notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A citromos víz hátulütője, amiről eddig senki nem beszélt

hirdetes

A citromos víz óriási hátránya, amiről mindenki hallgat!

Kósa Krisztina

A citromos vizet sokan ajánlják, hogy milyen fantasztikus hatással van az emésztésre, és egyéb élettani folyamatokra, egy dologról azonban mindenki bőszen hallgat. Méghozzá arról, hogy milyen hatással van a langyos, citromos víz a fogakra. Most kiderül, miért is nem olyan jó ötlet a citromos víz!

A citromos víz nagy hátránya

Régóta azt szajkózza mindenki, hogy a reggeli langyos, citromos víz milyen jó és egészséges, valamint segít az emésztésben is. Szuper hatásai vannak a szervezetedre, és ha teheted, ha nem, kezdd te is ezzel a napjaidat. Arról visznt már megfeleldkeznek, hogy a citromos víznek van negatív hatása is, méghozzá az, hogy különösen roncsolja a fogzománcot.

Voltaképpen nem szabadna, hogy az újdonság erejével hasson a tény, miszerint a citromsav nem tesz jó a fogzománcnak. Ugyanez igaz a borokra, meg még számtalan egyébre is, de most maradjunk a citromos víznél. 

Szóval, a savas gyümölcsök, mint például a citrom, narancs stb. ugyan jó hatással vannak az emésztésünkre, ugyanakkor nem tesznek jót a fogaknak. A citrom nagy mennyiségű citromsavat tartalmaz, ami a fogaddal érintkezve komoly károkat okozhat. Gondolj csak a citrompótlóra, melyet kis tablettaformában árultak anno (és talán még most is), és például ertészkedés után kiválóan lemarta az ember kezéről a rákövült földet, valamint a körmök alól is kihozta, ami nem odavaló. 

Ha a fogzománc valamilyen oknál fogva meggyengül, sok-sok olyan fogprobléma kerülhet elő, mellyel nem biztos, hogy huszon-harmincévesen foglalkozni szeretnél. Ilyen az elszíneződés, mely egyrészt nem esztétikus (ugyanis a sárga fog nem szép), másrészt viszont ez azt is jelenti, hogy gyengül a fog, a zománc, és ez is okozza az egyre nagyobb mértékű sárgaságot. 

hirdetes

Lapozz a többi fontos tudnivalóért!

 

A citromos víz nagy hátránya

Ugyanígy a fogzománc meggyengülését jelzi, ha tükörbe nézve azt látod, hogy a fogaid széle/alja mintha kissé átlátszóvá, áttetszővé válna. Ijesztő lehet ez a jelenség, pedig csupán egyetlen dolog áll a háttérben: a zománc gyengülése. Ehhez kapcsolódik szervesen, ha a fogaid érzékenyek a hidegre-melegre, hiszen ezért pedig az elvékonyodott fogzománc lehet a felelős. 

A langyos, citromos víz ajánlása akkor lehetne jó és értelmes, ha miközben megiszod, nem tenne tönkre másvalamit a szervezetedben; márpedig a fogak úgymond alapfelszereltségnek szémítanak, és pótlásukért mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, ha ilyesmire sor kerülne. 

Ha mindenképpen ragaszkodsz a citromos vízhez, csak annyit tegyél, hogy nem langyosan, hanem hidegen iszod, esetleg kicsit behűtve, mint nagy, nyári melegekben. Mivel a citrom meleg (langyos) víz hatására még több citromsavat enged ki magából, jobb, ha így jársz el te is. 

Lapozz még, hogy megtudd, mit nem szabad csinálni a citromos víz megivása után! 

 

hirdetes

A citromos víz nagy hátránya

Bár a fogmosás a legjobb, amit a fogainkkal tehetünk, mégis: tudatlanságból visszafordíthatatlan károkat okozhatunk azzal, ha savas italok fogyasztása után közvetenül elmegyünk fogat mosni. Ugyanis ilyen módon a savtól felpuhult zománcot dörzsöljük, koptatjuk, ami végtelenül káros. 

SOHA ne moss fogat közvetlenül citromos víz ivása után (alkohol után se),

ugyanis ebben az esetben duplán teszel rosszat a fogaidnak. Nem elég, hogy a citromsav kikezdi a zománcot, a fogkrémben található összetevők még tovább fokozzák ezt a károsító folyamatot.

Legalább 30 percet várj, amíg a fogkefe közelébe mész – ha sietsz valahová, akkor inkább gondold át, megéri-e aznap is citromos vízzel indítai a napot, hiszen ha már a fogmosást hanyagolnod kell fél óráig, a mentolos rágó sem lehet B-verzió – ugyanabból az okból kifolyólag. 

Ha teheted, mindenképpen kapj elő egy szívószálat, és azon keresztül szürcsöld el a citromos vizedet, ugyanis így sokkal kevésbé találkozik a fogaiddal – kevésbé közvetlen módon -, ezért hát nem is okozhat akkora gondot. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Zsírsejt

A zsír kötőszövetként fontos szerepet tölt be az életünkben és a testünkben zajló... Tovább

A-vitamin

Az A-vitamin szükségletet a vegyes táplálkozás fedezi.   A szükséglet növekedésével... Tovább

Tovább a lexikonra