notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hétéves ciklusokban változik az emberi szervezet az orvosok szerint. Ezek befolyásolják az életünket.

hirdetes

Az életünk hétéves ciklusai - Ismerd meg az életed befolyásoló tényezőit

MBori

Hétévente megváltozik az emberi szervezet, sőt a lélek is hétévenként igényel újabb erőforrásokat az orvosok szerint. Aki tehát ismeri saját hétéves ritmusát, az sok mindent tudhat önmagáról és jövőjéről. Lássuk mik azok a legfontosabb tényezők, amelyek befolyásolják az életünket!

Életünk hétéves ciklusokban

A szerelmesek a hetedik mennyországban érzik magukat. A párok hétmérföldes csizmában lépkednek a babonás hetedik év felé. Hófehérkét hét törpével hozta össze a sors. A macskának állítólag hét élete van. A szivárványban hét szín látható. James Bond sem véletlenül lett 007-es ügynök. Sőt még a Jóistennek is hét napra volt szüksége a világ megteremtéséhez…

A Hold befolyása

A hetes számnak az ember már időtlen idők óta misztikus jelentést tulajdonít - a mitológiában és a vallásos hagyományokban egyaránt. Sok biológus és orvos vélekedik úgy, hogy az élőlények szintén a hetes szám ritmusa szerint fejlődnek, illetve változnak. A gondolatmenet még tovább vihető: nemcsak a testi, hanem a lelki-szellemi folyamatok is hétéves ritmusban bonyolódnak. A téma alapos körbejárása után természettudósok, pszichológusok és filozófusok arra a megállapításra jutottak, hogy hétévenként mindenki egy fejlődési egységet él át. Mintha az életet több kis életre lehetne felosztani. Az emberre – korának megfelelően – bizonyos feladatok hárulnak, nehéz szakaszokat kell átvészelnie, hogy aztán, a következő ciklusban sikereket érhessen el.

Aki átlátja múltjának ritmusát, az ily módon - nem csalás, nem ámítás - betekintést nyerhet saját jövőjébe is. Ha meg szeretnéd tudni, milyen rendszer szerint alakul az életed, mikor következnek azok az évek, amikor komoly sikereket könyvelhetsz el a munkahelyeden, továbbá mikor számíthatsz nehezebb, illetve könnyebb időszakokra – tanulmányozd, ismerd meg saját ritmusodat. Az elemzés különösen nők számára izgalmas. Ők ugyanis tudatosabban figyelnek magukra, életükre, bár jobban meg is viselik őket a zavaró tényezők. Ennek az a magyarázata, hogy a nők ősidők óta a Hold befolyása alatt állnak, még a menstruáció is az égi kísérő 4x7 napos szakaszaihoz igazodik.

hirdetes

Ritmus és jövő

A modern orvostudomány megdöbbentő felfedezésre jutott: az ember genetikailag programozott, hétnapos ritmus szerint él. Ez idő alatt – például – változik a bőr hőmérséklete, a szívverés és a vérnyomás. A szervezet szövetei minden hetedik évben újulnak meg.

hirdetes
A Föld élőlényei nemcsak a térbeli adottságokhoz alkalmazkodtak – állítják biológusok. Vagyis hat az éjszaka és a nappal, illetve az évszakok váltakozása, sőt az ár-apály jelenség is. A legtöbb embernek fogalma sincs a hétéves ciklus befolyásáról. Pedig hétéves korban esnek ki a tejfogak, s nőnek ki a maradók. Ez idő alatt a gyermek csecsemőből iskolássá fejlődik. Nagyjából tizennégy évesen éri el a pubertáskort: a lányoknál megkezdődik a menstruáció, a fiúk férfiasabbak lesznek. Befejeződik a gyermekkor, huszonegy évesen az ember testileg teljesen érett lesz. Régen ettől kezdve számított valaki felnőttnek. Körülbelül a hetedik ciklus után - negyvenkilenc évesen - veszi kezdetét a női klimax.

Már az ókori görögök is hétéves szakaszokra osztották fel az életet. Az orvos Hippokratész tanítása szerint “a hetes szám uralja a betegségeket és mindent, ami a testben pusztulással kapcsolatos”. Gyógyszeres kezelés nélkül a betegségek is hét szakaszban zajlanak: a hetedik, a tizennegyedik és a huszonegyedik nap a legveszélyesebb - állítják feljegyzések. És ki ne tudná, hogy (orvossággal vagy anélkül) minden megfázás nagyjából hét napig tart.
Egy új tudományág, a kronobiológia kutatói bebizonyították, hogy minden cselekedet a genetikailag belénk programozott testritmussal van összefüggésben. Igaz, a növényekkel és az állatokkal ellentétben az ember egy ideig ellen tud szegülni személyes bioritmusának, a szervezet azonban bizonyos idő elteltével már lépést tart vele. Úgy néz ki tehát, hogy az embernek a túlélés érdekében van szüksége bizonyos ritmusra. De miért éppen a hetes szám alapján? Ezt a mai napig nem tudni pontosan, a tudomány nem talált egyértelmű magyarázatot. A hetes viszont - mint látható - valamennyi kultúrában mágikus szám.

  hirdetes

  Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

  MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

  Ezek is érdekelhetnek

  hirdetes
  További cikkek ebben a témában


  Szótár

  Vitamin túladagolás

  A legtöbb vitamint a szervezetünk nem tudja előállítani, így ezt pótolnunk kell. Ha... Tovább

  keresőoptimalizálás

  KERESŐOPTIMALIZÁLÁS meghatározása Keresőoptimalizálás definíciója   A... Tovább

  Tovább a lexikonra
  egészség életmód lelki egészség megújulás