notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egészséges fogakat szeretnél? Ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat fogyasztd!

hirdetes

A legjobb vitaminok és ásványi anyagok a fogak egészsége érdekében

SzSz

Valószínűleg tudod, hogy a fogak olyanok, mint a csontok, így egészségük érdekében tápanyagokra van szükségük. Ezért is fontos arra ügyelni, hogy egészségesen táplálkozzunk. De melyek azok a vitaminok és tápanyagok, amelyek mindenképp szükségesek fogaink egészsége érdekében? Mutatjuk!

EGészsgées fogak

Mivel a fogaink csontok, így egészségük fenntartásához elengedhetetlenek a vitaminok és ásványi anyagok. A vitamin és ásványi anyagban gazdag táplálkozás segítségével fogaink állapota megfelelően fenntartható, így bátran mosolyoghatunk. 

Szóval mely vitaminok és ásványi anyagok szükségesek fogaink érdekében? Máris mutatjuk!

D-vitamin

A D-vitaminnak jelentős szerepe van a csontok és a fogak egészégében. Azt bizonyára tudtad, hogy a tested a legtöbb D-vitamint a napfényből nyeri, azonban több ételből is pótolhatjuk. Ilyenek például a halak, mint a lazac vagy a tonhal, amelyek gazdag D-vitamin források. 

A D-vitamin hozzájárul a csontsűrűség növeléséhez, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig tarthatjuk fent fogaink egészségét. A D-vitamin emellett nem csak önmagában fontos, hiszen a következő ásványi anyag felszívódásában is nagy szerepe van, amely nem más, mint a…

Kalcium

A kalcium az egyik legismertebb csontsegítő anyag. Ez az ásványi anyag hozzájárul a csontok felépítéséhez, ami azt jelenti, hogy erősíti a fogzománcot is. Emellett nem csak a fogzománcot erősíti, hanem az állkapocs csontját is, amely hozzájárul az egészséges mosoly fenntartásához. 

hirdetes

A kalcium sok tejtermékben található meg, mint például a sajtban vagy a joghurtban. Mivel sokan küzdenek tejfehérje vagy laktóz érzékenységben, számukra is van megoldás, hiszen a sötétzöld színű zöldségekben és a halakban egyarán megtalálható a kalcium. Ahhoz pedig, hogy a kalcium megfelelően szívódhasson fel, a D-vitamin elengedhetetlen. 

Foszfor

hirdetes

A foszforról sokkal kevesebbet hallunk, azonban ez az ásványi anyag is elengedhetetlen a fogak egészsége érdekében. Foszfor nélkül a testnek nehéz hatékonyan felszívnia a kalciumot. 

Szerencsére sok tejtermék tartalmaz foszfort és kalciumot is. Csak akkor kell figyelni a megfelelő foszfor bevitelre, ha valaki kalcium-kiegészítőket szedünk. A legtöbb kalcium tartalmú táplálékkiegészítő ugyanis nem tartalmaz foszfort, így érdemes külön figyelni erre. 

Fluorid

A fluorid megakadályozza a fogszuvasodást, segíti a zománc felépítését, és még rengeteg jótékony hatása van a fogakra. 

Valójában annyira nagyszerű fogaink számára, hogy az Egyesült Államokban például a legtöbb ivóvíz alkotóelemeként szolgál. A fluorid hozzájárul fogaink egészségéhez, emellett pedig fehérségéhez is egyaránt. Fordulj fogorvosodhoz rendelői fogfehérítésért, amely során szintén használnak fluoridot, így fogaid akár 3-4 árnyalattal is fehérebbek lehetnek. 

A fent felsorolt ásványi anyagok és vitaminokon kívül fogaink egészsége érdekében fontos az A-, B-, C-vitamin, a vas, és a kálium is. Annak érdekében, hogy fogaink minden szükséges tápanyagot megkapjanak kiegyensúlyozott étrendet kell folytatnunk, amely gyümölcsben és zöldségben gazdag. 

Fogaink egészsége a szervezet többi részét is nagyban befolyásolja, így fontos odafigyelnünk egészségére. Ügyeljünk arra, hogy rendszeresen mossuk fogainkat legalább naponta kétszer, emellett használjunk fogselymet és szájvizet. Nagyon fontos továbbá, hogy évente két alkalommal látogassuk meg fogorvosunkat, hogy felmérhesse fogaink egészségének állapotát és átessünk egy dentálhigiéniai kezelésen, amely során megtisztítják fogainkat a felhalmozódott ételmaradékoktól és a lerakódott fogkőtől. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Edzésalkalmazkodás (adaptáció)

  A sportalkalmazkodáson az egyénnek, szervezetének, szervrendszereinek meghatározott... Tovább

Ízületi mozgékonyság

  Azon motoros képesség, amely lehetővé teszi, hogy valamely mozgást nagy... Tovább

Tovább a lexikonra