Az Arnold-korszak diétája!

hirdetes

Az Arnold-korszak diétája!

vitalzone.hu
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

▪️A testépítés hőskorában, a '60-as - '70-es években a versenyzők egészen más szempontok alapján táplálkoztak, mint napjainkban. Kevesebb tudomány és több ösztönösség jellemezte leginkább az Arnold-korszakot, mégis, ennek az időszaknak a legnagyobb nevei, köztük természetesen Arnold jelentik az etalont a mai napig. Miképpen táplálkoztak akkoriban a testépítők, és milyen módszereket követtek?

Az Arnold-korszak diétája!

Kevesebb tudatosság, kevesebb lehetőség:

 

▪️Kőkemény edzés, genetika, fehérjében gazdag étrend, és persze a korszaknak megfelelő kémiai hadviselés, amely fényévekre van a jelenlegi őrülettől, amit sok esetben egy egyszerű hobbigyúrós is durvábban művel manapság. Ezek voltak azok a tényezők, amelyekre a kor versenyzői hagyatkozhattak. Akkoriban az emberek nem beszéltek makronutriensekről, fehérjéről és szénhidrátról, legfeljebb húsról, tojásról, burgonyáról, tehát jellemzően a leggyakoribb fehérje- és szénhidrátforrásokról. Nem állt rendelkezésre túl sok táplálékkiegészítő sem: szárított marhamáj tabletták, kollagénfehérje, gyors energiaforrásként pedig legfeljebb szőlőcukortabletta szerepelt a palettán. A legtöbb testépítő egyszerű alkalmazottként, bérből és fizetésből élt, maximum mellékesen edzősködésből, és csak nagyon keveseknek adatott meg a lehetőség valamiféle szponzorációra (Weider-Arnold), minthogy a táplálékkiegészítés sem volt egy elterjedt dolog akkoriban. Így az anyagi lehetőségek is igen korlátozottak voltak az esetek többségében ahhoz, hogy valaki versenyzőként művelhesse ezt a sportot.

 

▪️Ennek eredményeképpen a testépítők hagyományos, olcsó élelmiszerekre alapozták az étrendjüket - azokkal viszont nem spóroltak. A helyzeten csak rontott pont egy versenyre való utazás: ilyen esetben nem volt B terv, főleg egy idegen ország idegen ételei mellett, mindenki azt evett, amit meg tudott oldani magának, vagy ami a szállodában rendelkezésre állt.

hirdetes

 

▪️Az elhízottság ebben az időszakban kezdett igazán cinkessé válni, ekkoriban indult be valamiféle tudatosság az emberekben egy egészségesebb formára való törekvésre - legkivált a tengerentúlon. Egy versenyző így főleg nem hagyhatta el magát nagyon szezonon kívül sem, nem voltak hatalmas betömegelések, amiket aztán drasztikus diéták követtek volna, sokkal jobban ügyeltek az arányok és a forma megtartására. Ami manapság egy tápanyagokban deficites étrend, és egy tudatosabb hobbista diétája, akkoriban őrültségnek tűnt volna: a még mindig kalóriákban gazdag és nem túl minőségi étrendet edzéstechnikai változtatásokkal és a fizikai aktivitás növelésével kompenzálták.

 

Tipikus tápanyagforrások:

 

▪️A legalapvetőbb tápanyagforrásnak a húst tekintették. Marha, csirke, ezek mellett halfélék, esetleg tejtermékek, illetve tojás volt fókuszban. Szó sem volt például aminosavakról, egy dolgot viszont mindenki tudott: húsra, fehérjére van szüksége az izmoknak a növekedéshez. A nem feltétlenül válogatott minőségű húsfélékkel és fehérjeforrásokkal jöttek a telített zsírok, és a transzzsírok megjelenése az emberek étrendjében is nagyjából erre az időszakra tehető, ahogyan a vajat helyettesítő margarin népszerűsödni kezdett.

 

▪️A cukros üdítőket akkoriban nádcukorral édesítették, nem magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal, és nem is volt annyira magas a cukortartalmuk, mint a jelenleg kapható üdítőknek - bár ezek akkor sem szerepeltek egy sportoló étrendjében, de az energiatartalmuk miatt a fogyasztásukat nem ritkán az edzés időpontjához igazították. Diétás italok és ételek ekkortájt már rendelkezésre álltak, ezeket szacharinnal édesítették, azonban ezeknek nem tulajdonítottak nagy jelentőséget, valódi tudatosság nem volt a fogyasztásukban, minthogy a táplálkozással kapcsolatos ismeretek is elég szegényesek voltak.

hirdetes

 

Nagyon alacsony szénhidrát, de nem ketogén:

 

▪️Már akkoriban is tudták a nagyok, hogy a szénhidrátbevitel redukálása elengedhetetlen a színpadi forma eléréséhez, nagyjából 100g vagy ennél kevesebb szén jutott a kazánba. Az élelmiszerek tápértéke általában nem volt feltüntetve a termékek csomagolásán, így kevésbé lehetett tudatosan törekedni konkrét számokra, már ha valakinek megfordult volna ilyen a fejében. Egyszerű szemléletmód szerint, inkább tapasztalati úton terjedtek szájról szájra az ideálisnak gondolt mennyiségek főleg burgonyából, rizsből, és az akkor még kiváló forrásnak vélt mézből. Minden más, a fehérje, és a fehérjeforrásokból származó telített zsiradék maradt az étrendben, de zöldségekből sem volt hiány.

 

Szerző: Nagy Sándor - Személyi Edző

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
akaraterő alakformálás diéta edzésmódok edzőterem egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód étrend fogyás fogyókúra

Szótár

Definíció

  Az az állapot, amikor minden izomcsoport jól elkülönül, nem takarja zsírréteg.... Tovább

Mediterrán diéta

Hosszú és békés, nyugodt életre vágysz? Szeretnél diétád során is változatosan enni? Nem... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 82

Átlagos értékelés: 4.7