notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Öregedéssel járó izomvesztés

hirdetes

Ahogy öregszünk... 1. rész- IZOMVESZTÉS

Vigyáznunk kell a szüleinkre és a nagyszüleinkre, mert az öregedéssel számos leépülési folyamat indul meg. Mozgással és helyes táplálkozással viszont rengeteget segíthetünk ezeken és komoly sérülésektől, betegségektől óvhatjuk meg szeretteinket.

Öregedéssel járó izomvesztés

Az izomvesztés

Az emberi test öregedése először a bőrön látszik meg és az ízületeken érezhető. Az viszont gyakran észrevétlen marad, hogy idős korban az izomzat tömege is csökken, és ennek a folyamatnak veszélyes következményei lehetnek.

 
Az izomvesztés (szarkopénia) általában 40 éves kor körül jelentkezik (egyes kutatások szerint már jóval korábban is tapasztalható) és 80 éves korunkra akár izomzatunk 30-50%-át is elveszíthetjük. Mindez nem érzékelhető, mert napjainkban a legtöbb hétköznapi tevékenység elvégzéséhez kevés izomerő szükséges. Az izomvesztést leginkább csak egy súlyos következményekkel járó elesésnél diagnosztizálják.
 
 
Az izomvesztés egyik következménye az anyagcsere lassulása, amely túlsúlyhoz vezethet, ha nem csökkentjük a bevitt kalóriát. Nagyszüleink valószínű erre nem igazán fognak figyelni, így nekünk kell erre felhívnunk a figyelmüket, hiszen tudjuk, hogy a kóros elhízásnak jelentős egészségügyi vonzatai lehetnek.
hirdetes
 
Az izomvesztés az oka sokszor az időskori sérüléseknek, eséseknek. Az egyensúly zavar és a nehézkes járásért sokszor ez az elhanyagolt probléma a felelős. Az eséseknek pedig halálos következményei is lehetnek, illetve idős korban sokkal lassabban regenerálódik a szervezet és a hosszas ágyhoz kötöttség és lábadozás egyéb betegségeket okozhat (trombózis, tüdőgyulladás).
 

Azonban ezt meg lehet előzni helyes táplálkozással és mozgással. 

 

Öregedéssel járó izomvesztés

1. Fontos a rendszeres vizsgálat!

Klinikai vizsgálatokat kell végeztetni, de én is próbálok otthon is elvégezhető módszereket mutatni arra nézve, hogy hogyan is tudjuk tesztelni! 

2. Heti ötször legalább fél órás fizikai tevékenységet végezzenek!

Erre a célra kiválóan megfelel a mindennapi házi- és kerti munka, a gyakori lépcsőn járás, a nordic walking, de akár egy kiadós séta is erősíti az izmokat. Emellett gimnasztikai és erősítő gyakorlatokat is végezhetnek az idősebbek. A következő cikkben kiemelten foglalkozom azzal, hogy a súlyzós edzéseket idősebb korban is érdemes és kell is végezni, hiszen számos betegség megelőzésében elhanyagolhatatlan!

hirdetes

3. Több fehérje bevitel!

Itt egyaránt súlyt kell fektetni a fehérje mennyiségére és minőségére is. Klinikai kutatások igazolják, hogy a magas fehérjebevitel csökkenti az izomtömeg-vesztést. A szükséglet minél nagyobb részét magas biológiai értékű fehérjékből célszerű fedezni. 

4. Megfelelő vitamin bevitel!

Tanulmányok bizonyították, hogy az elégséges D-vitamin bevitel akár 50%-kal is csökkentheti az idősebb emberek elesésének arányát. A legtöbb idős embernek D-vitamin hiányos, mert a mi szélességi körünkön ez a fontos vitamin kisebb mértékben képződik.

Szerző:
Simon Alexandra

facebook.com/fitnessjunkiehu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Folsav

A B-vitaminok csoportjába tartozó vízben oldódó vitamin. Rendkívül fontos szerepet játszik... Tovább

Nulldiéta

A nulldiéta egy olyan diéta, melynek során a teljes táplálékmegvonás mellett csak a... Tovább

Tovább a lexikonra