notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így javítsd könnyedén az egyensúly érzékedet!

hirdetes

Hogyan javíthatod egyensúlyodat - és miért olyan fontos?

SzSz

Az edzések során általában célként kevesen tűzik ki maguk elé az egyensúly javítását. Azonban igen fontos ez is, hiszen a jobb egyensúly az élet minden területén pozitív előnyökkel jár. Lássuk, miért is olyan fontos a megfelelő egyensúly fejlesztése. 

Egyensúly

Gondolj bele: Még séta közben is szükség van stabilitásra, ugyanúgy, mint a lehajlásnál, hogy csak felemelhess valamit, a lépcsőn felfelé és lefelé, nem beszélve a futásról és a különböző edzésekről egyaránt. Minden esetben szükség van egyensúlyérzékre. 

Az egyensúly javításának előnyei 


Az egyensúly életkortól és mindennapi életünktől/tevékenységeinktől függetlenül is igen fontos. Az egyik legfontosabb, hogy az egyensúly stabilitást ad, amelynek növelése során kevésbé lesz valószínű, hogy megbotolsz vagy elesel. Minél idősebbek leszünk, annál hajlamosabbak vagyunk a sérülések szerzésére. Valójában minden negyedik, 65 évnél idősebb felnőtt évente egyszer elesik, és emiatt több százezer sürgősségi helyszíni ellátást kell elvégezniük a mentősöknek országszerte. 

hirdetes

Az egyensúly javítása erősíti az ízületeket (különösen a bokát), segíti a meglévő sérülések gyorsabb gyógyulását és javítja a propriocepciót (különböző testrészek testhez viszonyított helyzetének érzékelését). Ezt az érzékelést például olyan gyakorlatokkal is fejleszthetjük, amelyeket csukott szemmel kell elvégeznünk. Például érintsd meg csukott szemmel az orrod hegyét. Nézd meg mennyire volt számodra egyszerű, és gyakorold, ha nem sikerült elsőre. 

Több egyensúlyra ható gyakorlat beillesztése


Először kezd el az alapokkal. Mennyi ideig tudsz egy lábon állni? Meg tudnád tartani ezt a pozíciók akár örökre vagy úgy érzed, hogy azonnal felborulsz? Ha az alapok a helyén vanna, akkor meg tudod erősíteni a törzs és az alsó test izmait, amelyek szerepet játszanak a stabilitásban. 

hirdetes

Számos olyan gyakorlat áll rendelkezésre, amelyeket otthon vagy bárhol máshol is elvégezhetsz, amik segíthetnek az egyensúlyérzéked fejlesztésében. Ha beazonosítottad melyik testrészed gyengébb, megpróbálhatod megerősíteni a lábad és a bokád, esetleg a térded vagy a csípőd. Nézd meg az alábbiakban felsorolt egyensúlyi gyakorlatok listáját, és építsd be napi rutinodba. 

Használj BOSU labdát (Balance Trainer)


Miután elsajátítottad az egyensúly-képzés alapjait, érdemes lehet valamilyen berendezést beépíteni az edzésekbe. A BOSU labda (más néven egyensúlymérő edző) - tudod, az a félig lapos, félstabilitás-labda-megjelenésű dolog az edzőteremben - remek lesz a kezdetekhez.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Biorezonancia terápia

  A biorezonancia terápia az embert körülvevő, emberi füllel, szemmel nem... Tovább

Edzéseszközök

  Azok az eszközök és eljárások, amelyek az edzések levezetését segítik. A... Tovább

Tovább a lexikonra