notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A depresszió jelei

hirdetes

A depresszió árulkodó jelei, amiket csak kevesen ismernek fel

Sz.F.
hirdetes

Amikor arra gondolunk, hogy valaki depressziós, akkor általában egy bánatos, kedvetlen személyt képzelünk el magunk előtt. Azonban ennek a súlyos állapotnak több olyan tünete is létezik, amiket sokkal nehezebben vehetünk észre magunkon, vagy másokon – és itt nem csupán érzelmi, hanem fizikai jelekre is kell gondolni. Ha a következő tüneteket vagy viselkedési formákat észleled magadon, akkor meglehet, hogy a depresszió áll a dolgok háta mögött. A megoldás a probléma felismerésével kezdődik!

A depresszió árulkodó jelei, amiket csak kevesen ismernek fel

Fáj valamid

A depresszió és a fájdalom osztoznak néhány biológiai útvonalon és neurotranszmitteren ( ingerületátvivő anyagok) az emberi szervezeten belül. Ennek köszönhetően 4 depressziósból 3-at kínoz valamilyen visszatérő vagy krónikus fájdalom. Egy kanadai tanulmány eredményei szerint a depresszióban szenvedők négyszer annyira hajlamosak az intenzív nyaki és hátfájdalmakra, mint azok, akiknél nem állapítottak meg depressziót.

 

A depressziósok ezen kívül gyakrabban találkozhatnak fejfájásokkal, gyomorfájással, és általánosságban érzékenyebbek lehetnek a fájdalmakra. Egy 2008-as pszichiátriai kutatásból kiderült, hogy amikor a depresszióban szenvedők fájdalomra számítanak, agytevékenységük több érzelemre utal, és kevesebb hajlandóságot mutatnak a fájdalommal való megbirkózásra – ennek következtében kevésbé képesek kezelni a gájdalmat.

 

Könnyedén dühbe gurulsz

Ha legapróbb kellemetlenségtől is éktelen haragra gerjedsz, vagy morgós az alaphangulatod, akkor meglehet, hogy depressziós vagy. Egy 2013-ban publikált tanulmány szerint a depresszióban szenvedők több mint fele vette észre magán, hogy ellenséges, mogorva, veszekedős, mérges hangulata volt.

 

Az esti pohár már három pohár

Ha minden napodat több pohár alkohollal zárod, akkor valószínűleg több áll a dolgok háta mögött, mint a munkahelyi stressz. Minden harmadik depresszióban szenvedő személy alkoholproblémákkal is küzd, és habár egy kis szesz valóban képes oldani egy kissé a feszültséget, a második és harmadik pohár bor csak tovább fokozza a negatív érzelmeket. A következő oldalon folytatom! 

 

A depresszió árulkodó jelei, amiket csak kevesen ismernek fel

Felszedtél némi felesleget

Az extra kilók nagyon csalafintán képesek felköltözni az ember testébe, de te magad is könnyedén azonosíthatod a problémák forrását. Gyakran ostromlod a hűtőt éjszakánként? Esetleg rendszeresen eszel előre elkészített, fagyasztott ételeket, mert nincs kedved boltba menni vagy főzni? Árulkodó jelek. Tény, hogy az úgynevezett komfortételek segítenek a hangulatjavító szerotonin vegyület megtermelésében, az érzelmi okokból történő evés azonban súlygyarapodáshoz vezethet, ami bűntudatot és szégyent okoz, ráadásul valójában semmit nem tesz a depresszió kiválót okai megszüntetése érdekében. Egy kutatás eredményei megerősítették, hogy az intenzív stressz és a depresszió nehezebbé teszik a súlyleadást és a fogyasztó rutinok betartását. Az érme másik oldala: a depresszió bizonyos esetekben veszélyes mértékű fogyáshoz vezethet, hiszen van, hogy étvágytalansággal jár.

hirdetes

 

Nem érzel semmit

A semleges hangulatod van, és nem érzed, hogy bármi értelme lenne reggelente kikelni az ágyból, akkor szintén a depressziót okolhatod ezen érzések hiánya miatt. Azok a dolgok, amelyek egykor mosolyt csaltak az arcodba (vagy könnyeket a szemeidbe) már teljesen hidegen hagynak, és alig váltanak ki valamilyen reakciót belőled. Ez a depresszió egyik legismertebb árulkodó tünete, amitől mások szemében hidegnek tűnhetsz, aki nem érdeklődik az iránt, hogy mi történik körülötte.

 

Függő lettél

Akár a Facebookon függesz egész nap, akár a szerencsejátékok váltak az új szenvedélyeddé, akár a bevásárlóközpontban töltöd el a napod nagy részét, a függőség a depresszió egyik árulkodó jele – különösen az interneten. Több tanulmány is rávilágított már, hogy azok, akik több közösségi kapcsolatot ápolnak az interneten, mint offline keretek között, nagyobb valószínűséggel depressziósak. Az emberi közelség hiányában szenvedve úgy érzik, hogy az internetre menekülve megkapják azt a figyelmet, amire személyesen vágynak. Habár az internetfüggőség és a depresszió két külön állapot, sok átfedés van közöttük.

 

A depresszió árulkodó jelei, amiket csak kevesen ismernek fel

Állandóan álmodozol

Ha rendszeresen azon kapod magad, hogy egy álomutazásról, a tökéletes esküvőről, kedvenc karriered csúcsáról, vagy bármi másról álmodozol, akkor (talán egész meglepő módon) a depresszió állhat a dolgok háta mögött. A Harvard pszichológiai szerint az emberek akkor a legboldogabbak, ha a jelenben gondolkodnak. Ezzel szemben amikor elménk elkalandozik, akkor szorongás, boldogtalanság lehet úrrá rajtunk. Az álmodozás persze néha kreatív ötleteket szülhet, és néha még bizonyos problémákra is eszedbe juthat néhány megoldás, és valószínűleg nem is jelenti azt, hogy a depressziós vagy, de érdemes odafigyelni erre a tünetre is, ha a többit is észreveszed magadon.

 

Képtelen vagy döntéseket hozni

Naponta nagyjából 70 tudatos döntést hozunk, és ezek nagy része még így is teljesen egyértelmű – felkeljünk-e az ágyból, vagy sem, mit együnk reggelire, mit vegyünk fel a munkába, könyvet olvassunk-e a vonaton, vagy a Facebookot böngészgessük, és így tovább. A depresszió látványosan megnehezíti ezeket a döntéseket, és a korábban egyértelmű dolgok súlyos dilemmákká válnak.

 

Nem fésülködsz, és nem mosol rendszeresen fogat

Nem mindenki nyúl napi szinten a fésűhöz, de a depresszió alatt észrevehetően kevesebbet foglalkozhatsz saját magad karbantartásával. Egy 10 ezer fős 2014-es felmérésben a rossz szájhigiéniával rendelkezők 61%-a állította magáról, hogy depresszióban szenved. Minél súlyosabb orális problémákkal küszködtek, annál erősebb volt depressziójuk is.

 

Nincs beállt alvási rendszered

A depresszió többféleképpen is belezavar az alvásba. Sokan álmatlansággal küzdenek, és vagy nehezen alszanak el, vagy képtelenek átaludni az egész éjszakát. A depresszió azonban nem csak ilyen tünetekkel járhat, hanem ezek ellentétjeként is megjelenhet – a depresszióban szenvedők nem csak az éjszakát, de nap jó részét is átalhatják.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

A test börtönébe zárt lelkek – avagy az evés- és testképzavarok áldozatai!

2019-12-10

A test börtönébe zárt lelkek – avagy az evés- és testképzavarok áldozatai!

Az orthorexiában szenvedők az egészséges étkezés megszállottjai, a jelenséget itthon bio- vagy beteges egészségmániaként is emlegetik.

Milyen lelki problémák okoznak pajzsmirigy-megbetegedést?

2019-11-26

Milyen lelki problémák okoznak pajzsmirigy-megbetegedést?

A szerv kóros elváltozása szorongást, félelmet, elfojtott érzelmeket is jelenthet.

A legegészségesebb népek titka

2019-11-16

A legegészségesebb népek titka

Sok példa van rá a történelemben és a jelenben, hogy olyan primitív népek, amelyek egyszerű növényi étrendet követtek, nagy életerőnek és hosszú életnek örvendtek és örvendenek. Vajon vannak tudományos bizonyítéka a húsmentes étrend előnyeinek

A terhesség hatása a gerincoszlopra

2019-11-15

A terhesség hatása a gerincoszlopra

A gerincoszlop 33 csontból áll: 24 különálló csigolyából, öt csigolya pedig keresztcsonttá és másik négy csigolya farkcsonttá olvadt össze. A hátgerinc nagyon erős, ugyanakkor, mivel kisebb részekből tevődik össze, nagyon rugalmas is, és változatos mozdulatokat tesz lehetővé. A csigolyákat a köztük elhelyezkedő rostos porckorongok választják el

Munkahelyi szokások, melyek beteggé tesznek! Ezekre figyelj oda!

2019-11-12

Munkahelyi szokások, melyek beteggé tesznek! Ezekre figyelj oda!

Rengeteg olyan munkahelyi szokásunk van, mely hosszú távon károsan befolyásolja az egészségünket, bár nekünk talán föl sem tűnik a rohanó hétköznapokban. Összegyűjtöttük, hogy mire kell odafigyelned a munkahelyeden

Minden idők legnagyobb egészség titka

2019-11-10

Minden idők legnagyobb egészség titka

A cayenne borsot gyógynövénykutatók és sok természetgyógyász a gyógynövények királya címmel illeti. Hatásai olyan sokrétűek, hogy az ember el sem hiszi, hogy egyetlen gyógynövény ennyi mindenre képes lehet. Persze ez az információt nem verik túlságosan nagy dobra, ezért csak a kitartó igazságkeresőkhöz jut el

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
93 884
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 346 104
Közösség

Szótár

Fekete áfonya

Latin neve: Vaccinum myrtillus   Ismertetése, termőhelye   Fás szárú cserje,... Tovább

Izomláz

Az izomláz kemény fizikai munka után jelentkező izomgyulladás, ami a legtöbb esetben 2-3... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 225

Átlagos értékelés: 4.7