notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fitten és egészségesen ébredni, ez a kulcs mindenhez

hirdetes

A nap első órája: az "arany óra"

Hámori Blanka

„Arany órának” az ébredés utáni első órát nevezzük, melynek kiemelt jelentősége van a nap további alakulásában, hiszen az agyunk ekkor a legfogékonyabb. Te hogyan szoktad tölteni?!

A nap első órája: az "arany óra"

Gondolatok


Egyáltalán nem mindegy, hogy az ébredés után milyen gondolatok és képek jelennek meg az elmédben. Érdemes átgondolni, hogy általában hogyan indul a napod. Azonnal bekapcsolod a TV-t vagy más zajkeltő eszközt, a telefonod nyomogatod, vagy az előtted tornyosuló problémákra és más stressz-faktorokra koncentrálsz? Rosszul teszed! Ha a nap első fél órájában felidézed a céljaid (természetesen a „már megvalósult” képeket), az egész napod ennek megfelelően fog telni!


Tipp: Tedd rendszeressé, hogy ébredés után közvetlenül pozitív képeket engedsz csak az agyadba. „Azzá válsz, amire a legtöbbet gondolsz és a legfontosabb időpont, hogy magadra figyelj: a nap kezdete!” (Brian Tracy)

Tápanyagok


Az egész napodra hatással lehet, hogy milyen tápanyagokkal kezded a napod. Ha eddig te is egy gyors kávéval, majd délig tartó koplalással indítottad a napod, akkor érdemes tudatosítanod, hogy az energikus naphoz (és a jó alakhoz :)) kötelező a reggeli! Az egészséges reggeli megadja a kellő lendületet a naphoz, általa nem ingadozik a vércukor szint, a szervezet megkapja a kellő tápanyagokat.

hirdetes


Tipp: fogalmad sincs, hogy hogyan is néz ki a jó reggeli? Nézd meg itt:  vitalzone.hu/egeszseges-reggelik.html
 

A nap első órája: az "arany óra"

Fittség


A legtöbbünk délután / este szeret edzeni, és elképzelhetetlennek tartja, hogy reggel csak emiatt keljen fel korábban. Pedig a tapasztalat azt mutatja, hogy ha valaki huzamosabb időn át reggel tud csak edzeni, egy idő után „átvált” a szervezete és kifejezetten jól esik a korai mozgás! Nyilván elsősorban időbeosztás kérdése, hogy ki mikorra időzíti az edzést, de egy biztos: egy kis torna reggel energikusabbá, lendületesebbé tesz!


Tipp: az edzéseidtől függetlenül, reggelente iktass be 15 perc jógát az életedbe. Az ismert „Napüdvözletet” például érdemes kifejezetten reggel végezni, (kezdetben 3-4 körben), mert számtalan jótékony hatással bír: többek közt minden irányban átmozgatja a gerincet és az összes izomcsoportot, megkönnyíti az emésztést, fokozza a vérkeringést, ellazít… Az egyenletes légzéssel és befelé koncentrálással garantáltan másképp indul a napod!

hirdetes

Időbeosztás


A sikeres emberek és életmód-tanácsadók egyetértenek abban, hogy a jó napirend kulcsfontosságú a kiegyensúlyozott élethez és a célok eléréséhez. Reggel, közvetlenül a célok definiálása után érdemes átgondolni: konkrétan aznap milyen lépéseket teszel ennek érdekében, és reális időbeosztást felállítani. A jó időbeosztás lényege, hogy átlátható és tartható, ezzel nemcsak a „kötelezőket” tudhatod biztonságban, de kiderül az is, mikor fér bele valóban az edzés és más programok!


Tipp: Ha eddig folyamatosan időzavarral küzdöttél, alkalmazd a következő módszert: írd meg a mai teendő listád. Felezd meg. Ami megmaradt, írd későbbre a naptáradban. Ha így teszel, nyugodt maradsz, mert a teendőidre gondolva nem azonnal lelkiismeret furdalást érzel az időhiány miatt – hanem tudod, hogy mindennek megvan a maga ideje, csak épp egy másik napon.
 

Szerző: Hámori Blanka - fitneszanyu.cafeblog.hufacebook.com/myvibesstudio

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

B1-vitamin

B1-vitamin Tiamin: vízben jól oldódó, hőre érzékeny vegyület. Jelentős szerepe van a... Tovább

Edzésmódszerek

  Az a tervszerű eljárás, amely az edzéscélnak megfelelően határozza meg az edzés... Tovább

Tovább a lexikonra