notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Alkoholfogyasztás diéta alatt

hirdetes

Le kell mondanunk az alkoholról a fogyás érdekében?

Sári Dalma személyi edző, táplálkozási és életmód tanácsadó

Az emberek folyamatosan felteszik a kérdést: "az alkohol hízlal?" Az alkohol és a fogyás közötti kapcsolat bonyolult. Most bemutatjuk, és javaslatokat kínálunk ennek a kapcsolatnak a kezelésére.

Alkoholfogyasztás diéta alatt

Amikor az emberek azt kérdezik, hogy „hízlal –e az alkohol” vagy „abba kellene –e hagynom az alkoholfogyasztást, hogy lefogyjak”, a válasz összetett, de összefoglalható:

Nem, nem kell alkoholról lemondanunk végleg a fogyás érdekében...

DE, ha abbahagyod az ivást, az segíthet.

Alkohol és fogyás: bonyolult

Itt kezdjük az első ponttal. Anyagcsere szempontjából az alkohol és a test furcsa kapcsolatban áll. Számos tanulmány, mind megfigyelő, mind ellenőrzött körülmények között kimutatta, hogy az emberek enyhe és közepes mennyiségű alkoholt fogyaszthatnak, és nem feltétlenül veszítenek súlyt. (A mérsékelt ivást úgy kell meghatározni, hogy a nőknek naponta 1 ital, a férfiak esetében pedig legfeljebb 2 ital.)

Ennek részben az alkohol testre gyakorolt ​​egyedi hatása lehet. Egy gramm alkohol 7 kalória, ami több mint egy gramm szénhidrátot (4 kalóriát) és fehérjét (4 kalória), de kevesebb, mint egy gramm zsírt (9 kalória) tartalmaz.

Az alkohol lebontása során nem égetünk kalóriákat. Nem úgy, mint a szénhidrátok, zsírok és fehérjék emésztése során. Ez az „élelmiszer termikus hatásának” nevezett jelenség arra az energiára vonatkozik, amelyet arra használunk hogy az ételt kicsi, felszívódó komponensekké emésszük. Mivel az alkohol annyira könnyen szívódik fel, extra kalóriák elégetése nélkül jut be a véráramba. Az alkohol termikus hatása körülbelül 22,5%, ami megegyezik a fehérjével (amelynek TEF-értéke 25-30%), és jóval meghaladja a szénhidrátot (6-8%) és a zsírt (2-3%).

hirdetes

A munka java részét a máj végzi el, mivel az alkohol toxinnak tekinthető, a máj előbb az alkohol metabolizmusát részesíti előnyben, ami azt jelenti, hogy nem fog más forrásokból kalóriát égetni, amíg ez megtörténik. A máj csak alkoholt képes tisztítani, óránként körülbelül 3 cl likőrrel, ezért ennél többet fogyasztva válunk spiccessé.

Az alkohol miatt leesik a vércukorszint, ezért vágyunk szénhidrátokra ittas állapotban. A máj segít folyamatosan fenntartani a vércukorszintünket, de ha a máj elfoglalt, az alkohol emésztésével akkor ezt nem tudja hatékonyan megtenni, aminek eredményeként a vércukorszint csökken. Ez magyarázza, miért vágyunk szénhidrátokra, és másnapi fejfájást is.

hirdetes

Az alkoholkalóriákat még rosszabbá teszi az, hogy ezeket először a májban tároljuk. Időbe telik, amíg a máj kiüríti az alkohol által kiváltott zsírt, hogy megfelelően tárolódjon a zsírsejtekben. Ha a máj nem elég gyorsan hajtja ezt végre (vagy ha túl sokat iszunk, túl gyakran), a zsír beragad a májba és a hasba, így létrehozva azt, amit a hétköznapokban csak  „sörhas” -nak nevezünk.

 

Szóval mit kellene tenni?

1. Vizsgáld meg, mennyit iszol jelenleg. Ha meghaladja a napi 1-2 italfogyasztási iránymutatást, akkor igen, a csökkentés (vagy elhagyás) valószínűleg elősegíti a fogyást is.

 

2. Vigyázz arra, amit még pluszban megeszel, amikor iszol. Ha a barátokkal való alkalmi sör csak egy - egy sör -, akkor a kalóriaterhelés valószínűleg nem olyan jelentős. De ha úgy tűnik, hogy az italozás késő esti pizzázással társul, akkor probléma lehet. Itt ismét az italozás elhagyása segítheti a zsírégetést.

 

3. Tegyük fel, hogy az ivás (és az étvágyad) rendben van, de még mindig nem veszítesz zsírt. Ha ez a helyzet, akkor megpróbálhatod ellensúlyozni a kalóriabevitelt . Például egy pohár bor körülbelül 120 kalóriát jelent míg egy sör körülbelül 150 kalóriát tartalmaz .Vegyél ki 30–40 g szénhidrátot máshol, és ügyelj a változásokra. Ne feledje, hogy a hízás elkerüléséhez kalóriadeficitet kell létrehozni! Ez azt jelenti, hogy több kalóriát égetsz el, mint amennyit fogyasztasz - akár eszel, akár iszol.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Mezei zsurló

Latin neve: Equisetum arvense   Eredete, élőhelye   A mezei zsurló egész... Tovább

Lándzsás útifű

(Plantago lanceolata)   Eredete, élőhelye   A lándzsás útifű Európában és... Tovább

Tovább a lexikonra
diéta fogyás