notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Edzés mellett sem tudsz lefogyni? Ez az oka!

hirdetes

Ezért nem tudsz lefogyni a jelenlegi edzéseddel

emszi

Szigorú diétát követsz, ráadásul az edzésterved is bizonyítottan hatékony, mégsem látod az eredményeket? Kiderült, hogy miért van ez, és mit kell tenni ilyen esetben!

Edzés mellett sem tudsz lefogyni? Ez az oka!

Tegyük fel, hogy te és egy barátod nagyjából hasonló étrendet követtek, egykorúak vagytok, azonos neműek, és súlyban és magasságban is nagyon közel álltok egymáshoz. Egy szép napon úgy döntötök, hogy egyesített erővel, közösen kezditek el ugyan azt az edzéstervet. Néhány héttel később a barátod szemmel látható változásokat mutat – kevesebb zsír, több izom – te pedig csak sikeresen összeizzadtál néhány adag ruhát. Ha ismerős ez a szituáció, akkor nem vagy egyedül!

Először is, nyugalom – nem átkozott el téged senki, és a barátodnak sem kellett eladnia a lelkét az ördögnek, hogy ezerszer jobban haladjon nálad. De akkor mégis miért működik neki az, ami neked nem?

Egy nemrégiben elvégzett kutatás eredményei választ adnak a kérdésre: a tested nem reagál olyan jól a választott edzésformára, mint amennyire a barátodé – aki számára ez tökéletesnek bizonyult.

Akár most kezdtél bele az edzésbe, akár a tapasztaltabbak közé tartozol, fontos tudni, hogy tested milyen jellegű edzésekre reagál pozitívan. Ezzel nem csupán a kudarcérzetet kerülheted el, de a megfelelő edzés kiválasztásával sokkal több eredményt érhetsz el! Ez azonban még nem minden!

Edzés mellett sem tudsz lefogyni? Ez az oka!

A kutatás során 121 mozgáshiányos, középkorosztályú férfit és nőt vizsgáltak meg, akik jelentős súlyfelesleggel rendelkeztek. A résztvevőknek a 6 hónapos projekt során 5 edzéstervet kellett végrehajtaniuk.

hirdetes

Az edzések formája mind intenzitásban mind időtartamban különbözött egymástól. Az eredmények szerint mind a szív és légzés terén mutattak valamilyen javulást, de minden csoportban eltérő mértékben. Bizonyos személyek szervezete jobban reagált az adott edzésformára, mint a többieké.

Kis idő elteltével a kevesebb reakciót mutatók szervezetében is történt változás, viszont voltak, akik még a hat hónap elteltével sem tapasztaltak semmilyen javulást.

Robert Ross, PhD, a londoni Queen’s University egyik szakértője elmondta, hogy a reakciómentesek száma körülbelül 30%-ra tehető. Ez a mennyiség pedig nem elhanyagolható. Habár a felmérés nem vizsgálta a rendszeres mozgás többi jótékony mellékhatását – mint például az alacsonyabb vérnyomást, vagy az optimálisabb koleszterinszinteket – ezek nem feltétlenül győznének meg valakit, hogy megéri folytatni.

Ez a fő probléma – azok, akik rendszeres testmozgást végeznek, mégsem látnak eredményeket, nagy valószínűséggel felhagynak az edzéssel, mert hamarosan elfogy a motivációjuk.

Lássuk mit kell tennünk, ha ilyen „reakciómentes” helyzetbe kerülünk!

Edzés mellett sem tudsz lefogyni? Ez az oka!

Ha nemrég kezdtél el edzeni, de nem látsz eredményeket, akkor nem csoda, hogy szertefoszlik a motivációd – állítja Aaron Leventhal személyi edző. Ilyenkor a legjobb megoldás természetesen nem feladni, hanem változtatni az edzésen.

hirdetes

A tapasztaltabb sportolók bizonyára ismerik azt az érzést, amikor az edzés teljesen hatástalannak tűnik. Ilyenkor nincs más dolgunk, mint más edzésformát keresni, amíg meg nem találjuk azt, aminek segítségével a következő fokozatra léphetünk.

Akár kezdő, akár veterán az ember, a következő módszert ajánlott alkalmazni: elkezdeni egy edzéstervet, nyomon követni az változásokat, és ha nem látunk eredményeket két héttel később, akkor változtassunk az edzésen.

De mégis mi számít eredménynek?

A zsírégetés és az izomnövelés a két leggyakoribb célja az edzéseknek, azonban a fizikai változásokon kívül a számos más pozitív mellékhatással is járnak – legalább is, ha jól csináljuk őket. Általános stabilitás, energia és tűrőképesség az edzőtermen kívül is, jobb minőségű alvás és általános hangulatjavulás – ha ezek nem jelentkeznek, akkor valamin változtatnod kell.

Nem jött be a futópadozás? Próbáld ki a súlyemelést. Ez csak egy példa a számtalan lehetőség közül. Egy idő után ismerni fogod az összes gyakorlatot, amik számodra a legoptimálisabbak!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Dinamikus streching

  A dinamikus stretching mozgásanyaga tulajdonképpen megegyezik a hagyományos,... Tovább

Elfáradási sajátosságok

  A testi és szellemi elfáradás az edzés természetes velejárója. Az elfáradás... Tovább

Tovább a lexikonra