notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan edzünk illetve ehetünk-e este hat után?

hirdetes

Az edzés és az este 6 után lehet-e enni kérdés örök favorit marad az embereknél

Kiss Sándor - Sasa

Mindkettőre igen egyébként a válasz. Edzés után a szervezetednek szüksége van a fehérjére. Az ugyebár tiszta, hogy nem az edzésen fognak nőni az izmaid és nem is akkor fejlődsz, hanem az azt követő pihenő időszak alatt. Ezért is van rá szükség. 

Lehet-e enni este hat után, és ha lehet, akkor mit? Ez örök kérdés marad mindig is az embereknél

Ilyenkor javítja a szervezeted a sérült fehérje szerkezeteket, ilyenkor készül fel a test arra, hogy legközelebb esetleg újabb hasonló terhelés éri és mivel próbál gazdaságosan működni, ezért úgy állítja be az anyagcserét és minden mást, hogy az a lehető legkevesebb energiát igényelje majd. De itt jön a ki ha én nem mentalitás és a következő edzésen ráteszel egy lapáttal, esetleg más gyakorlatokat végzel és máris hiába volt a próbálkozás az alkalmazkodáshoz, újra kell próbálnia. Ez fog folyamatos fejlődéshez vezetni.

Ez a két nagyon fontos dolog a pihenő idő alatt történik. Megfelelő fehérje mennyiség hiányában azonban a test nem képes újjáépíteni a sérült fehérje szerkezeteket és nem fog fejlődni az izom.

A másik, az este 6 utáni kaja probléma köre. Induljunk ki abból, hogy idilli világban élünk és reggelizel, mondjuk úgy reggel 8-kor. Este 18 órakor ettél utoljára, vagyis 14 óra telik el kajálás nélkül. Tök mindegy, hogy közben alszol, mert a szervezet attól még dolgozik. Az agy is dolgozik és mint tudjuk az izmok után az agy a test második legnagyobb energia felhasználója. Amikor alszol, az agyad igyekszik eltárolni a nap folyamán tanult dolgokat. Például megfogod a meleg sütőt, megégeti a kezed, akkor az agyad erre képez egy barázdát, te pedig, legközelebb tudni fogod, hogy ha már két órája sül benne a pulyka, akkor nem nyúlunk hozzá puszta kézzel.

hirdetes

De bármi, amit tanulsz, amit tapasztalsz, jó vagy rossz emlék, mind-mind az éjszaka folyamán fog bevésődni. Nem akkor, amikor ülsz a könyv felett és magolsz a vizsgára, hanem akkor, mikor alszol.
 

Szerző: Kiss Sándor - Sasafitness

Lehet-e enni este hat után, és ha lehet, akkor mit? Ez örök kérdés marad mindig is az embereknél

hirdetes

14 óra éhezés nagyon sok. Ez fél nap. De ha a másik 10 órát vesszük, akkor ott viszont túl sok a kaja. Több mint amennyire a testednek a napi rutin miatt szüksége van. Ami akár mennyiségre elég is lehet, de miután ömlesztve kapja meg, így másképp reagál rá. Irodában üléshez nincs szüksége a testednek egy 900 kalóriás kajához, de amikor edzésre mész, akkor már szüksége lenne egy kis extrára. Egyszeri gondolkodással meg is lehetne magyarázni, hogy amit korábban extrának bevittél, azt majd itt felhasználja. Azonban a test nem ilyen. Ha extra bevétel érkezik, akkor rögtön megy a saving számlára, ez lesz a zsír. Ha pedig kevesebb, akkor a luxust fogyasztást állítja le, ez lesz az izom.

Ezért is fontos, hogy este is meglegyen a megfelelő mennyiségű kalória. Ha ugyanis reggel felébredsz és már éhes vagy, akkor már a tested bontja a nehezen felépített izmaidat. Lefekvés előtt még nyugodtan meg lehet inni egy fehérje turmixot, semmi bajod nem lesz tőle.


A kaja sport mellett sokkal kisebb eséllyel okoz elhízást, mint a nem kajálás. A nem kajálás mindig raktározással jár, ahogyan a túlevés is.

 

Erről bővebben olvashatsz egy korábbi cikkünben is: Te sem eszel este hat után? Szokj le róla
 

Szerző: Kiss Sándor - Sasafitness

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Energia felvétel

A felvett energia a táplálék energiájából származik.   Tovább

Streching, nyújtás

  Az ízületi mozgékonyság, hajlékonyság fejlesztésének módszere. Az angol eredetű... Tovább

Tovább a lexikonra