notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A JÓ, A ROSSZ ÉS AZ EDZŐ!

A JÓ, A ROSSZ ÉS AZ EDZŐ!

vitalzone.hu
hirdetes

Egy jó edző rengeteget adhat, megsokszorozhatja edzéseink hatékonyságát, az edzőteremben eltöltött idő értékét. Egy kevésbé felkészült, megbízhatatlan ember viszont ahelyett, hogy adna, még inkább el is vehet az edzések öröméből, hatékonyságából.

A JÓ, A ROSSZ ÉS AZ EDZŐ!

Mégis hogyan, mi alapján döntsön egy kezdő, hogyan és mi alapján válasszon a túlcsordult kínálatból a vendég, aki egy személyi edző segítségével szeretné kihozni magából a legtöbbet.

 

Az alábbiakban szeretném összefoglalni azt, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyeket én a legfontosabbnak tartok és amelyeknek szerintem meg kell felelnie egy „jó” személyi edzőnek.

 

HITELESSÉG:

 

Mit értek ez alatt? Számomra a hitelesség egyben jelenti a külső megjelenést, a határozott kommunikációt és a szakmai tapasztalatot is. A hiteles edző megjelenésével, viselkedésével kiemelkedik az edzőterem közösségéből. Itt most nem arra gondolok, hogy a jó edzőnek „testépítő versenyzői” fizikummal kell rendelkeznie, nem erről van szó, lehet valaki jó elméleti szakember kevésbé felépített fizikummal is, de az edzőn látszódnia kell annak, hogy tudja azt, amiről beszél. Sörhassal, púpos háttal számomra hiteltelenné válik a legjobb elméleti szakember is. A hitelességhez tartozik a szakmai tapasztalat is, aki még nem csinált végig egy igazán szigorú diétát, az vajon hogyan is várhatja el a vendégétől ugyanazt. Szintén ide sorolom a versenysportolói múltat is, ami egy olyan szakmai tapasztalatot ad az edzőnek, amit könyvekből megtanulni, okj-s képzésen lehetetlen. Egy jó edző rendelkezzen versenysportolói múlttal, fizikumán látszódjon az, hogy tudja, amiről beszél, megjelenésén, kommunikációján érződjön a határozottság, magabiztosság.

hirdetes

 

SZAKMAISÁG:

 

A szakmaiság alatt értem magát az edzés tartást, az óraadást. A jó edző az szinte a vendéggel együtt végzi a programot, vele van, folyamatosan figyeli, korrigálja a helyes gyakorlat végrehajtást. Bár viccesen hangozhat, de jómagam néha hasonlóan elfáradok egy-egy edzés végére, mint maga a vendégem, hiszen az edzésprogram alatt folyamatosan fejben vele együtt hajtom végre az ismétléseket. Próbálom megérezni azt, hogy az adott terhelés vajon optimális, megfelelő-e. Próbálom kiolvasni a vendég arcából, mozdulataiból azt, hogy az elfáradás milyen szintjén áll éppen. A jó edző alkalmazkodik a vendég adott állapotához, érőszintjéhez, hangulatához, nem akarja ráerőltetni a saját programját, hanem mindig az adott körülményekhez igazítja azt úgy, hogy abból hozza ki a maximumot. A jó edző helyesebben tudja felmérni a vendég adott napi erőszintjét, mint azt maga a kliens érzi, gondolná.

 

FONTOS LESZÖGEZNI:

 

▪️Mindig kettőn áll a vásár. Egy jó edző mellé kell egy lelkes vendég is!

 

▪️Kellő akarat nélkül a legjobb edző sem tud csodát tenni. Sokan jönnek le a terembe azzal a szándékkal, hogy átalakítsák testüket, de sajnos csak kevesekben van meg a kellő kitartás, akarat ahhoz, hogy valóban véghez is vigyék a terveiket. A sikerhez nem elég az edzőteremben eltöltött közös munka, nélkülözhetetlen a helyes táplálkozás napi rutinja is.

 

▪️A legtöbb esetben a szigorú diéta betartásánál csúszik el a dolog, az edző nem állhat egész nap a vendége fölött, az hogy a helyes étrend valóban be legyen tartva, bizony a vendég felelőssége.

 

▪️A kellő elszántsággal és egy jó edző segítségével azonban nincsen lehetetlen cél!

 

Szerző: Nagy Sándor - Személyi Edző

             

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Tesztoszteron – nőknek is?

2019-06-17

Tesztoszteron – nőknek is?

A férfiak sokkal többet termelnek és sokat is használnak, azonban a nők is nagyon érzékenyek a tesztoszteronra. Ha alacsony a tesztoszteron szinted, gyengülnek a csontjaid, csökken az izomzatod feszessége, és csökken a szexuális vágy is benned.

Miért veszélyes az alacsony testzsír százalék?

2019-06-13

Miért veszélyes az alacsony testzsír százalék?

Az egészséges testzsírszázalékod – amennyiben egészséges nő vagy, sosem kellene, hogy 10% alá csökkenjen. A férfiak képesek a testzsírszázalékukat egészen 4%-ig csökkenteni az egészségük veszélyeztetése nélkül, de ez a lányok esetében nem így van.

Tényleg működnek a zsírégetők?

2019-05-23

Tényleg működnek a zsírégetők?

Manapság már számos „csodabogyót” és módszert találhatunk az interneten, amelyek gyors fogyást ígérnek. Nos, ezekben sajnos nem szabad hinni, hiszen amilyen gyorsan esetleg képesek segíteni rajtunk (no persze igen drágán), olyan gyorsan vissza is szaladnak ránk a kilók.

Hogyan javíthatod egyensúlyodat - és miért olyan fontos?

2019-05-23

Hogyan javíthatod egyensúlyodat - és miért olyan fontos?

Az edzések során általában célként kevesen tűzik ki maguk elé az egyensúly javítását. Azonban igen fontos ez is, hiszen a jobb egyensúly az élet minden területén pozitív előnyökkel jár. Lássuk, miért is olyan fontos a megfelelő egyensúly fejlesztése.

7 Alapvető edzőtermi szabály, amelyeket tudnod kell

2019-05-03

7 Alapvető edzőtermi szabály, amelyeket tudnod kell

Az edzőteremben is vannak kimondatlan alapvető szabályok, amelyeket érdemes betartani. Ezek az edzőtermi etikett szabályok sokaknak alapvetők, mégis érdemes róluk beszélni, hiszen kezdőként jó, ha tisztában vagy velük. Lássuk, mire kell odafigyelned, ha lemész a konditerembe.

Csak 15 perced van? Itt a tökéletes edzés az alakformáláshoz!

2019-04-17

Csak 15 perced van? Itt a tökéletes edzés az alakformáláshoz!

A rövid, de intenzív edzések is lehetnek ugyanolyan hatékonyak, mint a hosszú edzések. Ha csak 15 perced van, de szeretnél formába jönni, akkor ezt a lépcsős edzéstervet neked találták ki. Mindössze 15 perc alatt mind a lábaidban, mind a farizmokban garantált lesz a másnapi izomláz. Mutatjuk, hogyan.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
71 724
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 323 944
Közösség

Szótár

Enzim

A szervezet által előállított, fehérje természetű anyagok, amelyeknek fő feladata a... Tovább

Cellulit

  A cellulit vagy más néven narancsbőr a bőr göröngyös, narancshéjra emlékeztető... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 147

Átlagos értékelés: 5.0