notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Éltünk hétéves ciklusai

hirdetes

Életünk hétéves ciklusai

Hétévente megváltozik az emberi szervezet, sőt a lélek is hétévenként igényel újabb erőforrásokat az orvosok szerint. Aki tehát ismeri saját hétéves ritmusát, az sok mindent tudhat önmagáról és jövőjéről.

Életünk hétéves ciklusai

A szerelmesek a hetedik mennyországban érzik magukat. A párok hétmérföldes csizmában lépkednek a babonás hetedik év felé. Hófehérkét hét törpével hozta össze a sors. A macskának állítólag hét élete van. A szivárványban hét szín látható. James Bond sem véletlenül lett 007-es ügynök. Sőt még a Jóistennek is hét napra volt szüksége a világ megteremtéséhez…

 

A Hold befolyása

A hetes számnak az ember már időtlen idők óta misztikus jelentést tulajdonít - a mitológiában és a vallásos hagyományokban egyaránt. Sok biológus és orvos vélekedik úgy, hogy az élőlények szintén a hetes szám ritmusa szerint fejlődnek, illetve változnak. A gondolatmenet még tovább vihető: nemcsak a testi, hanem a lelki-szellemi folyamatok is hétéves ritmusban bonyolódnak. A téma alapos körbejárása után természettudósok, pszichológusok és filozófusok arra a megállapításra jutottak, hogy hétévenként mindenki egy fejlődési egységet él át. Mintha az életet több kis életre lehetne felosztani. Az emberre – korának megfelelően – bizonyos feladatok hárulnak, nehéz szakaszokat kell átvészelnie, hogy aztán, a következő ciklusban sikereket érhessen el.

Aki átlátja múltjának ritmusát, az ily módon - nem csalás, nem ámítás - betekintést nyerhet saját jövőjébe is. Ha meg szeretnéd tudni, milyen rendszer szerint alakul az életed, mikor következnek azok az évek, amikor komoly sikereket könyvelhetsz el a munkahelyeden, továbbá mikor számíthatsz nehezebb, illetve könnyebb időszakokra – tanulmányozd, ismerd meg saját ritmusodat. Az elemzés különösen nők számára izgalmas. Ők ugyanis tudatosabban figyelnek magukra, életükre, bár jobban meg is viselik őket a zavaró tényezők. Ennek az a magyarázata, hogy a nők ősidők óta a Hold befolyása alatt állnak, még a menstruáció is az égi kísérő 4x7 napos szakaszaihoz igazodik.

Ritmus és jövő

A modern orvostudomány megdöbbentő felfedezésre jutott: az ember genetikailag programozott, hétnapos ritmus szerint él. Ez idő alatt – például – változik a bőr hőmérséklete, a szívverés és a vérnyomás. A szervezet szövetei minden hetedik évben újulnak meg.
A Föld élőlényei nemcsak a térbeli adottságokhoz alkalmazkodtak – állítják biológusok. Vagyis hat az éjszaka és a nappal, illetve az évszakok váltakozása, sőt az ár-apály jelenség is. A legtöbb embernek fogalma sincs a hétéves ciklus befolyásáról. Pedig hétéves korban esnek ki a tejfogak, s nőnek ki a maradók. Ez idő alatt a gyermek csecsemőből iskolássá fejlődik. Nagyjából tizennégy évesen éri el a pubertáskort: a lányoknál megkezdődik a menstruáció, a fiúk férfiasabbak lesznek. Befejeződik a gyermekkor, huszonegy évesen az ember testileg teljesen érett lesz. Régen ettől kezdve számított valaki felnőttnek. Körülbelül a hetedik ciklus után - negyvenkilenc évesen - veszi kezdetét a női klimax.

hirdetes


Már az ókori görögök is hétéves szakaszokra osztották fel az életet. Az orvos Hippokratész tanítása szerint “a hetes szám uralja a betegségeket és mindent, ami a testben pusztulással kapcsolatos”. Gyógyszeres kezelés nélkül a betegségek is hét szakaszban zajlanak: a hetedik, a tizennegyedik és a huszonegyedik nap a legveszélyesebb - állítják feljegyzések. És ki ne tudná, hogy (orvossággal vagy anélkül) minden megfázás nagyjából hét napig tart.
Egy új tudományág, a kronobiológia kutatói bebizonyították, hogy minden cselekedet a genetikailag belénk programozott testritmussal van összefüggésben. Igaz, a növényekkel és az állatokkal ellentétben az ember egy ideig ellen tud szegülni személyes bioritmusának, a szervezet azonban bizonyos idő elteltével már lépést tart vele. Úgy néz ki tehát, hogy az embernek a túlélés érdekében van szüksége bizonyos ritmusra. De miért éppen a hetes szám alapján? Ezt a mai napig nem tudni pontosan, a tudomány nem talált egyértelmű magyarázatot. A hetes viszont - mint látható - valamennyi kultúrában mágikus szám.

 

A hetedik év a házasságban

Szerencsére ma már nincs megszabva, hogy a nőnek mikor kell férjhez mennie, és mikor kell gyereket szülnie. Mégis alkalmazkodik az ember egy bizonyos ritmushoz - anélkül, hogy tudatosulna. Az élet egyes elemei (tanulás, munkába állás, párválasztás, családalapítás, költözködés, karrier, hobbik) ritkán tartanak pontosan hét évig. Aki figyelmesen elemzi saját sorsát, észreveheti, hogy nagyjából ugyanolyan időközönként történt valami új - valami, amitől az élet nem lesz unalmas, egyhangú. Bizonyos zavarok kizárólag válsághelyzetekben mutatkoznak meg. Ha a ciklus egy-egy szakasza túl sokáig tart, úgynevezett “állóvízről” lehet beszélni. Valami hiányzik. Azok az anyák, akik kezdetben teljesen átadták magukat a gyermeknevelésnek, új kihívások után néznek, miután a kicsi iskolába megy. A munkahelyi kiégés, amely sokak szerint hét év után következik be, szintén biztonsággal jelzi, hogy valami új dolognak kellene kezdődnie. A házasság elátkozott hetedik éve sem babona csupán. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy a párok többnyire ebben az évben válnak el. A pszichológusok tehát azt tanácsolják, hogy mindig új kihívásokat kell keresni, és soha nem szabad a kelleténél tovább egyetlen feladatra összpontosítani.

hirdetes


Aki tisztában van saját ritmusával, és megtanul vele együtt élni, akár fontosabb döntéseiben is hasznát veheti. Ha nem fedezhető fel az emlékek rendszerezésekor a hetes szám, ki-ki akkor is meglepő dolgokra bukkanhat múltjában: furcsa ismétlődésekre, párhuzamokra, “véletlen” egybeesésekre. A saját ritmus megállapítása tehát valójában nem más, mint számvetés az addig történtekkel.

 

A bioritmus előnyei

A hétéves modell hasznos lehet, ha rendszerbe akarod foglalni életedet. Segítségével könnyebben besorolhatod az eseményeket, túljuthatsz válságos időszakokon (a fejlődés velejáróiként felfogva azokat), jobban kihasználhatod esélyeidet, és hosszú távon elégedettebb lehetsz életeddel. Egy nyugodt percedben pillants vissza eddigi életedre, tekints végig az eseményeken, helyzeteken:
• Volt-e az életedben valamilyen törés, azaz olyan szakasz, amely egészen másként játszódott le, mint a többi? Meghatározóak lehetnek a súlyosabb történések (pl. baleset, valamilyen sokkoló élmény). A töréspontok olyan próbálkozásokat is jelezhetnek, amelyek során egy másik szakaszt akartál elkerülni, lerövidíteni, átugrani stb.
• Bioritmusodról szerzett tudásodat hasznosítsd a jelenre és a jövőre vonatkoztatva. Ha most boldogtalan és rosszkedvű vagy, és nem tudod, mihez fogj, nézz utána, hogy az ilyen rendszeres hullámvölgyek hozzátartoznak-e a te ritmusodhoz. Kiderítheted azt is, mennyiben változott az életed efféle mélypontok után. Az elégedetlenség szakasza minden ciklusban normális tünet. Ilyenkor alapvető változások mennek végbe. A hétéves ciklus elemzése segíthet abban, hogy fontos döntéseket hozz. Pontos jóslatokra azonban ne számíts, hiszen ugyanaz a dolog nem történik meg még egyszer. Csak valami hasonló…

 

A te hétéves ritmusod

  • Készíts listát, amelyen életed személyes vonatkozású eseményei szerepelnek, lehetőleg minél pontosabb dátummal. Ide tartozik például a tanulmányok befejezése, saját lakás megszerzése, szakítás a partnerrel, kórházi ápolás, egy ismerős halála, esküvő, új munkahely, költözködés, szülés, stb.
  •  Nem hiányozhatnak a válsághelyzetek, boldog pillanatok, találkozások fontos emberekkel, hobbik, álmok és félelmek sem.
  • Élményeidhez rendelj hozzá bizonyos érzéseket.
  •  A lista segítségével próbálj életedben valamilyen ritmust találni. Hol voltak a mélypontok? Mikor és hogyan kerültél ki ezekből? Mihez kötődnek a sikeres időszakok? Vannak-e egyezések a hétéves szakaszok között?
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

inzulinrezisztencia

 Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező válasz a célsejtek... Tovább

Folsav

A B-vitaminok csoportjába tartozó vízben oldódó vitamin. Rendkívül fontos szerepet játszik... Tovább

Tovább a lexikonra