Csíráztassunk diót, és növeljük ezzel az egészségügyi hatását százszorosára!

Csíráztassunk diót, és növeljük ezzel az egészségügyi hatását százszorosára!

Sz.F.
hirdetes

A diónak számtalan jótékony hatása van, éppen ezért kellene mindenkinek sokkal többet fogyasztani belőle! Azt viszont kevesen tudják, hogy ha csíráztatjuk a diót, akkor akár százszorosára is növelhetjük értékét, nézzük, hogyan, és miért! 

Csíráztassunk diót, és növeljük ezzel az egészségügyi hatását százszorosára!

A dió jótékony hatásai

A dió hatalmas előnye az, hogy isteni finom, ropogós csemege, ezért a gyerekek és a felnőttek körében is kedvelt. A diót már az ókori görögök is ismerték: kutyaharapás gyógyítására és féregűzőként használták. A rómaiak is tisztelték, innen ered nevének (Juglans) jelentése „Jupiter makkja”. A középkorban elsősorban magját fogyasztották, emellett reuma és idegpanaszok ellen teát is készítettek belőle. Hazánk népi gyógyászatában gyakran alkalmazták a diót, belsőleg vértisztítóként, bél- és gyomorhurut ellen, külsőleg sebkezelésre.

 

A diólevél és a termésfal fő hatóanyagként juglont, flavonoidokat, cseranyagokat, kevés illóolajat és C-vitaminttartalmaz. A juglonnak igen erős festő hatása van, diófapácot készítenek belőle. Erős színező hatását magunk is tapasztalhatjuk, diószedés közben, amikor a dió héja barnára színezi a bőrünket. A növény juglon tartalmának tudható be allelopátiás hatása is: gátolja más növények fejlődését. Ezért a diófák közvetlen közelében általában nincs más fa, bokor, de gyakran a fű sem nő ki alattuk.

hirdetes

 

A dió gyümölcse, azaz a magja, is számos értékes anyagot tartalmaz: telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin). Gyógyhatását tekintve többek között gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású. Tea formájában fogyasztva elsősorban gyomor- és bélhurut, hasmenés kezelésére használják. Most pedig nézzük, miért jó, ha csíráztatjuk a diót, a következő oldalon azt is elmondom, hogyan csíráztathatod, megéri lapozni egyet! 

 

Csíráztassunk diót, és növeljük ezzel az egészségügyi hatását százszorosára!

A csíráztatásról röviden

A csírák egyre jobban kerülnek be a köztudatba, nem is baj ez, ugyanis a csíráknak számtalan áldásos hatásuk van szervezetünk számára! A csírák azért különlegesek, mert a kifejlett növény esszenciáját tartalmazzák, hihetetlenül gazdagok ásványi anyagokban, enzimekben, vitaminokban, éppen ezért kiemelkedő az egészségvédő hatásuk. Többek között elősegítik a tápanyagok felszívódását, és a salakanyagok kiürülését a szervezetünkből, rendszeres fogyasztásuk kedvezően hat a vérnyomásra, és csökkenti egyes érrendszeri megbetegedések kockázatát. A csírázó magvak enzimtermelése eléri azt a legmagasabb szintet, amit a növény a fejlődése során már nem lép túl. Előnye az, hogy pár nap alatt eredményt érhetünk el, nem kell hónapokat várni a „termésre”.

 

A dió csíráztatásáról

A dió csíráztatásához szükségünk lesz dióra, még pedig legalább egy kilóra! A diókat tegyük egy tálba, majd töltsünk rá annyi vizet, hogy minél jobban ellepje. Ezután más dolgunk nincs, mint várni, legalább két hétig kell így ázniuk a dióknak. Közben ügyeljünk arra, hogy napfény érje a tálat, minél többször, ideális hely az ablakpárkány. A két hét alatt nézzük a víz mennyiségét, és 3-4 naponta cseréljük ki a vizet. Ha letelt a két hét, készen is vagyunk, és már fogyaszthatjuk is a finom diókat! Reggel és este érdemes enni belőle, 3-3 szemet! A csíráztatott dió hihetetlen energiával tölti fel a szervezetet, erősíti az immunrendszert, és segíti a méregtelenítést, és lassítja a sejtek, szövetek öregedési folyamatát. Próbáljátok ki minél hamarabb! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

A tudomány szerint a növények egészségesebbé és boldogabbá tesznek bennünket

2019-05-21

A tudomány szerint a növények egészségesebbé és boldogabbá tesznek bennünket

A legtöbben gyilkosok vagyunk. Na persze ezt nem a szót hétköznapi értelmében kell venni, de sokan biztosan számos növény haláláért felelnek – többért, mint amennyire vissza tudnának emlékezni.

Emésztőszervi betegségek lelki háttere

2019-05-20

Emésztőszervi betegségek lelki háttere

Állandó sietség, rohanás, nincs időd ebédelni, csak bekapni pár falatot, és már szaladsz is tovább. Gyakran még az étel alapos megrágása is elmarad, a nagyobb falatokkal viszont nehezebben birkózik meg a gyomor.

Rhabdomyolysis a vázizomzat szétesése!

2019-05-20

Rhabdomyolysis a vázizomzat szétesése!

A rhabdomyolysis a vázizomzat károsodásával, szétesésével, pusztulásával járó megbetegedés, amely az izomzat myoglobin proteinjének a vizeletbe történő kiválasztódásával jár.

Egészséges e a túlzásba vitt fehérje?!

2019-05-20

Egészséges e a túlzásba vitt fehérje?!

A magas fehérjetartalmú étrendnek lehetnek mellékhatásai. A fehérje nélkülözhetetlen a szervezet számára, mivel olyan aminosavakból áll, melyek a testszövetek építő kövei, beleértve az izmokat, az ereket, a hajat, a bőrt és a körmöket is.

Kókuszvirág cukor a legjobb választás

2019-05-16

Kókuszvirág cukor a legjobb választás

A kókuszvirág cukor évezredek óta használt közkedvelt édesítőszer a déli- és délkelet-ázsiai régióban, ahol igen bőséges a kínálat kókuszpálmából. A kókuszból készült termékek legnagyobb előállítói és forgalmazói a Fülöp-Szigetek és Indonézia. A hazai alternatív édesítőszerek piacán körülbelül 5 éve jelent meg a kókuszvirág cukor.

Az ásványvíz egészséges, de melyik? A savas vagy a szénsavmentes ajánlott?

2019-05-16

Az ásványvíz egészséges, de melyik? A savas vagy a szénsavmentes ajánlott?

A víz nagyon egészséges, ajánlott belőle akár napi két liter elfogyasztása. Leginkább az ásványvízből! Bár általában mindenki annyi vizet fogyaszt, amennyi neki jólesik, a szakértők szerint napi akár három liter vizet is érdemes meginnunk, hogy egészségesek legyünk.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
134 305
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 053 394
Közösség

Szótár

Glutén

  A glutén egy fehérje-komplex (a gliadin és a glutenin keveréke), amely megtalálható... Tovább

Flabélos

OTO FLABéLOS (FL-3000) (Gyártói információ)   Professzionális TTV (teljes test... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 231

Átlagos értékelés: 5.0