notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az elsavasodás veszélyei – ezért figyelj a sav-bázis egyensúlyodra a hétköznapokban

Az elsavasodás veszélyei – ezért figyelj a sav-bázis egyensúlyodra

FO
hirdetes

A szervezet túlsavasodása amellett, hogy rendkívül veszélyes egészségünkre nézve, sajnos egyre több embert érintő civilizációs problémává nőtte ki magát. A kialakult probléma borzalmasan kellemetlen és gyakran fájdalmas tünetei megkeserítik a beteg hétköznapjait. Ezért rendkívül fontos a megelőzés és a gondos odafigyelés. Mutatjuk, mik az elsavasodás veszélyei.

Az elsavasodás veszélyei – ezért figyelj a sav-bázis egyensúlyodra miden nap

 

Mindenképp érdemes tudnod, hogy az egészségi állapotunk közvetlenül függ a szervezet sav-bázis egyensúlyától, ezért rendszeresen figyelmet kell fordítani a savtalanításra. Ezt mindenképp a szervezet ásványianyag készleteinek utánpótlása kell kövesse, mivel a túlsavasodás a legtöbb betegség melegágya.

 

Hogyan történik a túlsavasodás?

 

Mivel ez egy természetes folyamatnak köszönhető, így fontos észben tartani, hogy bárkivel előfordulhat ez az eset. A történelem pedig ékes példája annak, hogy az ember lehet akármilyen hosszú életű, a betegségeket sajnos nem kerülheti el. Így meg kell tanulni időben felismerni és kezelni a problémát, valamint törekedni kell annak minél hatékonyabb megelőzésére.

A túlsavasodás egy olyan probléma, ami a szervezet anyagcsere folyamatainak következtében jön létre.  Ilyenkor ugyanis teljesen normálisan savak képződnek a testünkben, amelyek közül a legtöbbet magunktól is tudjuk. Ilyen például a húgysav, a tejsav, a szénsav vagy az ecetsav, bár ez utóbbit lehet kevesebben tudják. Ami viszont meglepő lehet, hogy a folyamat által sósav is keletkezik, ami már sokkal ijesztőbben hangzik, ismernek annak kémia hatását. Ezek a természetes úton keletkezett savak aztán szépen fel tudják gyorsítani a túlsavasodás folyamatát, ami aztán egyenesen a sejtek pusztulásához vezet, ha a vesék nem tudják megfelelően kiválasztani és lebontani ezeket a savakat. Ezért van szükségünk a szervezetünkben bázisokra, azaz a savak semlegesítőjére. Mivel ha nincs bázis a szervezetben, és így nincs ami semlegesítené a bent maradt savakat, akkor elkerülhetetlen, hogy komoly savproblémákkal és betegségekkel kelljen farkas szemet néznünk egy idő után.

hirdetes
 

 

Az elsavasodás veszélyei – ezért figyelj a sav-bázis egyensúlyodra miden nap

 

Mit okoz a savtúltengés?

 

hirdetes

Sajnos a savaknak köszönhetjük a legkülönfélébb betegségeinket. Fogszuvasodással küzdesz? Túl savas a szervezeted. De a köszvény, a reuma és izületi gyulladások okozója is a túl sok sav a szervezetedben. Ezzel a lista nem ér véget, ott van még ugyanis az afta, vagy a vesekő, de a körmök és a bőr állapotát is befolyásolja. Nagyjából tetőtől talpig lehet sorolni a különféle betegségeket, ami annak köszönhető, hogy a sav nem ürül ki a szervezetből megfelelően.

Ezekhez a tünetekhez persze rengeteg stressz és bosszúság társul, hiszen megnehezíti a mindennapjainkat. Viszont ezzel ki is alakul az ördögi kör, mivel a stressz csak tovább növeli a savak mennyiségét.

Ahhoz, hogy a szervezet megpróbálja semlegesíteni a savfelesleget és megelőzni a problémát, bázisokat von ki az erekből, a kötőszövetből és a csontokból. Ezzel azonban egy új problémához érkezünk, mivel ennek következtében leépülnek az ásványianyag készleteink, törékennyé válnak csontjaink és ereink is, ami szívinfarktushoz vezethet, csontritkulást, reumát vagy gutaütést is okozhat számos egyéb betegség mellett. De gondoltad volna, hogy ebből következik az ekcéma, a depresszió vagy a hajhullás is?
A túlsavasodás érzetre egy kétpólusú dolog: egyszerre érzed magad élénknek és fáradtnak. Azon kapod magad, hogy hiába érzed az egyik pillanatban még frissnek a tested és a szellemedet, a következőben már eszméletlen bénult fáradtság lesz rajtad úrrá, és muszáj lepihenned. Ezek a pihenési kényszerek aztán egyre hosszabbodnak és sűrűsödnek majd.

 

Összefoglalva

 

A túlsavasodott szervezet tehát nem lehet egészséges, hiszen a savas környezet megterheli a testet, és minél nagyobb ez a terhelés, annál súlyosabb a kialakult betegség is. Hiszen azzal kezdi szervezetünk, hogy a savtalanítás érdekében leépíti a szükséges ásványianyag készleteket, aminek következménye, hogy úgymond „hulladéktárolókat” alakít ki a fölösleges savaknak, amiket már nem tud kiválasztani. Ez egyenes út a különféle fájdalmas és hosszadalmas betegségek kialakulásához.

Az a szomorú, hogy még a gyümölcsökkel is ártunk magunknak: éretlenül szedjük le azokat, mert így könnyebb eladni őket, pedig természetes úton, a rendes érési folyamattal a gyümölcs lebontaná ezeket a savakat. Persze természetellenes táplálkozási szokásaink is hozzájárulnak ahhoz, gyakorlatilag mindig túl kevés bázis legyen a testünkben. Ezért is fontos a helyes táplálkozás, és a rendszeres savtalanítás.
 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Mi az a böjt, és miért van szükség rá?

2019-10-17

Mi az a böjt, és miért van szükség rá?

A böjt nem csak valamiről való lemondást jelent, hanem az 5-7 napig tartó tejes étkez elhagyását, sok folyadék fogyasztással. A következőkben bemutatjuk a böjt kialakulását, illetve megismerheted a böjt pozitív hatásait a szervezetre

Önbizalom növelés edzéssel

2019-10-13

Önbizalom növelés edzéssel

Tudtad, hogy naponta 45.000 – 51.000 gondolat cikázik át a fejedben? Ez kb 150 és 300 szó/perc. Akár tudatában vagyunk, akár nem, állandóan beszélgetünk magunkkal.

A modern civilizáció vadhajtásai: az evés- és testképzavarok. Az evés és testképzavarok összefüggései.

2019-09-23

A modern civilizáció vadhajtásai: az evés- és testképzavarok. Az evés és...

A pozitív testkép legtöbbünk számára az én-erő és a biztos önértékelés fontos alkotóeleme. Ha a testünk élménye negatív, esetleg egész testünkkel vagy annak egyes jellemzőivel elégedetlenek vagyunk, az negatívan hat önértékelésünkre, életminőségünkre és jó eséllyel kapcsolatainkra is.

Ezzel az öt lépéssel véget vethetünk egy mérgező kapcsolatnak

2019-09-12

Ezzel az öt lépéssel véget vethetünk egy mérgező kapcsolatnak

Hogyan szabadulhatunk meg egy mérgező kapcsolatból? Segítségképpen íme öt gyakorlati lépés Philip Zimbardo és Rosemary Sword szociálpszichológusok Időperspektíva-módszer a gyakorlatban című könyvéből.

A stressz okozza a gyomorfekélyt? – Tíz

2019-09-11

A stressz okozza a gyomorfekélyt? – Tíz "gyógyító" mítosz

Az utóbbi évtizedekben számos teória, alternatív gyógymód született, amely sokszor még az orvostudomány alaptételeit is megkérdőjelezi. Sokszor gyógyítatlan betegségeknél, gyakran a rák esetében bukkannak fel az univerzális csodaszer-elméletek.

Mitől is vagy igazán nő?!

2019-09-02

Mitől is vagy igazán nő?!

Ahhoz, hogy valaki nőies legyen, elég pár ruha, némi pipere és egy jól belőtt haj.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
98 305
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 036 102
Közösség

Szótár

Glutén

  A glutén egy fehérje-komplex (a gliadin és a glutenin keveréke), amely megtalálható... Tovább

Antitestek

Az antitesteket ellenanyagnak is nevezik. A szervezetben kialakuló speciális fehérje anyag,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 128

Átlagos értékelés: 4.7