notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A legfontosabb fűszernövények és felhasználásuk

hirdetes

A legfontosabb fűszernövények és felhasználásuk

hirdetes

A konyhai fűszernövények kényeztetik az ízlelést, és jótékonyan hatnak az egészségre. A friss zöld fűszernövényt öblítsük le és rázzuk szárazra. Majd tegyük nejlonzacskóba, fújjuk ki a zacskót, így nem nyomódik/törik össze a fűszernövény. Hűtőszekrényben körülbelül egy hétig marad friss.

Fűszernövények és felhasználásuk

Bouquet garni


A bouquet garni petrezselyemből, egy-egy ágacska kakukkfűből és rozmaringból áll. Egy babérlevelet is tehetünk hozzá. A fűszernövényeket cérnával kössük össze, és főzés után vegyük ki az ételből.


Aroma és tartalék


Aromás fűszerolaj készítéséhez gyenge tűzön melegítsünk fel 1 liter olívaolajat, amit 1-1 ágacska rozmaringgal, kakukkfűvel, és zsályával ízesítettünk. hagyjuk kissé érlelődni. Tegyük egy palackba a frissen leöblített, szárazra rázott zöldfűszereket. az olajból szedjük ki a fűszereket, majd öntsük az olajat a palackba a friss fűszerekre. Körülbelül 6 hónapig eltartható.


A természet ajándékai:

Rozmaring

 

Akárcsak a kakukkfű és az oregano, a rozmaring is jellegzetes, mediterrán fűszer. Az enyhén gyantás, kesernyés ízű tűleveleket felaprítva, vagy az ágacskákat egészben használjuk. A rozmaring különösen jól illik valamennyi erősen fűszeres, különösen a fokhagymával és borral készített húsételekhez. Kakukkfűvel, zsályával, petrezselyemmel és fokhagymával együtt kellemes ízharmóniát alkot.

 

Tárkony

 

Fűszeres illatát és ízét főleg a főzéssel bontakoztatja. Enyhén kesernyés, borsos, fűszeres ízű fűszer. A tárkony a francia konyhában igen előkelő helyet foglal el. Frissen és kis mennyiségben levesek, öntetek, mártások, gombás és tésztás ételek, halak, szárnyasok ízesítésére használják.

 

Majoránna

 

A kolbász készítéséhez elengedhetetlen.  Innen származik a beceneve is: „kolbászfűszer”. A majoránna még a krumpliból készült ételek jellegzetes fűszere. Frissen és szárítva egyaránt felhasználható. Levesek, egytálételek, laktató húsételek és páclevek kellemes alkotórésze. Hatóanyagai könnyebben emészthetővé teszik az ételt. étvágyjavító és görcsoldó hatása is ismert.

 

Üröm

 

A vermuttal rokonságban lévő növény seprűfűként is ismert. A fűszerezésre használt virágbugát a virágzási idő előtt kell leszedni. Íze enyhén kesernyés. Kellemes illatú. A nagyon óvatosan adagolt üröm sült szárnyasok, halak, hagymaleves, saláták, fűszermártások, zöldséges egytálak ízesítője. Frissen és szárítva is használható.

 

Vízitorma

 

A levél íze a retekre hasonlít. A vízitormát a benne lévő csípős mustárolaj, valamint a sok vitamin, a jód, a vas és a kén teszi az immunrendszer értékes védelmezőjévé. A vízitorma sem a fagyasztást, sem a szárítást nem viseli el. Csak frissen használható szárnyasokhoz halas és krumplis fogásokhoz, levesekhez, mártásokhoz, salátákhoz és túróhoz. Vértisztító és gyomorerősítő hatása is ismert.

hirdetes

 

Lestyán

 

Zellerre emlékeztető intenzív aromája miatt nagyon jól illik a zöldséges levesekhez, egytálételekhez, mártásokhoz és halas fogásokhoz. A lestyán frissen és szárítva egyaránt használható.  Vízhajtó és emésztő javító hatása miatt teának elkészítve is fogyasztják. Segít a légúti megbetegedésekben is, és erősíti a szervezetet.

 

Izsóp

 

Az enyhén kesernyés ízű növény a mentára és a kakukkfűre hasonlít. Raguk, hús-és halételek, fűszerolajak, krumpli, hüvelyesek, fűszervaj és majonéz ízesítője. Az izsópban lévő illóolaj fertőtlenítő hatású. a növényből főzött tea csillapítja a köhögést.

 

Borsfű, csombor

 

Fűszeres, borsos íze miatt frissen aprítva vagy összekötve, de szárítva is bablevesbe és babos egytálételekbe használják. Intenzív aromája miatt nagyon takarékosan bánjunk vele. A csombor nem való enyhébb ételekhez, mert elnyomja eredeti ízüket. Uborka és paradicsom eltevéséhez nagyon alkalmas.

 

Medvehagyma

 

A fokhagymára emlékeztető fűszeres levél lombos erdőkben terem. Vigyázat, könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal! Aki biztosra akar menni, április végétől vegye meg a piacon. A medvehagymából kiváló pesto és saláta készíthető. Vastartalma miatt vérképző és vérnyomáscsökkentő hatása ismert.

 

Borágó

 

A szőrös levelű növény zsengén leszedve a legfinomabb, mert a szőrök még nem annyira határozottak. Saláták, különösen az uborkasaláta fűszerezésére alkalmas, de főzelékek, levesek és mártások ízesítésére is használható. Különösen finom fűszervajba keverve. kék virága nagyon szép ehető dekorációként szolgál. A borágó segít a meghűlésnél.

 

Turbolya

 

Az egyik legtörékenyebb, legérzékenyebb fűszernövény. A leveleket csak közvetlenül a tálalás előtt tegyük a forró ételbe. A turbolya jól illik a tojáshoz, a spárgához, a krumplihoz, és különösen a sárgarépához. Krémlevesben mártásokban is nagyon finom. A turbolyát sem fagyasztani, sem szárítani nem lehet. élénkíti a vese működését és az emésztést. Kitűnő salaktalanítószer.

 

Oregáno

 

A Földközi-tenger környéki fűszert elsősorban a görög és az olasz konyha használja. Jellegzetes ízt kölcsönöz a paradicsommártásnak, de a pizzának is. Az oregano jól illik a bárány-és sertéshúshoz, a grillezett halhoz, és a juhsajthoz is. Ha szárított, főzzük bele az ételbe, de frissen mindig csak tálalás előtt használjuk. Illóolaja serkenti az epeműködést.


Kakukkfű


A friss kakukkfű fűszeres, enyhén édeskés íze jóval intenzívebb a szárított ízénél. A zsenge hatásokat egészben, az idősebbekről a lecsipkedett leveleket használjuk fel. Grillpácok, zöldségek és párolt ételek ideális fűszere. Különösen finom a citromos kakukkfű friss illata. A növényből főzött tea csillapítja a köhögést.


Bazsalikom


A petrezselyem után talán a legnépszerűbb zöldfűszer. Milyen is lenne  a  paradicsom és mozzarella az intenzív illatú és aromájú bazsalikom nélkül? De salátákhoz, halhoz, húshoz, vagy tésztás ételekhez is nagyon finom a kissé borsos ízű levélke. mindig frissen, csíkokra vágva vagy egészben használjuk -szárítva alig van íze.


Ánizs


Pikáns-fűszeres, enyhén diós aromája nem hiányozhat a híres frankfurti zöld mártásból. Illata az uborkára emlékeztet. Az ánizs jól harmonizál a tojásos ételekkel. Levesek, saláták, zöldség-és halételek fűszere. Jól tűri a fagyasztást. Az ánizs szíverősítő hatása elismert. Gazdag C-vitaminban.


Koriander


A friss korriander fűszeres borsos ízét különösen az ázsiai konyha kedveli. Nagyon finommá teszi a leveseket, salátákat, hal-és húsételeket. a friss levél a sima levelű petrezselyem ízéhez hasonlít. Szárított magját őrölve például a mézeskalács fűszrezésére is használják. A koriander javítja az étvágyat és csökkenti a teltségérzetet.


Zsálya


Nagyon erős aromájú, hosszúkás, szürkészöld levele kissé a sóskára emlékeztet. Illóolaja gyógyítja a nyálkahártyát, ezért szívesen fogyasztják teaként vagy cukorkaként. A konyhában a hal-és húsételek ízesítésére szolgál. Nélkülözhetetlen a borjúmáj készítésénél.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

5+1 isteni finom, diétás desszert a karácsonyi asztalra!

2019-12-13

5+1 isteni finom, diétás desszert a karácsonyi asztalra!

5+1 isteni finom, ráadásul diétás desszertreceptet hoztam most nektek, ismerjétek meg ti is ezeket a diétás karácsonyi desszerteket!

Fogyasszunk mértékkel, együnk tudatosan karácsonykor is. Így nemcsak a hízást, de a gyomorrontást is elkerülhetjük!

2019-12-11

Fogyasszunk mértékkel, együnk tudatosan karácsonykor is. Így nemcsak a...

Karácsonykor finomabbnál finomabb ételek kerülnek az asztalra, a nagymamák mintha versenyt sütnének, rengeteg édességet szolgálnak fel. Ha nem figyelünk oda, akkor könnyedén felszaladhat az ünnepek alatt pár kiló. De jó hír, hogy néhány változtatással kiküszöbölhetjük ezeket a kellemetlenséget.

Mert enni jó!

2019-12-10

Mert enni jó!

Az őszi-téli időszakban jellemző, hogy kevésbé érezzük magunkat aktívnak, mégis egész nap az evésen jár az eszünk. Ráadásul a magyar konyhában ilyenkor különösen népszerűek a zsírosabb fogások, azonban az egyoldalú táplálkozás hosszú távon egészségügyi következményekhez vezethet.

4 fontos tipp a cukorbetegek helyes táplálkozásához

2019-12-06

4 fontos tipp a cukorbetegek helyes táplálkozásához

Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy az előírt gyógyszerek beszedésén kívül semmi más egyebet nem kell tenniük az egészségük megőrzése érdekében. Pedig az egészséges táplálkozás és az aktív, rendszeres napi mozgás nélkül nehezen lehet kordában tartani a vércukorértékeinket

Edd magad egészségesre! Kezd a chia maggal!

2019-12-04

Edd magad egészségesre! Kezd a chia maggal!

A kérdésre sokáig én sem tudtam a választ. Két hete azonban összefutottam a barátnőmmel. Utóbbi időben kissé elszakadtunk egymástól (munka, család, utazás) így alig ismertem rá. Fogyott vagy nyolc kilót és annyira csinosan nézett ki! Persze hogy letámad.

Immunrendszert károsító ételek

2019-12-04

Immunrendszert károsító ételek

Vannak ételek, melyek megakadályozhatják és károsíthatják az immunrendszered egészséges működését. Némelyikről nem is gondolnád, hiszen szinte minden nap fogyasztod őket. Ha fontos az egészséged csökkentsd a következő ételek fogyasztását

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
93 884
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 346 104
Közösség

Szótár

Lipidológus

A zsíranyagcsere-betegségekben járatos belgyógyász szakorvos. Tovább

Glutén

  A glutén egy fehérje-komplex (a gliadin és a glutenin keveréke), amely megtalálható... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 101

Átlagos értékelés: 4.8