notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A legfinomabb csevapcsicsa receptje!

hirdetes

A nyár legjobb étele: Csevapcsicsa recept

EG

A csevapcsicsa, a vegyes húsból készült grillezett húspogácsa hiába nemzeti étele déli szomszédainknak, nincs rá egységes recept. Pont úgy, ahogy nálunk a gulyást készíti mindenki egy kicsit másképpen, úgy ennél az ételnél is kijelenthetjük: ahány ház, annyis szokás!

Így kell készíteni a tökéletes csapcsicsát!

A csevapcsicsével először tinédzser koromban találkoztam, amikor is egy osztálykirándulás alkalmával ez került a közös asztalra. Azért emlékezetes számomra ez az esemény, mert az osztályomba járó lányok egy része akkoriban kategorikusan visszautasított mindféle húsételt, ugyanis divatból azon versenyeztek, ki a nagyobb vegetáriánus. Én azonban már akkor tudtam, hogy a testemnek fehérjére és zsírra van szüksége (és finom falatokra), így alaposan belakmároztam az ő részükből is.

A következő találkozásra az egészséges életmódra való váltásomig kellett várnom. Bár a csevapcsicsét sokan egészségtelen ételnek tartják, valójában nem az. A mellé elfogyasztott töménytelen mennyiség fehér kenyér és hasábburgonya viszont az! A csevapcsicsa önmagában nem más, mint egy kis hús, ami valóban nem sovány, de azért nem is egészségtelen!

hirdetes

Éppen ezért mindenkinek, aki szeretne finomat és egészségeset enni a nyáron, azt tanácsolom, készítsen csevapcsicsát egy finom salátával! Meglátjátok, 3-4 darab husi és egy finom, friss saláta megtölti mind a szemeteket, mind a szátokat!

Így kell készíteni a tökéletes csapcsicsát!

Hozzávalók négy személyre:

  • 40 dkg marhahús (én rostélyost vagy lapockát használok)
  • 20 dkg sertéstarja
  • 20 dkg bárány vagy birka (a lapocka a legjobb)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál só
  • 1 evőkanál őrölt feketebors
  • 1 teáskanál jó minőségű pirospaprika
  • hirdetes
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

A húsok előkészítésével kezdjük. Levágunk róla mindent hártyát, inat, csontot, ezek semmiképpen nem kerülhetnek bele az ételbe! Ezután egyszer, és csak egyszer ledaráljuk a húst. Nem szabad pépesre darálni, hiszen a csevapcsicsa isteni textúráját pont ez a darabosság biztosítja! Ezután hozzáadunk minden egyéb hozzávalót, és jól összedolgozzuk. Elvileg már ekkor lehetne sütni, de higgyétek el, egy nap érlelés nagyon jót tesz neki. Vizes kézzel apró rudacskákat formázunk, és grillen közepesen átsütjük. Ha valakinek nincs lehetősége grillezni, serpenyőben egy kevés olajjal (kókuszolajjal! ;) ) elkészítve is finom. Figyeljünk rá, hogy ne süssük túl, a közepe szaftos kell, hogy maradjon!

A most következő infóért nem vállalok felelősséget! Egy horvát ismerősöm tanácsára, a sütés előtt én még 2-3 órára kiveszem a húst, és a lefedve a szabadban hagyom. Elképesztő ízt ad neki ez a kis felelőtlenség! A barátom szerint ilyenkor a hús éppen csak hogy elkezd romlani, de a sütés során minden baktérium elpusztul. Nem ajánlom, de mondom, hogy érezhetően finomabb így az étel!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Fekete áfonya

Latin neve: Vaccinum myrtillus   Ismertetése, termőhelye   Fás szárú cserje,... Tovább

Ánizs

Latin neve: Pimpinella anisum   Eredete, élőhelye   Az Ánizs Nyugat-Ázsiából... Tovább

Tovább a lexikonra