notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Elsavasodás! Mire figyeljünk?

hirdetes

Elsavasodás! Mire figyeljünk?

vitalzone.hu
hirdetes

Szervezetünk egészségének megőrzésében kulcsfontosságú szerepe van annak, hogy a vér kémhatását a megfelelő tartományban tartsuk.

Elsavasodás! Mire figyeljünk?

Ez az érték 7,35 és 7,45 között van, ami azt jelenti, hogy vérünk enyhén lúgos kémhatású. Ha a pH 7,35 alá esik, akkor a vérünk túl savassá, ha 7,45 fölé megy, akkor viszont túl lúgossá válik. A vér kémhatása elsősorban a csontok állapotát befolyásolja, hiszen a csontokban lévő ásványi anyagok a szervezet fő sav elleni forrásait jelentik túlsavasodás esetén.


A kálcium például remek savközömbösítő, és ha a szervezet túlságosan savas, miközben a táplálékból nem jut hozzá savközömbösítő anyagokhoz, akkor a belső egyensúly elérése érdekében testünk a csontokból építi ki a szükséges ásványokat, ami nagyon könnyen vezethet csontritkulás kialakulásához.


Az egészséges vegyes táplálkozásban a savasító ételek és italok – húsok, sajtok, édességek, kávé, tea, cukrozott szénsavas üdítők – mellett az ásványi anyagokban gazdag lúgosító hatású zöldségek, gyümölcsök, gabonák és főzelékek kompenzálják a savasító hatást. Utóbbi élelmiszerek azonban sokszor nem szerepelnek kellő mennyiségben az étrendben.

hirdetes


Gyomrunkban az emésztés során sósav, a húsok és sajtok lebontásakor kénsav, a zsiradékok és édességek lebontásakor ecetsav keletkezik, a kávéval és teával pedig csersavat juttatunk a szervezetünkbe.


Sajnos, mind ezek ellensúlyozására nem fordítunk kellő figyelmet, pedig már az enyhe savasság is komoly egészségügyi problémák kialakulásához vezethet hosszútávon, úgy mint:


– szív-és érrendszeri károsodások, érszűkület, eltömődött artériák, meggyengült vénák, magas vérnyomás
– csontritkulás, gyenge, törékeny csontok, kalciumlerakódások, csontsarkantyú
– a szervezet oxigénellátottságának csökkenése
– legyengült immunrendszer
– rákos megbetegedések (főként a káros szabad gyökök mennyiségének növekedése következtében)
– testsúly növekedés, elhízás, cukorbetegség
– máj-, húgyhólyag- és vesebetegségek, vesekő, epekő
– fokozott stressz, fakó arcszín, pattanások, levertség, csökkent energiaszint, krónikus fáradtság, fibromyalgia
– emésztési zavarok, puffadás, savtúltengés, székrekedés, aranyér
– neurológiai megbetegedések: Parkinson-kór, Alzheimer-kór
– idő előtti öregedés, gyakori fejfájás, arcüreg-gyulladás
– hormonális egyensúlyzavar, prosztata problémák


Ha nem teszünk lépéseket a lúgosítás irányába, akkor testünkben a sav szétterjedésével párhuzamosan egyre kiszolgáltatottabbá válunk a különféle betegségeknek.
Ellenkező esetben, az ideális pH elérésével és fenntartásával szervezetünk képes lesz megújulni, megfiatalodni és felvenni a harcot a betegségekkel szemben.

 

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
132 911
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
132 911
Közösség

Szótár

Szénhidrát

  A szénhidrátok a szén és a víz kombinációi, melynek legegyszerűbb formája a cukor.... Tovább

Túledzettség

Olyan állapot, amelynek során csökken a teljesítőképesség, és csökkennek a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 131

Átlagos értékelés: 5.0

akaraterő alakformálás diéta edzőterem egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód fitness fogyás fogyókúra lelki egészség méregtelenítés