrémiszteni azzal, hogyha sok cukrot esznek, akkor „Jön a fognyűvő manó”. Ez az állítás így igaz is, hiszen a túlzott cukorfogyasztástól a fogzománc elvékonyodhat, megsérülhet, amelynek következménye a szuvasodás. Ezen kívül viszont milyen ételek elkerülését javasolják a fogorvos szakemberek? 

Keményítő tartalmú ételek 

A magas keményítőtartalmú ételek hasonló hatást fejthetnek ki fogainkon. Emellett a túlzott keményítőfogyasztás általános egészségünkre is negatív hatással van. Fogaink egészsége szempontjából nem csak fogszuvasodást válthat ki, de ínyproblémákhoz és foglazuláshoz is egyaránt vezethet. Persze, itt nem az olyan ételekre gondolunk elsősorban, amelyek természetes keményítőt tartalmaznak. Azonban ezek túlzott fogyasztása sem tesz jót fogainknak. 

hirdetes

Feldolgozott élelmiszerek 

Általánosságban tudjuk, hogy a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása szervezetünk egészségére nézve is káros. Itt elsősorban azokra a termékekre gondolunk, amelyek késztermékek és bármelyik élelmiszerbolt polcain megtalálhatók. Az ilyen feldolgozott élelmiszerek előre legyártottak, tele tartósítószerekkel és különféle egészségre káros adalékanyagokkal. Ezek a mesterséges anyagok fogainknak is árthatnak. Mindennapi fogyasztásuk mellett könnyen kialakulhat fogszuvasodás, íny-, fogérzékenység vagy akár fogágybetegségek. 

hirdetes

Savas élelmiszerek 

A magas savtartalmú ételek és italok könnyedén ártanak a fogzománcnak, hiszen szó szerint lemarják azt. A fogzománc sérülései következtében a fogba könnyen bekerülhetnek különféle baktériumok, amelyek akár a fogbél gyulladását is okozhatják. Elsősorban, ha a fogzománc sérül a fogak érzékennyé válhatnak. Ha ezt nem kezeltetjük, és a fogbélbe gyulladás keletkezik, az igen nagy fájdalommal jár, amelyet csak gyökérkezeléssel vagy foghúzással lehet kezelni. 

Mit javasol még a szakember? 

A NaturaDent fogorvosai is azt tanácsolják, hogy figyeljünk oda a megfelelő otthoni szájápolásra. Használjunk a fogkefe mellett fogselymet, fogköztisztítókefét és szájvizet. Emellett legalább fél évente keressük fel fogorvosunkat egy alapos fogkő leszedés és fogászati szűrővizsgálat miatt. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Energia egyensúly

Az engergia egyensúly az energia felvételből és az energia leadásából áll. Az... Tovább

Mozgáskoordináció

  Azon képesség, amely a mozgások végrehajtásának célszerű szabályozását segíti... Tovább

Tovább a lexikonra