notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Csoportos órák mindenkinek

hirdetes

Milyen csoportos óra ajánlott Neked?!

Hámori Blanka

Szakértőnk most elmondja neked, hogy milyen csoportos órákra kellene járnod! Ha eddig még nem voltál tisztában a csoportos órák fontosságával, akkor épp ideje, hogy felnyissuk a szemed!

Csoportos edzés fontossága

Mostanában már mindenki tudja, hogy kell a súlyzós edzés… fogyáshoz elengedhetetlen a kardió… a jógával kikapcsolsz és feltöltődsz… a cross fit pedig a legvagányabb dolog, ami történhet veled…  És ez mind igaz és tényleg hasznosak is - aki otthonosan mozog az edzőteremben, az tudja, hogy a totális elköteleződés egy mozgásforma mellett felesleges, hisz mindegyik edzéstípusnak más az előnye! Azonban van egy mozgásforma, ami picit kezd háttérbe szorulni az utóbbi időben… amit sok sok teremben drasztikusan lecsökkentettek, néhol már nincs is… ami valaha egyet jelentett a női fitnessel, ma viszont a fiatal lányok közül sokan még csak nem is próbálták!

Szóval: mi lett a régi, jó kis aerobik órákkal?!

Az utóbbi hetekben-hónapokban direkt figyeltem az aerobik-órák témáját. Ez persze nem reprezentatív kutatás, de sokakkal beszélgettem, nőkkel, fiatal lányokkal, más oktatókkal, végignyálaztam sok régi és új terem honlapján aerobik órarendek után kutatva.

Észrevettem például, hogy:

  • sok megkérdezett tízen-, és huszonéves lány nem tartja vonzónak az aerobikot (nem trendi, ha jól értettem)
  • a koreografált órákhoz sokaknak abszolút nincs türelmük!
  • a legtöbb újdonsült aerobikedző nem is tud koreográfiát építeni!
  •  az „alakformáló óráknál” alkalmasabbnak bizonyultak a súlyzós edzések és funkcionális edzések

Csoportos edzés fontossága

Ez csak afféle kíváncsiskodás volt a részemről, azonban az aerobik sorsa tényszerűen nagyot fordult az utóbbi években. Az elmúlt 5-10 évben az aerobikos órarendek hihetetlenül megváltoztak, szinte alig találni már termet, ahol olyan színes és izgalmas lenne az aerobikos órarend, mint mikor én kezdtem fitness terembe járni (kb. 12 éve). Most már inkább „csoportos órákat” mondunk, hisz a TRX a legkevésbé sem hasonlítható az aerobikhoz, fílingjében legalábbis biztosan nem.

hirdetes

„Változnak a trendek és az igények” – mondhatjuk, pedig a valóság az, hogy az igények annyira nem változnak: a legtöbben csak csinosabbak szeretnének lenni, ledobni néhány kilót, heti 3x megizzadni, levezetni a feszkót… És erre az aerobik tökéletes!

Én imádom az aerobikot, és mióta anyuka vagyok és elsősorban anyukákkal is foglalkozom, azt tapasztalom, hogy az aerobik beiktatása a programba bizony nagyon hasznos – akárcsak csak kiegészítésként, akár a program „gerinceként”. Az elmúlt hetekben több helyről is hallottam, hogy némely teremben teljesen felélénkítik az aerobik órarendet: pl. fittyet hányva arra, hogy a „step-aerobik már nem divat” elindítanak kezdő-stepet vagy akár kezdő alakformálót! Nézzük, mik az aerobik előnyei:

Csoportos edzés fontossága

Az aerobik órán sok-sok ismétlés, ki súllyal és viszonylag magas pulzussal tökéletesen alkalmas az állóképesség, erő-állóképesség megalapozására. Első időszakban fogyással is jár, és garantáltan minden izomcsoportot megmozgat (kivéve a has-láb-popsi és hasonló órák, melyek sok helyen eltűnő félben vannak). A step-aerobik, dance-aerobik és tásaik pedig fantasztikusan pótolják a kadió edzést (futást, biciklit) anélkül, hogy az unalommal küzdenénk…

A csoportos órák ereje

A csoportos edzés lényege egyrészről, hogy egymást motiváljuk („Mindenki csinálja, én sem hagyom abba!”), és ellentétben az otthoni tornával, biztos, hogy nem álmatagon végezzük a gyakorlatokat, hanem megfelelő tempóban. Ráadásul rendkívül jó társas élmény! Az öltözőben zajló beszélgetések, a megkötött barátságok szintén hozzájárulnak a jobb közérzethez!

hirdetes

Védve a férfi szemektől

Bizony lehet, hogy egyesek számára nevetségesen hangzik, de sok nőt zavar, ha munka után fáradtan, maci-naciban, idegen (izmos és jóképű) férfiak szeme láttára kell zihálva taposnia, vagy izzadtan guggolnia. Ez is egy álláspont! Az aerobik óra erre is megoldás.

Csoportos edzés fontossága

Oktatói felügyelet

Nagyon fontos, hogy a lelkiismeretes oktató folyamatosan javít és magyaráz, ami az önálló edzések végzése előtt nagyon hasznos lehet, és egyfajta tanulásra is módot ad. Ráadásul az oktató motiválni tud, diktálj a tempót, biztosan nem hagyja ki az alapos bemelegítést vagy óravégi nyújtást – ez a vezetett edzésforma pedig rengeteget ad, és sok sérülést megelőz…

Nincs nála színesebb!

A táncos órák őrült zsibongása, a páros gyakorlatok közben a nevetés, a köredzések változatossága, a pilates nyugalma – ezek mind a csoportos óra sajátjai! Ezt a színességet csak a színes aerobik órarend adhatja meg, semmi más! És ezzel egyébként ezerféle képesség fejlődik, az állóképességtől kezdve, az erőn át, a rugalmasságig és koordinációig minden… És ez vezet a valódi jó közérzethez, és testtudathoz!

Úgy aerobikra fel, kedves hölgyek, akár csak kiegészítésként a konditermi edzéstervetek mellett, akár kezdésként tökéletes! Az biztos, hogy az aerobik megunhatatlan!!

Te jársz aerobikra? Mit szeretsz benne?

Szerző: Hámori Blanka - www.facebook.com/Fitneszanyu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Glikogén

Az állati szervezet legfőbb energiaforrása. Ez egy olyan keményítő, amely... Tovább

Személyi edző

  Olyan szakirányú végzettséggel és ismerettel rendelkező sportszakember, aki egyénre... Tovább

Tovább a lexikonra