notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

AZ ALKOHOL HATÁSA AZ EDZÉSRE/ A SÖR A "TESZTOSZTERON GYILKOS"

hirdetes

AZ ALKOHOL HATÁSA AZ EDZÉSRE/ A SÖR A "TESZTOSZTERON GYILKOS"

vitalzone.hu
AZ ALKOHOL HATÁSA AZ EDZÉSRE/ A SÖR A "TESZTOSZTERON GYILKOS"

GYOMORÉGÉS

Ha valaki huzamosabb időn keresztül tekintélyes mennyiségű alkoholt fogyaszt, az savtúltengés okozta gyomorégést vagy akár refluxot is okozhat. Ha már nagyon szenved az illető, akkor megveszi a reklámokban hirdetett emésztést segítő csodaszereket, és ha ezek sem használnak, akkor veszi a fáradtságot, hogy felkeresse az orvost, aki végre hajlandó neki felírni egy fincsi kis savlekötőt vagy protonpumpa gátlót, amelyek csökkentik a gyomorsav termelődését, amelynek az emésztésben betöltött főszerepét ugye senkinek sem kell elmagyarázni… Azaz, ha nincs gyomorsav, az emésztés is lelassul, és ha nincs anyagcsere és nincs mozgás, akkor a szervezet nehezen bír megszabadulni a fölösleges és méreganyagoktól.

MÁJ

Szintén nem kell nagy fantázia, hogy kitaláljuk, melyik másik létfontosságú szervünket érinti mindez. Tudtad, hogy szerencsétlen májunknak összesen több mint 400 funkciót kell ellátnia? Ezek közül csak néhány a zsírok és fehérjék feldolgozása a megemésztett tápanyagokból, valamint a fölösleges zsírok elégetése. Egy másik fontos szerepe a glikogén elraktározása, ami egy poliszacharid, azaz a cukorhoz van köze. Az emésztés során a máj a cukrot glükózra bontja, ami utána innen kerül a véráramba, és onnan látja el az izmokat energiával. Szóval a máj nélkül az izmok nem jutnának tápanyaghoz, úgyhogy megéri vigyázni rá!

hirdetes

SÉRÜLÉSEK ÉS REGENERÁCIÓ

Az alkoholfogyasztás a sérüléseket követő regenerációs folyamatot is hátráltatja. A testünk általában automatikusan fehér vérsejteket küld a katasztrófa „helyszínére”, hogy így segítse a gyógyulást, de tudományos kutatások bizonyították, hogy a „nagyivók” esetében a szervezet önkéntelen természetes képessége ezen katasztrófavédelmi különítmények kirendelésére drasztikusan lecsökkent, aminek következtében az izmok épülése és rehabilitációja is jelentősen lelassult. Minden egyes edzés során tulajdonképpen a terheléssel szétszakítjuk az izomrostokat annak reményében, hogy a hatékony és gyors regeneráció egyben erősödést és növekedést hoz. Ettől lesznek látványos és szép tónusos izmaid. Az alkohol megakasztja ezt a folyamatot, és visszaveti a fejlődést, úgyhogy csak óvatosan! Általában igaz, hogy fiatalon még könnyebben elviseli a szervezet, de a kor előre haladtával egyre rugalmatlanabbá válik, és végül tízszeresen a fejedre (és fejedbe) száll!

DEHIDRATÁCIÓ

Tapasztaltad már, hogy minél többet iszol, annál szomjasabb leszel? Az utolsó pont, amit érintenünk kell, sem lesz újdonság, és ez pedig a dehidratáció. Az alkoholfogyasztás dehidratál, ami az egész testedre kihat, a hangulatodtól kezdve az agyad információkat feldolgozó képességén át a memóriáig. Ami pedig még elrettentőbb, hogy azt is bebizonyították, hogy a dehidratáció közvetlen káros hatással van az agyadra, és szinte zsugorítja azt. Tanulási és emlékezőképességed és éberséged egyaránt csorbát szenved, ha túlságosan kiszáradsz. A túl hirtelen vízpótlás a vízhiánytól összezsugorodott sejtek robbanásszerű megduzzadásával viszont akár ödémához vagy daganatokhoz is vezethet. Bőséges folyadék hiányában a vízben oldódó vitaminok és ásványi anyagok sem juthatnak el a megfelelő helyekre. A súlyos dehidratációval elvész a motiváció, az energia, és a kitartás.

hirdetes

ÖSSZEGZÉS

A legegyszerűbb, ha nem iszol! A májad és az emésztőrendszered így tiszta és egészséges marad, és optimalizálhatod a teljesítőképességed. Nem akarjuk démonizálni az alkoholt, de a tudományos és személyes tapasztalat is azt mutatja, hogy nem érdemes kockáztatni.
Amikor abbahagyod az ivást, hidd el, javulni fog a közérzeted és az életminőséged, és a tested gyorsabban, könnyebben és pozitívabban reagál majd az edzésre is. Persze, mint mindig, a végső döntés most is a Te kezedben van.

Szerző: Nagy Sándor - Személyi Edző

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

marketing

 A marketing szó meghatározása   Olyan vállalati tevékenység, amely a... Tovább

Hormon

  A hormonok különböző mirigyek által termelt anyagok, melyek pontosan meghatározott... Tovább

Tovább a lexikonra