notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Leleplezzük az élelmiszeripar trükkjeit, olvasd el a legdurvább átveréseket

Élelmiszeripari trükkök, melyeket neked is ismerned kell!

hirdetes

Olyan tényelet osztunk most meg veletek, amikre lehet hogy nem is gondoltatok volna soha. Ha azt hiszed, hogy az élelmiszeripar teljes mértékben segíti az egészséges táplálkozást, akkor el kell, hogy szomorítsalak...Nézzünk meg most 12 élelmiszeripari trükköt, melyek közül mindegyik aláaknázza az egészséges táplálkozást. 

Nézd meg milyen trükköket alkalmaz az élelmiszeripar, ezzel lehetetleníti el az egészséges táplálkozást

Ön tájékozott vásárló?


Az út, amit a tányérunkon landoló alma bejár, simának tűnik: leszüretelik, felteszik egy kamionra, és elszállítják a boltba, ahol megvesszük. Hát, a valóság nem egészen ilyen. Mindennapi étkeink valójában sok-sok folyamaton mennek keresztül, mielőtt elérkeznek hozzánk, az antibiotikumos kezeléstől a klórfürdőig és a viaszbevonatig. Sok ilyen folyamat nem nagy ügy (és itt meg is szeretnénk nyugtatni mindenkit, aki esetleg aggódna miattuk), de van néhány, amelyik egészségre káros vagy egyszerűen pénzkidobás.

 

Nézd meg milyen trükköket alkalmaz az élelmiszeripar, ezzel lehetetleníti el az egészséges táplálkozást

A zöldségeket és gyümölcsöket viasszal vonják be

A tárolás alatti penészesedés, zúzódás és kiszáradás ellen néhány zöldség és gyümölcs (alma, uborka) egy-két csepp étkezési viaszbevonatot kap. Szervezetünk ezt nem tudja megemészteni, de emiatt ne aggódjunk, mondj Luke LaBorde, PhD, a Penn állami egyetem táplálkozástudományi társprofesszora.

Ha mégis el szeretnénk kerülni az így kezelt termékeket, az FDA szabályzata szerint a viszonteladók nem kötelesek külön feltüntetni, ha valami viasszal lett bevonva, így saját érzékeinkre kell hagyatkoznunk ( pl. gyanúsan fényes héj)... 

A viasztalanítást ne hámozással oldjuk meg - az élelmi rostok nagyobb része és az értékes tápanyagok közvetlenül a héj alatt vannak, tájékoztat Salge Blake, RD, a bostoni egyetem táplálkozástudományi professzora és a Táplálkozástudományi Akadémia szóvivője. Ehelyett mossuk meg őket szappanos vízben.

Nézd meg milyen trükköket alkalmaz az élelmiszeripar, ezzel lehetetleníti el az egészséges táplálkozást

A lazacot rózsaszínre festik

A lazac, mire megérkezik a boltba, majdnem mindig élénk rózsaszínes-narancsos színekben pompázik, habár a lazac természetes állapotában ennél jóval fakóbb, szürkés színű. A halak húsa kétféleképpen érheti el a kívánt színárnyalatot: a vad lazacok rákokkal (krill) táplálkoznak, amíg tenyésztett rokonaikkal festékkapszulákat etetnek meg. De ettől még nem kell megriadnunk.

Habár a vad lazac technikailag egészségesebb, mint a tenyésztett - feleannyi zsírt, és valamivel több cinket, vasat, és káliumot tartalmaz - háromszor-négyszer drágább is. "Akár tenyésztett, akár vad halat választunk, a lazaccal mindenképp jól járunk , főleg magas omega 3 zsírsavatralma miatt, amiből rendszerint nem eszünk eleget," mondja Blake. Vegyük meg, amelyiket tudjuk és próbáljuk meg legalább hetente kétszer beiktatni étrendünkbe.

Nézd meg milyen trükköket alkalmaz az élelmiszeripar, ezzel lehetetleníti el az egészséges táplálkozást

Néha festik a narancsot is

Akár hiszik, akár nem, a Florida narancsokat Kettes számú Citrus Piros festékkel szokták permetezni a szezon elején, hogy élénkebb legyen a színük. Ezekből a narancsokból rendszerint narancslé készül, de van úgy, hogy a bolti polcokra is kerül belőlük néhány.

A festéket az FDA jóváhagyta, és csak kis koncentrációban használják, de a Közérdekű Tudományos Központ figyelmeztetést adott ki, miszerint ez a festék káros (akár rákkeltő) hatásúnak bizonyult laboratóriumi kísérletekben. (A kaliforniai narancsokon tilos használni.)

Ha ezeket a narancsokat hálóban árulják, kötelező feltüntetni, hogy festéket tartalmaznak. Jobb, ha a festékből minél kevesebb jut szervezetünkbe, ezért ne készítsünk édességet a narancs héjából vagy adjuk azt más ételekhez.

Nézd meg milyen trükköket alkalmaz az élelmiszeripar, ezzel lehetetleníti el az egészséges táplálkozást

Valójában rengeteg féle élelmiszert festenek

Sok ételt azért festenek, hogy egészségesebbnek és étvágygerjesztőbbnek tűnjenek. Például a búza- és rozslisztből készült kenyerekbe gyakran karamellizált cukrot is tesznek, hogy úgy tűnjön, több búzát tartalmaznak, mint valójában.

hirdetes

Ugyanezt a festéket a sült húsoknál is bevetik, hogy azok táplálóbbnak tűnjenek. Eközben a savanyúságokat sárgítják, hogy a szálak erőtől duzzadóbnak látsszanak.

A festékek maguk rendszerint ártalmatlanok, de ha kiszúrjuk őket a termékek címkéin, megalapozott lehet a gyanúnk, hogy az élelmiszerben más, az élelmiszeriparban gyakran használt adalékok is vannak, mint pl. a só vagy cukor, mondja a Marjorie Nolan Cohn, New Yorkban tevékenykedő étkezési tanácsadó és a Táplálozástudományi Akadémia szóvivője.

Nézd meg milyen trükköket alkalmaz az élelmiszeripar, ezzel lehetetleníti el az egészséges táplálkozást

Az olívaolajat higíthatják

Az extra szűz olíva olajról elterjedt, hogy hamisítják Sok üvegnyit a Fogyasztói Jelentések szerint a jóval olcsóbb szója- vagy canola olajjal higítanak, majd az USA-ba szállítanak, ahol jó áron eladják őket. Azon kívül, hogy ez pénzkidobás, a tiszta olíva olajban fellelhető szívbarát, többszörösen telítetlen zsírsavakhoz sem jutunk hozzá, mondja Cohn.

Nézd meg milyen trükköket alkalmaz az élelmiszeripar, ezzel lehetetleníti el az egészséges táplálkozást

A csirkét fürdetik

Az az út, amit a csirke az üzemtől az asztalunkig megtesz, nem vonzó látvány. Vágás után, a meleg testeket le kell hűteni, így egy nagy, fertőtlenítőt (klórt) is tartalmazó hidegvizes tartályba kerülnek, hogy a baktériumok szaporodását és a fertőzés lehetőségét kiküszöböljék, árulja el Don Schaffner, PhD, a Rutgers Egyetem élelmiszertudományi osztályáról. Az FDA és USDA szerint ezek a folyamatok biztonságosak, monda Schaffner, de ha mégsem lennénk erről meggyőzve, elkerülhetjük az ilyen módon kezelt baromfit és választhatunk helyette levegőn hűtöttet.

 

Egy nem-túl-egészséges dolog, amit még a csirkékkel művelni szoktak: sós viz befecskendezése a nyers húsba, hogy fokozza annak ízét. Tudván, hogy a legtöbb amerikai jóval több sót fogyaszt, mint kellene, a címkéket ajánlott tüzetesebben elolvasni - a kezeletlen baromfi 100 grammjában 40-70 milligramm só van, az ilyen módon kezeltekben viszont 300 vagy még több is.

hirdetes
 

Nézd meg milyen trükköket alkalmaz az élelmiszeripar, ezzel lehetetleníti el az egészséges táplálkozást

A halat felcímkézik - gyakran rosszul

2010 és 2012 között az Oceana nevű óceán figyelő szervezet 1,200 hal- és tengeri herkentyű mintát gyűjtött össze 674 viszonteladótól 21 államban, hogy megvizsgálja, azok mennyire helyesen lettek felcímkézve. Kiderült, hogy háromból egy rosszul, az FDA irányelvei szerint. A leggyakrabban félrecímkézett halféle a vörös sügér volt (87%), amit gyakran a jóval olcsóbb tilápiával helyettesítettek.

Ez nemcsak rablás fényes nappal - egészségügyileg sem mindegy, hogy mit fogyasztunk, ha a higanyban gazdag halból kevesebbet bír el szervezetünk. (Például terhesség esetén.) Mindig tudakozódjunk, hogy biztosan jó minőségű halat kapjunk, mondja Blake. Tegyünk fel keresztkérdéseket a halpultosnak vagy a pincérnek a halaik eredetét illetően.

Nézd meg milyen trükköket alkalmaz az élelmiszeripar, ezzel lehetetleníti el az egészséges táplálkozást

A mézből kivonják a pollent

A texasi A&M egyetem kutatásai szerint a boltokban árult méz 75%-a nem tartalmaz pollent. A pollen nem szükséges a méz készítéséhez - véletlenül keveredik bele, a méhek testéről - és a feldolgozás folyamatában kiszűrik, hogy a méz átlátszóbb legyen és ne sűrűsödjön be.

Akár pollen tartalmú mézet veszünk (amit "vadméznek" is hívnak), akár pollenmenteset, nem nyerünk vagy veszítünk semmit; a Nemzeti Méz Bizottság szerint a tápanyag- és antioxidánstartalom ugyanaz.

Nézd meg milyen trükköket alkalmaz az élelmiszeripar, ezzel lehetetleníti el az egészséges táplálkozást

A hús antibiotikum- és hormontartalmát ellenőrzik

Lehet, hogy az "antibiotikum mentes" címke láttán már nyúlunk is az áruért, de az az igazság, hogy "technikailag, minden húsnak teljesen antibiotikummentesnek kell lennie, mielőtt a polcokra kerül," monja Cohn. Fordítás: az "antibiotikum mentes" egy reklámfogás, és egyáltalán nem garancia arra, hogy a vágóállatnak nem adtak antibiotikumokat. Ugyanígy, a baromfi- és disznóhús termékekre ráírhatják, hogy 'hormon mentesek".

Ez ismét csak egy marketinges trükk, mivel ezt a két csoportot egyébként is tilos hormonokkal kezelni. Keressük az "antibiotikumok nélkül felnevelt" és "hozzáadott hormonok nélkül felnevelt" címkéket.

Nézd meg milyen trükköket alkalmaz az élelmiszeripar, ezzel lehetetleníti el az egészséges táplálkozást

A bió gyümölcsöket és zöldségeket néha permetezik

A "Bió" nem mindig jelent egyet a növényvédőszer mentessel. A körtét, almát, és kisebb gyümölcsöket beszórhatják egy természetes ásványi anyagokban gazdag porral, hogy a rovarokat távol tartsák, amely hátrahagyhat egy vékony porréteget.

Hasonlóképpen, a Nemzeti Vegyszermentes Szabványhivatal 2002 óta engedélyezi a Tetracycline and Streptomycin antibiotikumok használatát a bió alma- és körtetermesztésben, a tűzelhalás nevű bakteriális fertőzés ellen.

Tehát jól tesszük, ha jól megmosunk minden zöldséget és gyümölcsöt, akár bió, akár nem. Folyó vízben öblítsük le, hogy minden maradékot, koszt, és baktériumot eltávolítsunk, és vessünk be egy súrolókefét a vastagabb bőrű terméseknél.

Nézd meg milyen trükköket alkalmaz az élelmiszeripar, ezzel lehetetleníti el az egészséges táplálkozást

A mandulát pasztőrizálják

A tejjel, üveges dzsússzal, és konzerves dolgokkal együtt a mandulát is pasztőrizálják, hogy az ezúton terjedő betegségeket megelőzzék. A mód lehet pörkölés, forralás, gőz, vagy Propilén oxiddal való bepermetezés (PPO)...

Tudnunk kell, hogy az EPA szerint a PPO biztonságos, de néha gépolajba is szokták keverni, és a matracgyártásban is rutinszerűen használt alapanyag - talán nem is gondoltuk volna, amikor a kanapéra huppanunk egy kis rágcsálnivalóval a kezünkben.

Ha el szeretnénk kerülni a PPO-t, olyan termékeket keressünk, melyekre ráírták, hogy "gőzzel pasztőrizált" vagy szárazon pörkölt.

Nézd meg milyen trükköket alkalmaz az élelmiszeripar, ezzel lehetetleníti el az egészséges táplálkozást

A gyümölcsöt mesterségesen érlelik

Ezért van még mindig almánk júniusban és barackunk márciusban: a gyümölcsöt leszedik, eladják, és a felesleget nagy hideg tárolókban tartják. Ezután kivonják a levegőből az oxigént, és helyette széndioxidot fújnak be, hogy megállítsák az érési folyamatot.

"A CO2 elaltatja a gyümölcsöt," , mondja LaBorde. Amikor szükség van rájuk, kiveszik őket a gázból és oxigénnel megérlelik őket. Hasonlóan kezelik a banánt is. Mindegyiket zölden szüretelik (így könnyebb őket szállítani), azután nagy tartályokba kerülnek, ahol etilén gázzal kezelik őket, hogy megérjenek.

Ne aggódjunk: a banán, és más gyümölcsök is maguktól is termelnek etilént az érési folyamat során.

Jó étvágyat!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

800 ezer magyar szenved napi szinten, de alig van hatásos terápia ezekre a betegségekre

2019-09-13

800 ezer magyar szenved napi szinten, de alig van hatásos terápia ezekre a...

Átlagosan hat és fél év alatt tíz orvost járhatnak meg a ritka betegségekben szenvedők, mire kiderül, mi a bajuk. És hiába a fejlett orvostudomány, alig van hatásos terápia.

Véletlenül kiderült, mi okozza az érelmeszesedést, sőt gyógyszert is találhattak ellene

2019-09-13

Véletlenül kiderült, mi okozza az érelmeszesedést, sőt gyógyszert is...

Brit kutatók azonosították az érelmeszesedés mögött álló folyamatot, és állatkísérletekben kimutatták, hogy az akne kezelésére általában használt gyógyszer hatékony gyógymód lehet a betegségre.

Megdöbbentő mennyi mindenre jó ez a gyümölcs, fogyassz te is minél többet belőle!

2019-09-13

Megdöbbentő mennyi mindenre jó ez a gyümölcs, fogyassz te is minél többet...

Egyszerre finom és egészséges? Nem lehetetlen! Számodra is egyenlő az egészséges azzal, hogy nem finom? Akkor most meg fogsz lepődni!

Évezredek óta menő az inhalálás a nátha ellen

2019-09-12

Évezredek óta menő az inhalálás a nátha ellen

Nem csak eukaliptusszal, de rózsával, sós vízzel, vagy ópiummal is inhaláltak korábban a történelem során. Ezek közül sokat ma már nem szívesen alkalmaznánk, van azonban olyan, ami évezredek elteltével is megállja a helyét.

Parlagfűből főz allergia elleni lekvárt egy magyar házaspár

2019-09-11

Parlagfűből főz allergia elleni lekvárt egy magyar házaspár

Parlagfűből készít lekvárszerű terméket és olajat Csubák Mária vegyészmérnök és férje. A termék jótékony hatással bír az emberi szervezetre, a többi között kiválóan lehet vele kezelni az allergiás panaszokat is - hangzott el az MR1-Kossuth Rádióban.

5 dolog, amiért neked is piacra kell járnod!

2019-09-09

5 dolog, amiért neked is piacra kell járnod!

A nagy rohanásban inkább csak beugrasz az utadba eső boltba és megveszel mindent ott? Hidd el, néha azért érdemes lenne bemenned egy piacra is!

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
66 452
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 888 187
Közösség

Szótár

Metabolikus szindróma

Az elhízáshoz és a koszorúér betegséghez társuló kölcsönös elváltozások együttese.   Tovább

Szeder

(Rubus fruticosus)   Eredete, élőhelye   A szeder nemzetségen belül a szeder fajok... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 110

Átlagos értékelés: 4.7