notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezekkel a tippekkel megóvhatod szervezetedet grillezés közben

hirdetes

Fontos tudnivalók a grillezésről! Így grillez, hogy ne károsítsd egészségedet!

T.B.

A nyár kedvenc szabadban töltött programja a grillezés. Nem telhet el úgy egy hétvége, hogy ne jöjjön össze a család vagy a baráti társaság, egy kis grillezéssel egybekötött kerti partira. Ha nálatok is népszerű program a hússütögetés nyáron, akkor nem árt, ha betartotok pár szabályt, ugyanis a grillezés közben elképesztően sok káros anyag érheti a szervezeteteket. Megmutatjuk, mit egyél, és mit, ne ha szeretnéd megőrizni egészségedet.

Kihagyhatatlan szabályok a grillezés során!

A grillezés a nyár elengedhetetlen kelléke. Nincs is jobb, mint a hétvégéken kisebb vagy akár nagyobb kerti parikat szervezni, és bemutatni hússütő tudományunkat. Szerintem legalább egyszer a nyár folyamán mindenki részesül ebben az örömben, és megmutathatja a grillsütő mellett, hogy mit tud. Azonban a hús ilyenformán elkészítése nem veszélytelen. Most menjünk el a tűz veszélye mellett, mert az is nagy odafigyelést igényel, de azért a gyakorlottabbaknak nem okoz kockázatot, az ilyen típusú hússütés.

Különleges élmény, mert együtt lehet közben a család, együtt süthetnek a kicsik a felnőttekkel, így a család összes tagja számára kiváló programlehetőség a nyár folyamán. Az elkészíthető ételek listája pedig végtelen. A grillezésnél tényleg csak a képzeleted és a sütőtudományod szabhat határt, na meg az sem árt, ha profi vagy a tűz elkészítésében. Sokszor fordul elő ugyan is, hogy már minden készen áll a nagy sütésre, de sajnos a tűz nem akar meggyulladni, vagy már előre látható, hogy nem fogja kibírni mire az egy tonnányi húst, megsütöd. Élvezeti értéke nagy már önmagának a sütési folyamatnak is, ha feldobod egy pohár borral, még jobb kikapcsolódást, jelenthet.

Azonban a nagy mulatozás, és vidámság közepette, nem árt, ha nem feledkezel meg a grillezés káros hatásairól sem. Sokan nem is gondolnák, de grillezés közben akár súlyosan károsíthatod egészségedet is, ha nem figyelsz eléggé oda bizonyos dolgokra. Ezért most összegyűjtöttük mit ne tegyél soha grillezés közben, ha fontos számodra saját, és családod egészségének megőrzése. Nem nagy dolgok, és nagyon könnyen betarthatók, de annál fontosabb, hogy odafigyelj ezekre az apró szabályokra. A részletekért lapozz a következő oldalra!

hirdetes

A füst káros anyagai


A tűz már önmagában is nagyon sok veszélyt jelenthet, ezért minden esetben nagyon ügyelj az alap tűzzel kapcsolatos biztonsági szabályokra, és ha gyermekekkel együtt szeretnél sütögetni, akkor az ő testi épségükre is nagyon figyelj oda. De most nem szeretnék bővebben kitérni ezekre a veszélyekre, inkább a tűzből felszálló füst okozta káros hatásokat mutatnám be részletesebben. A fa, és egyéb dolgok égése közben füst keletkezik, ami elképesztően sok káros anyagot tartalmaz.

Tévhit, hogy csak belélegezve juthatnak be a szervezetünkbe a füstben lévő káros anyagok. Egye kutatások igazolták, hogy a füst a bőrön át felszívódik, sokkal károsabb, és sokkal nagyobb mennyiségben szívódik, fel mintha belélegeznénk. Ezért minden esetben ajánlott az öltözékre odafigyelni, illetve ha már vége a sütésnek átöltözni, esetleg ha lehetőség van rá megfürdeni, és hajat is mosni, mert így elkerülhető, hogy nagy mennyiségben szívódjanak fel a füstben található káros anyagok. 


A megfelelő tűz elkészítése


A tűzrakásnál vannak alapvető hibák, amiket sajnos nagyon sokan elkövetnek, pedig nagyon nem kellene. Ilyen a tűz alapanyagának kiválasztása. Jobb esetben csak fát használnak az emberek, de sokan vannak, akik a szemetet is szívesen elégetik ilyen alkalmakkor. Ha ételt sütsz, mindig figyelj oda, hogy csak száraz, kezeletlen fával rakj alá tüzet. Az égés során a kezelt fából, vagy a szemétből elképesztően sok káros anyag szabadul fel, amely füst formájában az ételt is nagyon durván megszennyezi, így lényegében mérgezett, káros anyagokban gazdag ételt kapsz végeredményül, ráadásul ezt a füstöt belélegezve még tovább rontasz a helyzeten. Semmiképpen sem ajánlott ilyen anyagok tüzelése, ezért ha ilyet látsz, ne egyél az ételből. A másik nagy hiba, hogy nem száraz fával gyújtják meg a tüzet.

hirdetes
 

A sütés alapjai


A sütés közben sajnos elképesztően sokan követik el azt a hibát, hogy alumínium tálcákra rakják rá a húst, a krumplit és a sütni való zöldségeket. Sajnos rossz hírünk van, ugyan is sok esetben egyszerűbbnek tűnik ez a megoldás, azonban be kell, hogy valljuk, nagyon káros lehet az egészségedre. Az alumínium tálcából ugyan is elképesztően sok káros anyag szabadul fel a hő hatásár, ami mind belekerül a rajta sütött ételre. Ha csak a takarítás könnyebbsége miatt választanád ezt a megoldást, inkább ne tedd. A sütő rácsot könnyedén letakaríthatod, de a szervezetedből nagyon nehezen távolíthatod el a belekerült káros anyagokat, ezért soha ne süss így húst!


Összefoglalva


Végezetül tehát ne használj a tűzrakásnál száraz, érintetlen fán kívül semmit, illetve ügyelj rá, hogy a keletkezett füst minél kevesebb legyen, és minél kevesebb idei tedd ki szervezetedet ennek a terhelésnek. Ezenkívül nem árt, ha odafigyelsz rá, hogy bőrödön keresztül se szívódhasson fel a sok füstben lévő káros anyag. A hús sütésénél mindig a fém rácsot használd, vagy edényeket, de soha se a könnyű megoldást nyújtó alumínium tálcákat, és a műanyag tálak használatát is kerüld el. Így nagyon sok káros anyagtól kímélheted meg szervezetedet, és nem elkerülheted, hogy a kerti mulatozás közben károsítsd egészségedet. Márpedig manapság az egészségünk az egyik legnagyobb értékünk, amit nagyon könnyű tönkre tenni, viszont annál nehezebb újra rendbe hozni. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Edzésgyakorlatok

  Azok a tevékenységek, gyakorlatok, amelyeket az edzés céljának elérése érdekében az... Tovább

Zsírleszívás

A zsyrleszívás egy sebészi folyamat, melynek során a mestersgesen távolítják el felesleges... Tovább

Tovább a lexikonra