notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezért fontos a D-vitamin pótlása: kérdések és válaszok

hirdetes

A D-vitamin fontossága és pótlása étrenddel

SzSz
D-vitamin fontossága

Melyek a D-vitaminhiány veszélyei?


A D-vitaminhiány következtében csontjaink törékenyebbé válhatnak a nem megfelelő kalciumfelszívódás miatt. Emellett hiánya miatt könnyen kialakulhat a fogszuvasodás, ínybetegségek, irritábilis bélbetegség, autoimmun betegségek, 2. típusú cukorbetegség, skizofrénia, ízületi gyulladás, demencia, Alzheimer-kór, szívbetegségek és a rák kockázati tényezője is növekszik.

Hogyan lehet tudni, hogy D-vitaminhiányunk van? 


Gyakori tünet lehet a fáradtság, depresszió, bélrendszeri problémák, hajhullás, gyengeség, horkolás, magas vérnyomás, izomgyengeség, krónikus fájdalom, könnyen (vagy gyakran) kialakuló betegség, és az izzadó kezek. 

Milyen ételekkel pótolhatjuk a D-vitamint? 


Bár a napi 400 NE D-vitamin pótlása étrenddel nagy kihívást jelent. A D-vitamin zsírban oldódó, ezért egészséges zsírforrásokban gazdag ételeket kell választanunk. A legtöbb D-vitaminban gazdag étel gyakran magas zsírtartalmú, így erre érdemes figyelnünk. 

hirdetes

Makréla
Ez a zsíros hal a D-vitaminban gazdag étkezés csúcspontja, amely 547 NE / 85 g-os adagot kínál.

Lazac
A lazac szintén gazdag D-vitamin forrás, hiszen egy 100 g-os adag körülbelül 526 NE-t tartalmaz. 

Tojássárgája
Az átlagos szupermarketben értékesített tojások körülbelül 30 NE D-vitamint tartalmaznak, de a szabadon tartott tyúkokból származó vagy a D-vitaminnal dúsított takarmányokból származó tyúkok tojásai sokkal magasabb szinteket tartalmaznak.

Gomba
A Portobello gombák tartalmazzák a legtöbb D-vitamint: 400 NE / 85 g adagban. 

hirdetes

Marha máj
A máj a bolygón az egyik legjobb tápanyagtartalommal rendelkező állati táplálék. Egy 100 g-os húsos máj adag körülbelül 50 NE-t tartalmaz.

Ricotta
Míg a legtöbb sajt kis mennyiségben tartalmaz D-vitamint, a ricotta a legjobb forrás, amely több mint ötszörösét tartalmazza a D-vitamin mennyiségének, mint más fajták esetében. 

Tonhal
A szintek a tonhal típusától függenek. A kékúszó 85 g-ja 193 NE-t, míg az azonos mennyiségű sárgafű csak 59 NE-t tartalmaz. Az átlagos konzerv tonhal körülbelül 154 NE-t. 

Garnélarák
Egy nagy garnélarák körülbelül 42 NE-t D-vitamint tartalmaz. 

Szójatej
A növényi alapú tejek, mint a szója és a mandulatej általában D-vitaminnal dúsítottak - így egy átlagos 100 ml-es adagban körülbelül 30 NE található. 

Kagyló
A természet afrodiziákuma is gazdag D-vitaminban: öt nyers osztriga 269 NE-gel növeli a D-vitamin szintünket. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Energia leadás

A szervezet az energia döntő részét anyagcsere révén adja le, de energiát használ fel az... Tovább

Kalória

  A kalória ( kilokalória=kcal ) az élelmiszerek tápértékének... Tovább

Tovább a lexikonra