notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezért jobb a reggeli edzés, olvasd el megdönthetetlen érveimet

hirdetes

Eddz te is reggel - elmondom, miért!

Jilly Betti

A reggeli edzés számos előnnyel bír, azonban nem könnyű feladat munkaidő előtt, a hajnali órákban elindulni az edzőterembe. Ahhoz, hogy edzéssel kezdd a napot, akaraterőre és önfegyelemre van szükség, de erőfeszítéseid mindenképpen megtérülnek. Több motivációt nyerhetsz a reggeli edzéshez, ha elolvasod cikkünket: összesen 8 előnyét mutatjuk be.

Eddz te is reggel - elmondom, miért!

1. Reggel nagyobb edzésvolument érhetsz el


Aki próbált már a délutáni csúcsforgalomban triszetteket vagy szuperszetteket végezni az edzőteremben, megállapíthatta, hogy az intenzívebb edzés ilyenkor csaknem lehetetlen feladat. A gépekre többen is várnak, és amint felállsz egy edzőpadról, elfoglalják a helyed. Kézenfekvő megoldás a kora reggeli edzés, hiszen ilyenkor a zsúfoltság kizárt.


2. A hormonszint reggel optimális


Egy amerikai kutatás is megerősítette, hogy bizonyos, a fizikai teljesítőképességért felelős hormonok koncentrációja a reggeli órákban a legmagasabb. Többek között a tesztoszteronszintre is vonatkozik az állítás, és a súlyzós edzést végzők valószínűleg tudják: a férfi nemi hormon kulcsszerepet játszik az izomépítésben. Természetesen a későbbi edzés is hatékony, azonban a hormonok szempontjából a reggeli órák optimálisak a sporthoz.


3. Több időd marad délután


Fontos, hogy ne az edzések határozzák meg az életed akkor sem, ha a sport fontos szerepet tölt be mindennapjaidban. A család, barátok, és karrier előrébb foglalnak helyet a képzeletbeli ranglistán. A reggeli edzés előnye, hogy a nap végén több időd marad az egyéb elfoglaltságokra. Ezen kívül, mivel az edzőtermek többsége kora reggel szinte üres, időhatékonyabban edzhetsz.

Eddz te is reggel - elmondom, miért!

4. Jobban teljesítesz a munkahelyen, vagy az iskolában

hirdetes


Sokaknál problémát jelent, hogy a reggeli, kora délelőtti órákra még nem ébrednek fel teljesen, és nem tudnak a feladataikra fókuszálni. Ez a munkahelyi, és iskolai teljesítőképességre is rányomja a bélyegét. Ahhoz, hogy megszüntessük ezt az állapotot, érdemes a reggeli órákra időzíteni az edzést. Az erőfeszítések hatására élénkebbé, éberebbé válunk, ami pozitívan hat a koncentrációs képességre, és a mentális teljesítőképességre egyaránt.


5. Kevésbé valószínű, hogy kimarad az edzés


Amennyiben reggel készen állsz arra, hogy összekészítsd a felszerelésed, és egy csésze forró kávé után elindulj az edzőterembe, valószínűleg nem marad ki az edzés. Más a helyzet akkor, ha az edzést délutánra, vagy estére időzíted. A lehetséges kifogások száma a nap folyamán exponenciálisan növekszik, akár fáradságról, házimunkáról, vagy egy baráti találkozóról van szó. Aki már reggel maga mögött tudja az edzést, biztos lehet benne, hogy nem akadályozzák váratlan - kellemes, vagy kellemetlen - meglepetések.


6. Nincs jobb módszer az anyagcsere felpörgetésére


hirdetes
A reggeli edzés további, jelentős előnye, hogy serkenti az anyagcsere folyamatait. Kedvező hatásának mentális, és fizikai értelemben egyaránt hasznát veheted. Egyrészt, a reggeli edzés után jóval energikusabban kezdheted a napot, másrészt a nap folyamán több kalóriát égetsz, mivel anyagcseréd magasabb fokozatra kapcsol. A sejtek tápanyagellátása szintén hatékonyabb, ami pozitívan hat az izomépítési folyamatra.

Eddz te is reggel - elmondom, miért!

7. Reggel könnyebb az edzésre összpontosítani


Sok hobbisportoló a barátaival közösen edz, ez azonban gyakran megy az edzés hatékonyságának rovására. Tény, hogy jóval szórakoztatóbb a közös sport, azonban hatékonyabb, ha egyedül, vagy egy edzőpartnerrel végezzük a gyakorlatokat. Ha látványos izmokat szeretnél építeni, mindenképpen érdemes legalább néhány edzést a reggeli órákra időzíteni, amikor zavartalanul az edzésedre, és önmagadra koncentrálhatsz.


8. Már a nap elején javul a közérzeted


Talán már hallottál róla, hogy a fizikai erőfeszítések endorfinokat szabadítanak fel szervezetünkben. A boldogsághormonok arányának növekedését kutatásokkal is kimutatták. Az edzés időtartamával, és intenzitásával párhuzamosan a hangulatjavító hatás is erősödik egy bizonyos határig. Az endorfinok pozitívan hatnak a közérzetünkre, így a reggeli edzés után motiváltabban, jobb kedvvel indulhat a napod.

Szerző:

Jilly Betti

Cikkeim.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Energia 10-es 20-as 30-as módszer

Ha annyit eszünk, amennyit szervezetünk az életműködésekhez és a mozgáshoz felhasznál,... Tovább

Boróka (Közönséges)

Latin neve: Juniperus communis   Eredete, élőhelye   Észak-Amerikában és... Tovább

Tovább a lexikonra