notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg te is az erősítő edzés pozitív hatásait

hirdetes

Az erősítő edzés pozitív hatásai

Kiss Sándor - Sasa

Kezdetben vala a semmi. Aztán valaki megteremté az erősítő edzést, jön a konditerem, majd a NASA, aki az űrhajósok fittségi szintjének javítására kér egy programot, amiből aztán Jane Fonda megalkotja az aerobikot és elindul a lavina.

Erősítő edzés

A kondi hirtelen háttérbe szorul és jön a fitness, a wellness és az állóképességi edzés kell a fogyásért. Azért a NASA inkább lőtte volna fel a satnya űrhajósokat, mindenki jobban jár. A ’80-as években aztán elkezdték vizsgálni, hogy mégis tényleg annyira tuti-e a tuti, vagyis az állóképességi edzés vs. erősítő edzés a hatékonyabb-e, ha valaki a csöpp testén lerakódott zsírtól szeretne szabadulni.

Rájöttek arra, hogy az intenzív erőedzés és egy azonos hosszúságú állóképességi edzés alatt az energiaforgalom megközelítőleg egyforma magas. Hoppá, eddig döntetlenre módosult az eddigi 1:0 az állóképességi edzés vs. erősítő edzés harcban. Igen ám, de ha tovább nézzük a dolgot, akkor kiderül, hogy bár mindkettőt ugyanannyi ideig, intenzíven végezzük, az erősítő edzés gyorsabb fogyást eredményez. Hatékonyabb a testzsír csökkenés, mint állóképességi edzések esetén. A következő oldalon folytatom.

Szerző:
Kiss Sándor, Sasa

hirdetes

facebook.com/sasafitness

Erősítő edzés

Az erősítő edzés egy hosszan tartó alapanyagcsere emelkedéssel párosul. Ilyenkor a nyugalmi izomzat a szükséges energia nagyon nagy részét zsírsav oxidációból fogja nyerni. Ez a zsírégetés. Állóképességi edzés esetén, ez a megemelkedett szint nem sokáig marad fent. Maximum 1-2 óra.

Erősítő edzés esetén, függően attól, hogy mennyire fárasztottad ki az izmaidat, mennyi időt és energiát vesz igénybe regenerálódás, ez a megemelkedett alapanyagcsere, akár 24-48 órán át is tarthat. Tiszta haszon, ha azt nézzük, hogy 1-1,5 óra erősítő edzésre juthat 48 óra zsírégetés, szemben az 1-1,5 óra állóképességi edzésre jutó 1-2 órával. Akárhogy is számolom ez 46 óra különbség. De, ha nagyon jó fej akarok lenni, akkor is maximum 40-ig lehetne lemenni. Az idő pénz és miért ne használnánk ki, hogy a testünk akkor is dolgozik, mikor épp mással foglalkozunk.

Szerző:

hirdetes
Kiss Sándor, Sasa

facebook.com/sasafitness

Erősítő edzés

Az erősítő edzés több szempontból is fontos. Többször említettem már, hogy 30 éves kor felett évente 1% izmot veszít a test, ha azt nem ellensúlyozod megfelelő erősítéssel. Az izomzat a tested legnagyobb szerve, ami a napi energiaszükséglet 40%-át adja. Erősítő edzés révén ki tudod használni, hogy a tested, akkor is zsírt égessen, ha épp dogozol vagy tv-t nézel. Az erősítő edzés hatására gyorsan fog fejlődni az izomzat, az inak és szalagok ellenállóbbak lesznek a sérülésekkel szemben.

Ha nő az izomzat, nőni fog a napi alapanyagcsere is, vagyis a nyugalmi kalória felhasználás. Nőknek különösen fontos az erősítés, ugyanis náluk magasabb a csontritkulás kockázata, mint a férfiaknál. Oké, nálunk, meg ott a vérzékenység, szóval 1:1
Erősítés hatására növekedni fog a csontsűrűség!

Szerző:
Kiss Sándor, Sasa

facebook.com/sasafitness

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Diabetes mellitus

A szénhidrát anyagcsere krónikus betegsége, a normális inzulin működészavara következtében... Tovább

Sóska

Latin neve (Rumex acetosa)   Eredete, élőhelye   Egész Európában őshonos, de... Tovább

Tovább a lexikonra
fitness