notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A legfontosabb fűszernövények és felhasználásuk

A legfontosabb fűszernövények és felhasználásuk

hirdetes

A konyhai fűszernövények kényeztetik az ízlelést, és jótékonyan hatnak az egészségre. A friss zöld fűszernövényt öblítsük le és rázzuk szárazra. Majd tegyük nejlonzacskóba, fújjuk ki a zacskót, így nem nyomódik/törik össze a fűszernövény. Hűtőszekrényben körülbelül egy hétig marad friss.

Fűszernövények és felhasználásuk

Bouquet garni


A bouquet garni petrezselyemből, egy-egy ágacska kakukkfűből és rozmaringból áll. Egy babérlevelet is tehetünk hozzá. A fűszernövényeket cérnával kössük össze, és főzés után vegyük ki az ételből.


Aroma és tartalék


Aromás fűszerolaj készítéséhez gyenge tűzön melegítsünk fel 1 liter olívaolajat, amit 1-1 ágacska rozmaringgal, kakukkfűvel, és zsályával ízesítettünk. hagyjuk kissé érlelődni. Tegyük egy palackba a frissen leöblített, szárazra rázott zöldfűszereket. az olajból szedjük ki a fűszereket, majd öntsük az olajat a palackba a friss fűszerekre. Körülbelül 6 hónapig eltartható.


A természet ajándékai:

Rozmaring

 

Akárcsak a kakukkfű és az oregano, a rozmaring is jellegzetes, mediterrán fűszer. Az enyhén gyantás, kesernyés ízű tűleveleket felaprítva, vagy az ágacskákat egészben használjuk. A rozmaring különösen jól illik valamennyi erősen fűszeres, különösen a fokhagymával és borral készített húsételekhez. Kakukkfűvel, zsályával, petrezselyemmel és fokhagymával együtt kellemes ízharmóniát alkot.

 

Tárkony

 

Fűszeres illatát és ízét főleg a főzéssel bontakoztatja. Enyhén kesernyés, borsos, fűszeres ízű fűszer. A tárkony a francia konyhában igen előkelő helyet foglal el. Frissen és kis mennyiségben levesek, öntetek, mártások, gombás és tésztás ételek, halak, szárnyasok ízesítésére használják.

 

Majoránna

 

A kolbász készítéséhez elengedhetetlen.  Innen származik a beceneve is: „kolbászfűszer”. A majoránna még a krumpliból készült ételek jellegzetes fűszere. Frissen és szárítva egyaránt felhasználható. Levesek, egytálételek, laktató húsételek és páclevek kellemes alkotórésze. Hatóanyagai könnyebben emészthetővé teszik az ételt. étvágyjavító és görcsoldó hatása is ismert.

 

Üröm

 

A vermuttal rokonságban lévő növény seprűfűként is ismert. A fűszerezésre használt virágbugát a virágzási idő előtt kell leszedni. Íze enyhén kesernyés. Kellemes illatú. A nagyon óvatosan adagolt üröm sült szárnyasok, halak, hagymaleves, saláták, fűszermártások, zöldséges egytálak ízesítője. Frissen és szárítva is használható.

 

Vízitorma

 

A levél íze a retekre hasonlít. A vízitormát a benne lévő csípős mustárolaj, valamint a sok vitamin, a jód, a vas és a kén teszi az immunrendszer értékes védelmezőjévé. A vízitorma sem a fagyasztást, sem a szárítást nem viseli el. Csak frissen használható szárnyasokhoz halas és krumplis fogásokhoz, levesekhez, mártásokhoz, salátákhoz és túróhoz. Vértisztító és gyomorerősítő hatása is ismert.

hirdetes

 

Lestyán

 

Zellerre emlékeztető intenzív aromája miatt nagyon jól illik a zöldséges levesekhez, egytálételekhez, mártásokhoz és halas fogásokhoz. A lestyán frissen és szárítva egyaránt használható.  Vízhajtó és emésztő javító hatása miatt teának elkészítve is fogyasztják. Segít a légúti megbetegedésekben is, és erősíti a szervezetet.

 

Izsóp

 

Az enyhén kesernyés ízű növény a mentára és a kakukkfűre hasonlít. Raguk, hús-és halételek, fűszerolajak, krumpli, hüvelyesek, fűszervaj és majonéz ízesítője. Az izsópban lévő illóolaj fertőtlenítő hatású. a növényből főzött tea csillapítja a köhögést.

 

Borsfű, csombor

 

Fűszeres, borsos íze miatt frissen aprítva vagy összekötve, de szárítva is bablevesbe és babos egytálételekbe használják. Intenzív aromája miatt nagyon takarékosan bánjunk vele. A csombor nem való enyhébb ételekhez, mert elnyomja eredeti ízüket. Uborka és paradicsom eltevéséhez nagyon alkalmas.

 

hirdetes

Medvehagyma

 

A fokhagymára emlékeztető fűszeres levél lombos erdőkben terem. Vigyázat, könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal! Aki biztosra akar menni, április végétől vegye meg a piacon. A medvehagymából kiváló pesto és saláta készíthető. Vastartalma miatt vérképző és vérnyomáscsökkentő hatása ismert.

 

Borágó

 

A szőrös levelű növény zsengén leszedve a legfinomabb, mert a szőrök még nem annyira határozottak. Saláták, különösen az uborkasaláta fűszerezésére alkalmas, de főzelékek, levesek és mártások ízesítésére is használható. Különösen finom fűszervajba keverve. kék virága nagyon szép ehető dekorációként szolgál. A borágó segít a meghűlésnél.

 

Turbolya

 

Az egyik legtörékenyebb, legérzékenyebb fűszernövény. A leveleket csak közvetlenül a tálalás előtt tegyük a forró ételbe. A turbolya jól illik a tojáshoz, a spárgához, a krumplihoz, és különösen a sárgarépához. Krémlevesben mártásokban is nagyon finom. A turbolyát sem fagyasztani, sem szárítani nem lehet. élénkíti a vese működését és az emésztést. Kitűnő salaktalanítószer.

 

Oregáno

 

A Földközi-tenger környéki fűszert elsősorban a görög és az olasz konyha használja. Jellegzetes ízt kölcsönöz a paradicsommártásnak, de a pizzának is. Az oregano jól illik a bárány-és sertéshúshoz, a grillezett halhoz, és a juhsajthoz is. Ha szárított, főzzük bele az ételbe, de frissen mindig csak tálalás előtt használjuk. Illóolaja serkenti az epeműködést.


Kakukkfű


A friss kakukkfű fűszeres, enyhén édeskés íze jóval intenzívebb a szárított ízénél. A zsenge hatásokat egészben, az idősebbekről a lecsipkedett leveleket használjuk fel. Grillpácok, zöldségek és párolt ételek ideális fűszere. Különösen finom a citromos kakukkfű friss illata. A növényből főzött tea csillapítja a köhögést.


Bazsalikom


A petrezselyem után talán a legnépszerűbb zöldfűszer. Milyen is lenne  a  paradicsom és mozzarella az intenzív illatú és aromájú bazsalikom nélkül? De salátákhoz, halhoz, húshoz, vagy tésztás ételekhez is nagyon finom a kissé borsos ízű levélke. mindig frissen, csíkokra vágva vagy egészben használjuk -szárítva alig van íze.


Ánizs


Pikáns-fűszeres, enyhén diós aromája nem hiányozhat a híres frankfurti zöld mártásból. Illata az uborkára emlékeztet. Az ánizs jól harmonizál a tojásos ételekkel. Levesek, saláták, zöldség-és halételek fűszere. Jól tűri a fagyasztást. Az ánizs szíverősítő hatása elismert. Gazdag C-vitaminban.


Koriander


A friss korriander fűszeres borsos ízét különösen az ázsiai konyha kedveli. Nagyon finommá teszi a leveseket, salátákat, hal-és húsételeket. a friss levél a sima levelű petrezselyem ízéhez hasonlít. Szárított magját őrölve például a mézeskalács fűszrezésére is használják. A koriander javítja az étvágyat és csökkenti a teltségérzetet.


Zsálya


Nagyon erős aromájú, hosszúkás, szürkészöld levele kissé a sóskára emlékeztet. Illóolaja gyógyítja a nyálkahártyát, ezért szívesen fogyasztják teaként vagy cukorkaként. A konyhában a hal-és húsételek ízesítésére szolgál. Nélkülözhetetlen a borjúmáj készítésénél.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Milyen egy egészséges romantikus vacsora?

2019-08-21

Milyen egy egészséges romantikus vacsora?

Egy kettesben elköltött romantikus vacsoránál általában nem figyelünk arra, hogy a legegészségesebb ételeket fogyasszuk. Ilyenkor könnyű bűnbe esni, ám kis körültekintéssel olyan fogásokat választhatunk, amelyek nem jelentenek plusz kalóriákat, feltéve, hogy mértékkel fogyasztunk belőlük.

Gondold meg, úgy igyál!

2019-08-20

Gondold meg, úgy igyál!

A gyorsított trónöröklés egyik lehetséges helyszíne a történelem folyamán mindig is a terített asztal volt; az uralkodóknak a mérgezéstől való félelme pedig a testőrök egy specializált gárdáját hozta létre, az előkóstolókét.

Hagymát hagymával

2019-08-14

Hagymát hagymával

Formájában, ízében, színében hihetetlenül gazdag és változatos - hagyma mind, és mindegyik más. Ehető nyersen vagy sütve, főzve, töltve, savanyúságnak elkészítve, de leginkább ételeinket fűszerezzük, ízesítjük vele.

Huszonöt táplálék, amely nem hiányozhat az étrendünkből

2019-08-14

Huszonöt táplálék, amely nem hiányozhat az étrendünkből

Néhány táplálék kifejezetten egészségvédő hatású, míg mások olyan elemeket tartalmaznak, amelyek gátolják ezeket a folyamatokat. Összegyűjtöttük azokat a zöldségeket, illetve gyümölcsöket, amelyeket érdemes beiktatni az étrendünkbe.

Mikor és mitől bio az öko-termék?

2019-08-14

Mikor és mitől bio az öko-termék?

Napjainkban egyre divatosabb a biotermékek fogyasztása, így részletesen bemutatjuk a biotermékek előállításának menetét, szabályozását is, illetve a termékek hiteles minősítésének jellemzőit.

Nincs tovább: Kínában már okos az evőpálcika is

2019-08-10

Nincs tovább: Kínában már okos az evőpálcika is

Felismeri az ételeket, minőségüket, kalóriatartalmukat is jelzi a Kínában fejlesztett okos evőpálcika, melynek okostelefonos alkalmazása használóinak étrendjét is követi, így a fogyókúrában is segíthet.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
159 051
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 784 603
Közösség

Szótár

Bazsalikom

Latin neve: Ocimum basilicum L.   Származása, élőhelye   Dél-Ázsiában,... Tovább

Edzés

Edzés fogalma Az edzés az emberekben való bizalom tudománya a változás érdekében. Az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 101

Átlagos értékelés: 4.8