notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Formáld az izomzatodat hatékonyan

A hatékony alakformálás alapelvei 1. rész

hirdetes

Mi nők, általában a testsúlyunkkal foglalkozunk a legtöbbet, / pedig nagyon jól tudjuk, hogy a testösszetétel a lényeg / mégis fogadd el, hogy a tartós fogyás nékülözhetetlen eszközei az izmok is! Tudtad, hogy 1 kg izom 14 – 18 kalóriát éget el, míg te alszol?

A hatékony alakformálás

Az alábbi elvek betartásával, megemésztésével hamarabb elérhetitek  azt az izomtömeget, amit szeretnétek magatokon látni. Az izomépítő edzések alatt szokjatok hozzá a rövid kardióblokkokhoz, hogy a szálkásítás ne jelentsen majd problémát!

 

1.    AZ IZOMFELKÉSZÍTÉS ELVE

Mielőtt belevágsz az edzésprogramba, mindenképpen szükséges az izületeket, inakat, szalagokat, izmokat felkészíteni a várhatóan nagy terhelésre. Legmegfelelőbb, ha 1 – 2 hétig 15 – ös ismétlésszámmal és kisebb súlyokkal edzel. A fokozott tejsav képződés jó hatással lehet a jövőbeli terhelésre és elősegítheti az izmok gyorsabb regenerálódását is.

 

2.    A TERHELÉS ELVE

Terhelhetőségedhez képest nagy súlyokkal kell dolgoznod! Az izmoknak mindegy milyen gyakorlatokkal terheled, de az már egyáltalán nem mndegy milyen intenzitású ez a terhelés. Nézzük gyorsan mit jelent az intenzitás!


Egyszerűen fogalmazva az intenzitás a pillanatnyi erőfeszítés mértéke. A maximális intenzitás tehát:

  •     Kardióedzésnél az, amikor alig kapsz levegőt 
  •     Súlyzós edzésnél az, amikor majd megszakadsz a súly alatt

 

Az izomnövekedés elengedhetetlen feltétele az izmokban keletkező mkroszakadások. Ha kellően nagy a súly,akkor több izomrost kapcsolódik be,és a terhelés nagy mértéke miatt több rostban keletkezik mikrotrauma. A szervezeted úgy fogja ezeket begyógyítani, hogxy megnöveli az izomkersztmetszetét is,ezzel teszi ellenállóbbá az izmot a további sérülésekkel szemben.Ha alacsony terhelésű az edzésed,akkor ezek a mikrotraumák nem jönnek létre az izomban. Hiába csinálsz hosszabb edzést, legfeljebb elfárasztod a központi idegrendszeredet, jobb lesz az erőállóképességed de az izomnövekedés nagy ívben el fog kerülni. Sokan hiszik, hogy minden gyakorlatot bukásig kell vinni, akkor lesz hatékony az edzés. Az erő - és erőállóképességi edzéseken helytállóak lehetnek ezek az elvek, de rendkívüli mértékben kimerítik a központi idegrendszert, aminek a regenerálódása legalább egy hét.

hirdetes


Ohioi kutatók végeztek egy kísérletet, amikor három különböző tesztcsoportot 3 féle terhelésnek vetették alá. Az első csoport 20 – 28 –as ismétlésszámmal, a második 9 – 11 – es ismétlésszámmal, a harmadik pedig 3 – 5 - ös ismétlésszámmal dolgozott. A kísérlet 8 hétig tartott. Mindenki ugyanazt a feladatot csinálta, és pont akkora súllyal, hogy az adott ismétlésszámnál többet már ne tudjon csinálni, vagyis bukásig vittek minden gyakorlatot. A két magasabb terheléssel dolgozó csoport az alacsonyabb ismétlésszám ellenére 80,23 – 93,98%-kal több izmot tudott építeni, mint a magas ismétlésszámmal dolgozó. 80,23 – 93,98%-kal!


Tehát: az izomépítés legmeghatározóbb ingere nem az izomfáradás, hanem a terhelés.


A megfelelően nagy súlyok használatától nemcsak nagyobb izomtömeget tudsz építeni, hanem egy csomó időd is felszabadul, hiszen az edzéseid rövidebbek lesznek, és nem kell mindennap edzened!


hirdetes
Ahhoz, hogy megtaláld a számodra mefelelően nagy súlyt, meg kell határoznod az     1 RM – edet. Az 1 RM azt mutatja meg, hogy mekkora az a maximálás súly, amellyel egy adott gyakorlatot 1 – szer vagy képes szabályosan végrehajtani. Tehát meg van az 1 RM – ed! Ha arra vagy kíváncsi, hogy melyik  az a súly, amivel 2-.3– 5 – 8 –10 - 12 – 15 ismétlést tudsz szabályosan végrehajtani, azaz mennyi a 2 – 3 – 5 – 8 – 10 - 12 – 15 RM – ed, ismét csak egy képlet kérdése.


 Ezek becsült értékek, mindig jó letesztelni edzőtárs segítségével a súlyokat!


3.   A KONDÍCIONÁLTSÁG ELVE

 Az izom kondícionáltsága függ attól, hogy mennyire ellenálló a sérülésekkel szemben, és milyen fokú terheléshez szokott hozzá. Így elképzelhető, hogy az 1RM 70%-a  körüli súllyal is növekedést érhetsz el!

 

4.  A  PROGRESSZÍV TERHELÉS ELVE

Növeld a súlyokat minden edzésen! Már szó volt róla, hogy megfelelően nagy súlyok használatakor apró mikrosérülések keletkeznek az izomban, amely a növekedés feltétele. A szervezet a terhelés után túlkompenzál, így védekezik a további sérülésekkel szemben,  szeretné elkerülni azt a mértékű stresszt, aminek az elmúlt edzésen kitetted, hogy megemeli a saját terhelhetőségét. Ezt nevezzük SZUPERKOMPENZÁCIÓNAK. Ha a következő edzésen újra emelsz  súlyon, akkor még nagyobb energiaszintre fog túlkompenzálni.


Az emelés mértékét ki kell tapasztalni, de általánosságban azt mondhatjuk, hogy az 5 RM 5% - ával emelj! A terhelés emelésével párhuzamosan csökkentsd az ismétlésszámot minden héten! Kezdj 15 –ös ismétlésszámmal, majd csökkentsd 12 – 10 – 8 – 5 – 3-ra. A 3 RM elérése után térj vissza az 5 RM –edre, és csinálj egy excentrikus hetet. Ezután egy 2 ismétléses excentrikus hét következik.
A maximális súllyal mindig a hét végén fogsz edzeni.
A lényeg a súly emelése edzésről – edzésre!
Ha kezdő vagy, csinálj 1 – 2 szériát, ha 4 – 5 éve edzel, 2 – 3 széria a nyerő intenzitás.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Tesztoszteron – nőknek is?

2019-06-17

Tesztoszteron – nőknek is?

A férfiak sokkal többet termelnek és sokat is használnak, azonban a nők is nagyon érzékenyek a tesztoszteronra. Ha alacsony a tesztoszteron szinted, gyengülnek a csontjaid, csökken az izomzatod feszessége, és csökken a szexuális vágy is benned.

Miért veszélyes az alacsony testzsír százalék?

2019-06-13

Miért veszélyes az alacsony testzsír százalék?

Az egészséges testzsírszázalékod – amennyiben egészséges nő vagy, sosem kellene, hogy 10% alá csökkenjen. A férfiak képesek a testzsírszázalékukat egészen 4%-ig csökkenteni az egészségük veszélyeztetése nélkül, de ez a lányok esetében nem így van.

Tényleg működnek a zsírégetők?

2019-05-23

Tényleg működnek a zsírégetők?

Manapság már számos „csodabogyót” és módszert találhatunk az interneten, amelyek gyors fogyást ígérnek. Nos, ezekben sajnos nem szabad hinni, hiszen amilyen gyorsan esetleg képesek segíteni rajtunk (no persze igen drágán), olyan gyorsan vissza is szaladnak ránk a kilók.

Hogyan javíthatod egyensúlyodat - és miért olyan fontos?

2019-05-23

Hogyan javíthatod egyensúlyodat - és miért olyan fontos?

Az edzések során általában célként kevesen tűzik ki maguk elé az egyensúly javítását. Azonban igen fontos ez is, hiszen a jobb egyensúly az élet minden területén pozitív előnyökkel jár. Lássuk, miért is olyan fontos a megfelelő egyensúly fejlesztése.

7 Alapvető edzőtermi szabály, amelyeket tudnod kell

2019-05-03

7 Alapvető edzőtermi szabály, amelyeket tudnod kell

Az edzőteremben is vannak kimondatlan alapvető szabályok, amelyeket érdemes betartani. Ezek az edzőtermi etikett szabályok sokaknak alapvetők, mégis érdemes róluk beszélni, hiszen kezdőként jó, ha tisztában vagy velük. Lássuk, mire kell odafigyelned, ha lemész a konditerembe.

Csak 15 perced van? Itt a tökéletes edzés az alakformáláshoz!

2019-04-17

Csak 15 perced van? Itt a tökéletes edzés az alakformáláshoz!

A rövid, de intenzív edzések is lehetnek ugyanolyan hatékonyak, mint a hosszú edzések. Ha csak 15 perced van, de szeretnél formába jönni, akkor ezt a lépcsős edzéstervet neked találták ki. Mindössze 15 perc alatt mind a lábaidban, mind a farizmokban garantált lesz a másnapi izomláz. Mutatjuk, hogyan.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
99 803
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 184 718
Közösség

Szótár

Bazsalikom

Latin neve: Ocimum basilicum L.   Származása, élőhelye   Dél-Ázsiában,... Tovább

Cellulit

  A cellulit vagy más néven narancsbőr a bőr göröngyös, narancshéjra emlékeztető... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 186

Átlagos értékelés: 4.8