notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Öregedéssel járó izomvesztés

Ahogy öregszünk... 1. rész- IZOMVESZTÉS

hirdetes

Vigyáznunk kell a szüleinkre és a nagyszüleinkre, mert az öregedéssel számos leépülési folyamat indul meg. Mozgással és helyes táplálkozással viszont rengeteget segíthetünk ezeken és komoly sérülésektől, betegségektől óvhatjuk meg szeretteinket.

Öregedéssel járó izomvesztés

 

Az izomvesztés

Az emberi test öregedése először a bőrön látszik meg és az ízületeken érezhető. Az viszont gyakran észrevétlen marad, hogy idős korban az izomzat tömege is csökken, és ennek a folyamatnak veszélyes következményei lehetnek.

 
Az izomvesztés (szarkopénia) általában 40 éves kor körül jelentkezik (egyes kutatások szerint már jóval korábban is tapasztalható) és 80 éves korunkra akár izomzatunk 30-50%-át is elveszíthetjük. Mindez nem érzékelhető, mert napjainkban a legtöbb hétköznapi tevékenység elvégzéséhez kevés izomerő szükséges. Az izomvesztést leginkább csak egy súlyos következményekkel járó elesésnél diagnosztizálják.
 
 
Az izomvesztés egyik következménye az anyagcsere lassulása, amely túlsúlyhoz vezethet, ha nem csökkentjük a bevitt kalóriát. Nagyszüleink valószínű erre nem igazán fognak figyelni, így nekünk kell erre felhívnunk a figyelmüket, hiszen tudjuk, hogy a kóros elhízásnak jelentős egészségügyi vonzatai lehetnek.
hirdetes
 
Az izomvesztés az oka sokszor az időskori sérüléseknek, eséseknek. Az egyensúly zavar és a nehézkes járásért sokszor ez az elhanyagolt probléma a felelős. Az eséseknek pedig halálos következményei is lehetnek, illetve idős korban sokkal lassabban regenerálódik a szervezet és a hosszas ágyhoz kötöttség és lábadozás egyéb betegségeket okozhat (trombózis, tüdőgyulladás).
 

Azonban ezt meg lehet előzni helyes táplálkozással és mozgással. 

 

Öregedéssel járó izomvesztés

1. Fontos a rendszeres vizsgálat!

Klinikai vizsgálatokat kell végeztetni, de én is próbálok otthon is elvégezhető módszereket mutatni arra nézve, hogy hogyan is tudjuk tesztelni! 

 

2. Heti ötször legalább fél órás fizikai tevékenységet végezzenek!

Erre a célra kiválóan megfelel a mindennapi házi- és kerti munka, a gyakori lépcsőn járás, a nordic walking, de akár egy kiadós séta is erősíti az izmokat. Emellett gimnasztikai és erősítő gyakorlatokat is végezhetnek az idősebbek. A következő cikkben kiemelten foglalkozom azzal, hogy a súlyzós edzéseket idősebb korban is érdemes és kell is végezni, hiszen számos betegség megelőzésében elhanyagolhatatlan!

hirdetes

 

3. Több fehérje bevitel!

Itt egyaránt súlyt kell fektetni a fehérje mennyiségére és minőségére is. Klinikai kutatások igazolják, hogy a magas fehérjebevitel csökkenti az izomtömeg-vesztést. A szükséglet minél nagyobb részét magas biológiai értékű fehérjékből célszerű fedezni. 

 

4. Megfelelő vitamin bevitel!

Tanulmányok bizonyították, hogy az elégséges D-vitamin bevitel akár 50%-kal is csökkentheti az idősebb emberek elesésének arányát. A legtöbb idős embernek D-vitamin hiányos, mert a mi szélességi körünkön ez a fontos vitamin kisebb mértékben képződik.

 

 

Szerző:
Simon Alexandra

facebook.com/fitnessjunkiehu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Munkahelyi szokások, melyek beteggé tesznek! Ezekre figyelj oda!

2019-11-12

Munkahelyi szokások, melyek beteggé tesznek! Ezekre figyelj oda!

Rengeteg olyan munkahelyi szokásunk van, mely hosszú távon károsan befolyásolja az egészségünket, bár nekünk talán föl sem tűnik a rohanó hétköznapokban. Összegyűjtöttük, hogy mire kell odafigyelned a munkahelyeden

Minden idők legnagyobb egészség titka

2019-11-10

Minden idők legnagyobb egészség titka

A cayenne borsot gyógynövénykutatók és sok természetgyógyász a gyógynövények királya címmel illeti. Hatásai olyan sokrétűek, hogy az ember el sem hiszi, hogy egyetlen gyógynövény ennyi mindenre képes lehet. Persze ez az információt nem verik túlságosan nagy dobra, ezért csak a kitartó igazságkeresőkhöz jut el

Csakraerősítő gyakorlatok

2019-10-25

Csakraerősítő gyakorlatok

A keleti hagyományok szerint minden embernek 7 fő csakrája van, melyek lehetővé teszik a tiszta életerő felszívódását. A következőkben bemutatjuk a legjobb csakraerősítő gyakorlatokat, amiket érdemes kipróbálnod

Mi az a böjt, és miért van szükség rá?

2019-10-17

Mi az a böjt, és miért van szükség rá?

A böjt nem csak valamiről való lemondást jelent, hanem az 5-7 napig tartó tejes étkez elhagyását, sok folyadék fogyasztással. A következőkben bemutatjuk a böjt kialakulását, illetve megismerheted a böjt pozitív hatásait a szervezetre

Önbizalom növelés edzéssel

2019-10-13

Önbizalom növelés edzéssel

Tudtad, hogy naponta 45.000 – 51.000 gondolat cikázik át a fejedben? Ez kb 150 és 300 szó/perc. Akár tudatában vagyunk, akár nem, állandóan beszélgetünk magunkkal.

A modern civilizáció vadhajtásai: az evés- és testképzavarok. Az evés és testképzavarok összefüggései.

2019-09-23

A modern civilizáció vadhajtásai: az evés- és testképzavarok. Az evés és...

A pozitív testkép legtöbbünk számára az én-erő és a biztos önértékelés fontos alkotóeleme. Ha a testünk élménye negatív, esetleg egész testünkkel vagy annak egyes jellemzőivel elégedetlenek vagyunk, az negatívan hat önértékelésünkre, életminőségünkre és jó eséllyel kapcsolatainkra is.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
56 488
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 141 403
Közösség

Szótár

Csipkebogyó

Latin neve: Rosa canina   Eredete, élőhelye   Európától Közép-Ázsiáig... Tovább

Anorexia

 Az orvosok anorexia nervosának nevezik a lelki eredetű kóros lesoványodást. Az anorexia... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 233

Átlagos értékelés: 4.9