notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Baktériumok a szájban és az alkoholfogyasztás összefüggése

hirdetes

Az alkohol a száj káros baktériumainak kedvez

SzSz

Az alkohol a káros baktériumok javára fordíthatja az erőviszonyokat az ember szájában, ami különféle betegségek kialakulásához vezethet. Ezt állítja egy 2018-ban publikált tanulmány, amelyet a New York University egészségügyi tanszékének kutatói készítettek.

Baktériumok a szájban és az alkoholfogyasztás összefüggése

A kutatás során a szakemberek kiderítették, hogy akik naponta egy vagy több adag alkoholos italt fogyasztanak, ezzel megzavarhatják a száj egészséges mikrobáinak összetételét, ami ínyfertőzéshez, rákhoz, illetve szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

Jiyoung Ahn, PhD, az egyetem Perlmutter rákkutató központjának népességtudományi igazgatóhelyettese szerint kutatásuk rávilágított, hogy az alkoholfogyasztók orális mikrobiomjának (azaz a szájban élő mikroorganizmusok összességének) összetétele eltér azokétól, akik nem fogyasztanak alkoholt. „Egész pontosan azt fedeztük fel, hogy a heves alkoholfogyasztók szájából eltűntek a hasznos baktériumok, és nőtt számos gyulladást okozó baktériumok tartalma”.


A kutatás során azokat a nőket és férfiakat tekintették heves alkohol fogyasztóknak, akik naponta több, mint egy (nők) vagy két (férfiak) italt fogyasztottak el.
„A heves alkoholfogyasztás egy jól ismert kockázati tényező számos betegség tekintetében, beleértve a rákos megbetegedéseket is” mondta Dr. Ahn. „Tanulmányunk egy másik tudományos okot kínál arra, hogy miért kell kerülni a heves alkoholfogyasztást, az egészséges orális mikrobiom megőrzése érdekében, ami fontos egészségünk számára.”

„Jó” és „rossz” baktériumok?

Az emberi száj több, mint 700 baktériumfajta és jó néhány gomba otthona. Ezen mikroorganizmusok jó része fontos szerepet játszik jóllétünk, immunrendszerünk, emésztésünk, tehát általánosságban egészségünk megőrzésében, és egyes fajták még a rákos megbetegedések elleni védelemben is segítenek bennünket.

hirdetes
A kutatásban résztvevő heves alkoholfogyasztók szájában magasabb volt a Bacteroidales, az Actinomyces és a Neisseria baktériumok mennyisége. Ezzel szemben kevesebb tejsavbaktériumot találtak a szájukban, amelyek általában probiotikum hatású étrendkiegészítőkben találhatók és segítenek a betegségek megelőzésében.


Dr. Ahn megjegyezte továbbá, hogy korábbi kutatásaik során kollégáival kimutatták, hogy a száj bakteriális összetétele befolyásolhatja a szájat és a felső emésztőrendszert megtámadó rákos megbetegedések kialakulását. A bakteriális összetétel elváltozása, amelyet heves alkoholfogyasztás idéz elő, a fogínybetegségek, a szívbetegség, illetve a fej és nyak rákos megbetegedéseinek kialakulásához is hozzájárulhat, állítják a tanulmány szerzői.

Amennyiben fogínybetegséggel, ínyvérzéssel küzd, érdemes mielőbb fogorvoshoz fordulnia, hogy minél előbb visszafordítható legyen a fogínygyulladás. Kérjen időpontot a Rosental Fogászat fogorvosaihoz, akik segítenek a fogínybetegségek kezelésében: fogínygyulladás kezelés


A szerzők 1044 olyan 55 és 87 év közötti felnőtt szájvíz-mintáit, illetve alkoholfogyasztási adatait vizsgálták meg, akik két rákkutatási kísérletben is részt vettek. A kutatók a szájbaktériumok elemzése után összehasonlították adataikat 614 mérsékelt alkoholfogyasztóval, 160 heves alkohol fogyasztóéval, és 270 olyan fő adataival, akik nem fogyasztanak alkoholt.

hirdetes


A szerzők továbbá megjegyezték, hogy ez a kutatás nem volt elég nagy méretű ahhoz, hogy különbségeket mutathassanak ki a bort, sört és más szeszesitalokat fogyasztók között.

„Potenciálisan jelentős” eredmények

Ahn nem tudott nyilatkozni arról, hogy segítene-e a heves alkoholfogyasztókon, ha jobban odafigyelnének a szájhigiéniájuk megőrzésére. Nyomatékosította azonban, hogy az eddigi kutatások során még nem sikerült megállapítani, hogy egyes változtatások elősegítésével vagy gátlásával egy, a nem alkoholfogyasztókéhoz hasonló, egészséges mikrobiomot lehetne kialakítani az ember szájában.


„Habár jelenleg a szerzők nem tudják, hogy hogyan lehet előidézni azokat az egészséges baktériumokat, amelyek hozzájárulnak az egészséghez, az a feltételezés, hogy az a száj baktériumai képesek meggátolni a betegségek kialakulását potenciálisan jelentősnek számít” mondta Ronald Burakoff fogorvos.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Cellulit

  A cellulit vagy más néven narancsbőr a bőr göröngyös, narancshéjra emlékeztető... Tovább

Ingersűrűség

  A terhelési és pihenési fázis közötti időbeli viszonyt jelzi az egyes edzéseken,... Tovább

Tovább a lexikonra