notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kellemetlen leheletet okozó élelmiszerek

hirdetes

8 élelmiszer, ami kellemetlen leheletet okoz

SzSz

A kellemetlen lehelet egy gyakori probléma a felnőttek köreiben, ami nem csak az ember önbizalmát ronthatja el, hanem kihat arra is, ahogyan családtagjaival, barátaival és kollégáival kommunikál.
A kellemetlen lehelet egy gyakori, de kezelhető egészségügyi probléma, a gingivitisz egyik tünete, de okozhatja a sokkal súlyosabb és veszélyesebb periodontitisz is.
 

Kellemetlen leheletet okozó élelmiszerek

Legtöbben azonban étkezési szokásainak köszönhetik kellemetlen leheletüket, így szimplán azzal is elkerülhetik a problémát, ha odafigyelnek arra, amit fogyasztanak. Az alábbiakban nyolc ilyen élelmiszert sorolunk fel, majd megemlítünk négy olyat is, amik pont, hogy segíthetnek védekezni a kellemetlen lehelet ellen.

8 élelmiszer, ami kellemetlen leheletet okoz

Egyes élelmiszerek kiszárítják az ember száját, ami kedvez az ott leledző, kellemetlen leheletért felelős baktériumoknak. Ugyan ez a szárazság felel általában az ébredés utáni kellemetlen leheletért reggelente (főleg, ha az ember nyitott szájjal alszik).
Persze sokan nem tudják, vagy nem szeretnék teljes mértékben kizárni ezeket étrendjükből, de erre nincs is feltétlenül szükség – a lényeg a mértéktartás, és az általánosságban egészséges étkezés, amibe az alábbiak is beleférnek:

Kávé és tea

A kávé és tea mind csökkentik a nyáltermelést, amivel kiszáríthatják az ember száját. Mindemellett erős, hosszan tartó szaguk is van. Sokan el sem tudnák képzelni reggeljeiket egy csésze nélkül, de ha utána rögtön öblögetsz egy kicsit, majd megiszol egy pohár vizet, azzal újra hidratálhatod szádat.

Alkohol

A szulfitokban gazdag italok különösen kellemetlen leheletet okozhatnak, így az alkohol is gyakran okolható ezért. Az alkoholnak erős kiszárító hatása van, ami ideális körülményeket teremt a száj baktériumai számára.
Figyelj oda a mértéktartásra, és ne felejts el vizet inni kedvenc pohár borod után.

hirdetes

Fokhagyma

A fokhagyma leheletle gyakorolt hatásait bizonyára senkinek nem kell bemutatni. Ez a közkedvelt fűszernövény számos recept alappillére, azonban kellemes ízéért friss leheletünkkel fizetünk.
A fokhagyma még sokáig érződik az ember leheletén, miután bármi olyasmit fogyasztottunk, amibe belekerült. Hogy miért? Mert a fokhagyma képes belekerülni a véráramba is, majd a tüdőn keresztül távozni onnan. Ezért van az, hogy akár még napokig is érezheted az ízét a szádban, miután valami erősen fokhagymásat ettél (annak ellenére, hogy rendszeresen mosod a fogadat).

Vöröshagyma

A vöröshagymákban rengeteg kénes vegyület található, és amikor ezek bejutnak a véráramba, akkor a tüdőn és a szájon keresztül távozva kellemetlen leheletet okozhatnak. Lényegében hasonló a probléma, mint a fokhagymákkal.

Fehérje

A fehérjének önmagában nincs szaga, azonban olyan folyamatokhoz járul hozzá a szervezetekben, amelyek rossz leheletet okoznak.
Ha túl sok fehérjét fogyasztasz, vagy aránytalanul sokat a szénhidrátokhoz és a zsírokhoz képest, akkor a test ezeket a fehérjéket használja majd fel az energiatermeléshez. Ezt a folyamatot ketózisnak nevezik, és a ketózis során melléktermékként termelődő ketonoknak kellemetlen szaga van, amit nem lehet fogmosással és fogselymezéssel enyhíteni.
Persze nem mindenki teheti meg, hogy kevesebb fehérjét fogyasszon, és semmiképpen nem szabad a leheletet fontosabb szempontként kezelni, mint az egészséget. Ha a ketózis étrended célja, akkor ne felejts el elég vizet fogyasztani, ami némileg enyhítheti a fokozott fehérjebevitel problémáit.

hirdetes

Halkonzervek

Ha valami, akkor egy kiadós adag halkonzerv teszi majd tönkre a leheletedet. A kellemetlen szagért a halak oxidációja felel, ami a konzerválás után zajlik le. Ez a szag sokáig az ember szájában marad.

Cukor

A cukor sem feltétlenül kellemetlen szagú, azonban tökéletes táplálék azoknak a baktériumoknak, amelyek a rossz leheletet okozzák. Sokan rágózással próbálják stimulálni nyáltermelésüket, elkerülve ezzel, hogy szájuk kiszáradjon. Ez azonban csak akkor lesz hatékony, ha maga a rágó cukormentes, különben csak a baktériumokat eteted vele a szádban.

Savas élelmiszerek

A savas gyümölcsök, zöldségek és egyéb savas élelmiszerek szintén egy ideális környezetet teremtenek az ember szájában a baktériumok számára. A savanyú káposzta, a paradicsom, a szőlők, és a narancs csupán néhány példa ezekre.
Természetesen a zöldségek és gyümölcsök nélkülözhetetlenek egy egészséges étrendből, szóval kifejezetten kellemetlen, hogy ilyen problémát okozhatnak.
Fontos tehát észben tartani, hogy egy olyan étrend, ami tökéletes a száj számára, az nem feltétlenül ideális az egész szervezetnek. Az alkoholt persze érdemes félretenni, de a gyümölcsöket és zöldségeket ne dobd ki csak azért, mert kellemetlen leheletet okozhatnak!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Edzésalkalmazkodás (adaptáció)

  A sportalkalmazkodáson az egyénnek, szervezetének, szervrendszereinek meghatározott... Tovább

VLCD

A VLCD a very low calory diet angol kifejezés rövidítése, mely a nagyon alacsony... Tovább

Tovább a lexikonra