notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Én ebbe beleőszülök! – Miért őszülünk huszonévesen és idő előtt

hirdetes

Én ebbe beleőszülök! – Miért őszülünk huszonévesen

FO

Az első ősz hajszálak nem csak egy nő életében jelentenek olyan sokat. Riadalom és hitetlenség vegyül sokszor egymással, hogy mégis hogyan történhetett ez, hiszen csak huszonévesek vagyunk! A dolog hátterében azonban számos megmagyarázható tényező áll, ami ha tetszik, ha nem, hatással van az életünkre, és szó szerint beleőszülünk. Lássuk mik az okai az idő előtti őszülésnek.

Én ebbe beleőszülök! – Miért őszülünk huszonévesen, idő előtt

Szokták mondani, hogy ha kitéped, rögtön 5 jön a helyére, hogy meggyászolja. Az ősz hajszálak már csak ilyenek, jönnek ha kell, ha nem. Nem törődnek már az életkorunkkal se, alattomosan ott teremnek a fejünk tetején, jelezvén, hogy bizony kezd eljárni felettünk az idő. De álljunk csak meg! Hiszen még csak a húszas éveinket tapossuk, hogy is van ez? Bizony azok a fránya ősz tincsek nem csak a kor előre haladtával jelennek meg. Nem igaz, hogy csak 40 évesen kezd el valaki őszülni. Ennek pedig számos oka van, ami egyfelől az életmódunkra, másfelől a genetikára vezethető vissza. Lássuk ezeket!

Pontosan emlékszem az első ősz hajszálamra: nem sokkal a 23. születésnapom után jelent meg, és máris nem volt egyedül a kis galád. Szerintem nem én vagyok az egyetlen teremtés a bolygón, aki rögtön szívszélütést kapott a gondolattól, hogy huszonévesen megőszül, amikor az 50-es rokonjainak még csodaszép színű haja van, és nem a festéktől. Az elején próbálod elhitetni magaddal, hogy biztos csak nagyon szőke az a szál, vagy lehet, hogy pigmenthiányos lett szegény (kezeket fel, aki így csinált), de sajnos a helyzet nem ilyen boldogságos. Régebben a nők már bőven túl voltak a harmincon, amikor első ősz szálaik megjelentek, talán inkább a 40-hez közelítettek. Manapság viszont a nők majdnem 40%-a már a húszas éveiben elkezd őszülni. A jelenség aggasztó, ezért ideje megismerni az okait, hátha tudunk valamit tenni ellene.

hirdetes

De mi is az oka?

 

Hát a stressz, mondják a kutatók. Mi más szerepelhetne az első helyen, mint ez a probléma, amire mindig rá lehet húzni a vizes lepedőt? Viszont a helyzet igaz: manapság egy 25 éves nő sokkal több terhet cipel a vállán. Tanuljon jól, építsen karriert, legyen sikeres, teremtse meg magának a biztos egzisztenciát, és akkor még nem beszéltünk a családalapításról. Borzalmasan nagy teher ez egy fiatal nőnek, így nem is meglepő, ha ekkora nyomás alatt korábban jelennek meg azok az ősz hajszálak.
 

Én ebbe beleőszülök! – Miért őszülünk huszonévesen, idő előtt

hirdetes

A tudományos háttér

Valójában a melaninnak, ami a haj festékanyagát képezi, különböző színű változatai ismertek: sötétbarnás, feketés, a sárgától a vörösesbarnáig terjedő árnyalatok, valamint egy sötétebb színű elegy. A hajszínt a szálak külső és belső részében lévő festékanyagok aránya határozza meg, de a színhatásra befolyásoló tényezőként hat a szálak vastagsága, fizikai-fénytani tulajdonságai valamint a fényelnyelő képessége is. Amikor ezeknek a festéktermelő sejteknek a működése jelentősen lecsökken, a hajszálba apró légbuborékok kerülnek, amik a hajhagyma felől a szálak végig szállítódnak, ennek következtében pedig a haj megőszül. Ez az ősz szín a kreatin világos színéből és a fényvisszaverő légbuborékokból ered. Azt viszont sokan rosszul tudják, hogy ezzel a hajszerkezet el is hal. Nem, az ősz hajszál bizony nem élettelen, sőt teljesen egészséges, csak éppen színanyagokat nem termel már. Na és ez az az indok, amiért az ősz hajszálakat nem kell kihúzni! Vagy mondhatjuk, hogy tilos, mert ezután már csak fehéren tudnak visszanőni, sőt az is lehet, hogy soha többé nem nőnek vissza! 

A stressz úgy jön a képbe, hogy nagyon sok B-vitamint használ fel és von el a szervezetből. Még egy ok, hogy odafigyeljünk a B-vitamin szinten tartására, főleg, mivel egyes esetekben vissza is fordította az őszülés folyamatát.
Konklúzióként elmondhatjuk, hogy amíg a férfiaknál az őszülés a sármosság jele, addig nálunk, nőknél az öregedésé. Egy ősz hajú nő a közvélemény szerint, már nem tekintendő termékenynek, és az élete utolsó harmadához ért. Aljas rágalom, ugye hölgyeim?
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Obezitológus

Az obezitológus az elhízás kezelésében járatos belgyógyász szakorvos. Tovább

Crohn-betegség

 A Crohn-betegség (ejtsd: Krón-betegség) a bél rohamokban jelentkező, krónikus... Tovább

Tovább a lexikonra
betegség bőrápolás egészséges életmód