notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezért fontos a D-vitamin pótlása: kérdések és válaszok

hirdetes

A D-vitamin fontossága és pótlása étrenddel

SzSz
D-vitamin fontossága

Melyek a D-vitaminhiány veszélyei?


A D-vitaminhiány következtében csontjaink törékenyebbé válhatnak a nem megfelelő kalciumfelszívódás miatt. Emellett hiánya miatt könnyen kialakulhat a fogszuvasodás, ínybetegségek, irritábilis bélbetegség, autoimmun betegségek, 2. típusú cukorbetegség, skizofrénia, ízületi gyulladás, demencia, Alzheimer-kór, szívbetegségek és a rák kockázati tényezője is növekszik.

Hogyan lehet tudni, hogy D-vitaminhiányunk van? 


Gyakori tünet lehet a fáradtság, depresszió, bélrendszeri problémák, hajhullás, gyengeség, horkolás, magas vérnyomás, izomgyengeség, krónikus fájdalom, könnyen (vagy gyakran) kialakuló betegség, és az izzadó kezek. 

Milyen ételekkel pótolhatjuk a D-vitamint? 


Bár a napi 400 NE D-vitamin pótlása étrenddel nagy kihívást jelent. A D-vitamin zsírban oldódó, ezért egészséges zsírforrásokban gazdag ételeket kell választanunk. A legtöbb D-vitaminban gazdag étel gyakran magas zsírtartalmú, így erre érdemes figyelnünk. 

hirdetes

Makréla
Ez a zsíros hal a D-vitaminban gazdag étkezés csúcspontja, amely 547 NE / 85 g-os adagot kínál.

Lazac
A lazac szintén gazdag D-vitamin forrás, hiszen egy 100 g-os adag körülbelül 526 NE-t tartalmaz. 

Tojássárgája
Az átlagos szupermarketben értékesített tojások körülbelül 30 NE D-vitamint tartalmaznak, de a szabadon tartott tyúkokból származó vagy a D-vitaminnal dúsított takarmányokból származó tyúkok tojásai sokkal magasabb szinteket tartalmaznak.

Gomba
A Portobello gombák tartalmazzák a legtöbb D-vitamint: 400 NE / 85 g adagban. 

hirdetes

Marha máj
A máj a bolygón az egyik legjobb tápanyagtartalommal rendelkező állati táplálék. Egy 100 g-os húsos máj adag körülbelül 50 NE-t tartalmaz.

Ricotta
Míg a legtöbb sajt kis mennyiségben tartalmaz D-vitamint, a ricotta a legjobb forrás, amely több mint ötszörösét tartalmazza a D-vitamin mennyiségének, mint más fajták esetében. 

Tonhal
A szintek a tonhal típusától függenek. A kékúszó 85 g-ja 193 NE-t, míg az azonos mennyiségű sárgafű csak 59 NE-t tartalmaz. Az átlagos konzerv tonhal körülbelül 154 NE-t. 

Garnélarák
Egy nagy garnélarák körülbelül 42 NE-t D-vitamint tartalmaz. 

Szójatej
A növényi alapú tejek, mint a szója és a mandulatej általában D-vitaminnal dúsítottak - így egy átlagos 100 ml-es adagban körülbelül 30 NE található. 

Kagyló
A természet afrodiziákuma is gazdag D-vitaminban: öt nyers osztriga 269 NE-gel növeli a D-vitamin szintünket. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Edzéseszközök

  Azok az eszközök és eljárások, amelyek az edzések levezetését segítik. A... Tovább

Aloe vera

Eredete   Az Aloe vera Afrika szubtrópusi, homokos területeiről származik, a... Tovább

Tovább a lexikonra