notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Csokoládéval a szív és érrendszeri betegségek ellen?

hirdetes

Csokoládéval a szív és érrendszeri betegségek ellen?

vitalzone.hu

A csokoládé évezredek óta fontos gyógyszer volt mindenfelé - Dél-Amerikában, Afrikában, Ázsiában -, ahol a kakaóbab megterem. Használták a fáradtság leküzdésére, anginás fájdalomban, hasmenésben, székrekedésben, sőt afrodiziákumként is számon tartották.

Csokoládéval a szív és érrendszeri betegségek ellen?

A kakaóbabból készült gyógyszert vagy élvezeti szert először csak itták - vannak adatok arra, hogy a spanyol királyi udvarban az előkelő dámák még mise közben is kortyoltak belőle. Szilárd csokoládét a csokitörténelem szerint először az 1700-as években készítettek, amikor egy mexikói kolostor nővérei úgy igyekeztek közösségük számára pénzt gyűjteni, hogy csokoládé-szeleteket készítettek és azokat árulták. 

A 19. század a kakaó-feldolgozás és csokoládégyártás igazi forradalmát hozta. A század elején ez még csak kis mennyiségeket érintő iparág volt, a század végére azonban a technika és a feldolgozási módszerek fejlődésének köszönhetően a mai csokoládétól alig különböző étcsokoládé is megszületett.

hirdetes

Mik a flavonoidok?

hirdetes

A flavonoidok a növények fontos alkotóelemei, szerepet játszanak a virágok színét adó pigmentek termelődésében, védik a növényt a kívülről jövő támadások (mikrobák, rovarok) ellen. De nem csupán a növényeket, hanem az emberi szervezetet is képesek védeni: erélyes antiallergiás, gyulladáscsökkentő hatásuk van, hatékony antioxidánsok. Az utóbbi igen lényeges, mert az érelmeszesedésről másfél évszázada bebizonyították, hogy különleges, idült gyulladásos folyamat, ami fölgyorsul, ha a "rossz" koleszterin és egyéb, zsírnemű anyagok oxidálódnak. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az érelmeszesedés során belülről oxidálódunk, vagyis rozsdásodunk és ezt a kóros folyamatot az antioxidánsok megakadályozhatják. Az antioxidáns tulajdonságú flavonoidok az emberi szervezetet belülről igyekeznek "jó karban" tartani.

A flavanolok a flavonoid-család egyik csoportját adják és kedvező biológiai tulajdonságaik kiválóak. Ezek az anyagok megtalálhatók a kakaóban és értelemszerűen a kakaóban gazdag étcsokoládéban is. Az utóbbi években számos tudományos vizsgálat megerősítette, hogy a sok kakaót tartalmazó, flavanolokban gazdag, sötét csokoládé a szív- és érbetegségek megelőzésére és kezelésére kiemelkedően alkalmas.

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
3 246
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
712 458

Szótár

Folsav

A B-vitaminok csoportjába tartozó vízben oldódó vitamin. Rendkívül fontos szerepet játszik... Tovább

Subcutan zsírszövet

Bőr alatti zsírszövet Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás cukorbetegség diéta édesség edzésmódok edzőterem egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás életmód étrend fogyás fogyókúra lelki egészség