notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez a zöldség nem hiányozhat az étrendedből!

hirdetes

Ez a zöldség nem hiányozhat az étrendedből!

Kelly

Táplálkozzunk változatosan és készüljenek el az egészséges ételeink gyorsan, legyenek finomak és táplálóak, gyógyító hatásúak ha úgy van! Ennek mond tökéletesen megfelel a spárga bármilyen formában!

Táplálkozzunk változatosan és készüljenek el az egészséges ételeink gyorsan, legyenek finomak és táplálóak, gyógyító hatásúak ha úgy van! Ennek mond tökéletesen megfelel a spárga bármilyen formában!

A spárgáról néhány szó

A liliomfélék családjába tartozó évelő spárga legközelebbi rokonai a hagymafélék. A friss hajtásokat május elejétől-közepétől élvezhetjük néhány rövid héten át. Sokoldalúan felhasználható és igen egészséges. Termesztése munkaigényes, ezért viszonylag drága - nemhiába nevezték régebben a királyok ételének.
 
 

Táplálkozástani hatás

 
A spárga gyógyhatását már a régebbi korok is elismerték. A népi gyógyászatban gyulladások csökkentésére, fájdalmak csillapítására javallották. Ízületek és idegi problémák esetén is használták.
 
A spárga igen gazdag ásványi anyagokban. Tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, és remek forrása az olyan nyomelemeknek is, mint a molibdén és a fluor. Nátriumban szegény. Összetétele folytán lúgos kémhatású, tehát semlegesíti szervezetünk esetleges savasságát.
 
Vitaminjai közül kiemelkedő a C, E, A, K valamint többféle B-vitamin tartalma is. Fogyasztása várandós anyáknak is javasolt.
 
Tisztítja a vesét, segíti a vesekövek feloldását. Hatékony vízhajtó. Fogyasztása húgyúti fertőzések esetén is előnyös. Eltávolítja az ízületekben lerakódó húgysavköveket.
 
Segíti a vér sav-lúg egyensúlyának helyreállítását, tisztítja a vért, s ily módon a bőrünket is. Hatékony lehet ekcéma ellen is. Nyomelem-tartalma révén elősegíti belső elválasztású mirigyeink működését. Kedvező hatású a szívműködésre, a májra és a hasnyálmirigyre. Fogyasztása idegrendszeri problémák esetén is javasolt.
hirdetes
 
Előnyös hatásait elsősorban nyersen fejti ki. Ezt 1-2 síp, illetve kevéske spárgalé elfogyasztásával oldhatjuk meg.
 

 

Táplálkozzunk változatosan és készüljenek el az egészséges ételeink gyorsan, legyenek finomak és táplálóak, gyógyító hatásúak ha úgy van! Ennek mond tökéletesen megfelel a spárga bármilyen formában!

 

A spárga és az illat

Elfogyasztását követően egyes kéntartalmú vegyületei lebomlanak, és hamarosan megjelennek a vizeletben. A jellegzetes „illattal" először találkozók megnyugtatására: a folyamat természetes és egészséges. Nem minden ember szervezete képes azonban erre a bontásra, s nem minden ember érzékeli a jelenséggel együtt járó sajátos illatot sem.
 
 

A spárga vásárlása és tárolása

 
Az egészen friss spárga lédús, nyomásra levet enged. A száraz tapintású, könnyű csomagok régebbi szedést, szálkás, fonnyadt sípokat sejtetnek. Lehetőleg használjuk fel a vásárlás napján. Hűtőszekrényben nedves ruhába csavartan 2-3 napig tárolhatjuk.
 
 
hirdetes

Táplálkozzunk változatosan és készüljenek el az egészséges ételeink gyorsan, legyenek finomak és táplálóak, gyógyító hatásúak ha úgy van! Ennek mond tökéletesen megfelel a spárga bármilyen formában!

 

Először is vágjuk le az alsó, fásabb részeket.
A sípok tisztításához használhatunk burgonyahámozót.
A felső, puhább részeket, különösen a zöld spárgánál, legtöbbször elegendő csak megmosni, hámozni nem kell.
Díszítéshez, salátába általában a spárga hegyét használjuk, a többi részt más ételekbe tehetjük.
Nyers fogyasztáshoz készítsünk belőle levet, melyet ízesítsünk más zöldségféle (pl. paradicsom, uborka) levével.
Ha a recept előfőzést ír, ízének és illatának megőrzése érdekében forrásban levő, enyhén sós vízbe, lehetőleg állítva helyezzük a sípokat, így azok nem fognak eltörni. A szín megőrzése érdekében adjunk pár csepp citromlevet, vagy ecetet hozzá. A főzőlevet leves készítéséhez, rizsfőzéshez használhatjuk.
 

Táplálkozzunk változatosan és készüljenek el az egészséges ételeink gyorsan, legyenek finomak és táplálóak, gyógyító hatásúak ha úgy van! Ennek mond tökéletesen megfelel a spárga bármilyen formában!

 

 Sonkás spárgatorta recept

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd fél órára a hűtőbe tesszük. Közben a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
 
A tésztát belisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd egy kivajazott tortaformába igazítjuk, és az alját villával megszurkáljuk.
 
A tészta közepébe sütőpapírt fektetünk, rizst vagy babot szórunk rá nehezéknek, majd 20-25 percre a sütőbe tesszük és aranybarnára sütjük. Ezután eltávolítjuk a nehezéket és a sütőpapírt, és a tésztát félretesszük hűlni.
 
Ezalatt a mascarponét összekeverjük a tárkonnyal, a tormával és a mustárral, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
 
A megtisztított spárgát forrásban lévő sós vízben 3 percig főzzük, majd azonnal jeges vízbe tesszük, azután alaposan lecsepegtetjük és szárazra töröljük.
 
A spárgát összeforgatjuk a sonkával, a citromlével és a citromhéjjal, majd sózzuk, borsozzuk.
 
A mascarponekrémet a sült tésztára kanalazzuk, a tetején elrendezzük a spárgás-sonkás keveréket, és a rucolával megszórva tálaljuk.

Szerző:
Kutasi Kelly
Master Trainer

Kelly Stúdió - Kellys Fitness Club Tulajdonosa és szakmai vezetője

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Nátrium

Mint ahogy minden más ásványi anyag, a nátrium is elengedhetetlen az emberi szervezet... Tovább

B1-vitamin

B1-vitamin Tiamin: vízben jól oldódó, hőre érzékeny vegyület. Jelentős szerepe van a... Tovább

Tovább a lexikonra