notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miért válaszd a futást

hirdetes

A futásról, 7 érv a futás mellett.

Kiegyensúlyozottá tesz, erősíti a szívét, mentális erőt ad, kiváló a depresszió és a demencia ellen, és még fájdalomcsillapításra is remek. A lényeg, ha megfogadja, hogy rendszeresen fut, ne adja fel! A Focus.de összeszedte a futás jótékony hatásait, ebből szemezgettünk.

Ezért válaszd a futást

1. Megszűnik a világ összes problémája

A kocogás erősíti a gondolkodást, enyhíti a fájdalmat, ráadásul még boldogságérzést is vált ki az emberből. Sok-sok pozitívum, és az energiabefektetés sem olyan eget verő. Vigyázat, futás közben a szív gyorsabban ver, a mirigyek stresszhormont (a leggyakrabban a mellékvesekéreg által termelt adrenalint és kortizolt) bocsátanak ki. Minden egyes lépés a test súlyának három-, ötszörösével terheli meg a térdet. Hogy túl nagy tortúra lenne ez a mozgásforma? Egyáltalán nem, sőt a hét kis boldogsága. „Miközben az ember a szabadban fut, teljesen kikapcsol, megszűnik a világ összes problémája” – mondta Thomas Mauel kommunikációs szakember, aki rendszeresen fut és 48 évesen is tónusos a teste. „A kocogás elégedetté és büszkévé tesz” – ez a 25 éves Carolin Jesse üzleti szakember tapasztalata.

2. Szíverősítő

Az orvosok is csodaszernek tekintik a futást: a kardiológusok és az ortopéd szakorvosok is egyetértenek abban, hogy annak, aki rendszeresen fut, jóval erősebb a szíve, mert jóval több vért pumpál át a testen, jobban ellátva azt oxigénnel. 30-60 perc futás naponta 40 százalékkal csökkenti a szívinfarktusban való halálozás kockázatát.


 

Ezért válaszd a futást

3. Kiegyensúlyozottá tesz

A szív mellett a futásból az agy és a lélek is nagymértékben profitál: ez a mozgásforma ugyanis kiegyensúlyozottá tesz és erősíti a mentális erőt – legalábbis ezt mondják a szakértők. Most, hogy tavasz van, hosszabbak a nappalok, enyhébb az időjárás, úgyhogy a legutolsó akadály is elhárult: mehetünk futni. Higgyük el, a rendszeres sport csodákat tesz: nem lesznek problémáink az alvással, jóval kevésbé fogjuk magunkat stresszesnek érezni.

4. A depresszió és a demencia kiváló ellenszere

Kölni és bonni kutatók harminc, 40 és 60 éves kor közötti kísérleti személyt arra kértek, hogy fél évig pontosan meghatározott terv szerint edzenek, majd miután letelt a fél év, fussanak le egy félmaratont (21 kilométer). A kísérlet során bebizonyosodott: a mozgás erősíti az idegi fehérjét, ami serkentőleg hat az agyra. Ez a serkentő nem más, mint a BDNF (idegi növekedési faktor). A BDNF hiánya szakértők szerint nagy szerepet játszik a depresszió, a demencia, a túlzott szorongás és a skizofrénia kialakulásában. A futás viszont serkenti ennek az anyagnak a képződését.

hirdetes

A Charité berlini egyetemi klinika pszichiátriai és pszichoterápiai részlegének vezetője sportot írt elő a betegeinek. A sportolók adatait kiértékelve a szakértő a testi aktivitás terápiás előnyéről győződhetett meg. Már tízhetes rendszeres futás antidepresszáns hatással bírt a pácienseinél. Azt is megfigyelte, hogy a gyors séta nemcsak a szorongásos zavarok leküzdésében segít, hanem a kognitív zavarokat is csökkenti.

Ezért válaszd a futást

5. Fájdalomcsillapító

A futás fájdalomcsillapítónak is kiváló: jelentősen enyhíti például a fejfájást és a migrént. A bonni egyetemi klinika Henning Boecker vezette csapata húsz sportolót vizsgált kétórás futás előtt, majd azt követően hő okozta fájdalomnak tették ki őket, miután mágnesesrezonancia-tomográf segítségével vizsgálták őket. Azt találták, hogy a fájdalomcsillapító szerek eloszlása a szervezetben nagyobb volt a kétórás futás után.

6. A maratoni futás vitatott

A kardiológusok szerint a maratoni futás vitatott, mivel jóval nagyobb kockázatnak van kitéve a szív, mint amekkora haszna lehet a futásból. Ráadásul az sem számít, mennyire felkészült, és mennyire edzett a test.

Ezért válaszd a futást

7. Ne adja fel! Trükkök

Egy tanulmány szerint a futni kezdők fele egy hét után más sport után néz. Azoknál, akik az első hét után sem adják fel, továbbra is magas a lemorzsolódás aránya: a legkritikusabb pont a 4-5. hónap, de a kisördög még ezután is folyamatosan ott motoszkálhat. Általában a kezdő futó hat hét után kezdi érezni, hogy valamelyest javult az állapota és az igazi sikerélmény ekkor jön: büszke kezd lenni arra, hogy elért valamit.

hirdetes

Sokat segíthet, ha hasonló teljesítményűekkel, akár csoporthoz csatlakozva futunk előre megbeszélt időpontban;

Annak, aki szívesebben rója egyedül a köröket, ajánlatos minden nap egy bizonyos időpontban edzenie, így nagyobb az esély, hogy egyedül sem adja fel;

Másik kiváló trükk lehet, ha beírjuk a naptárunkba, hogy például futás délután 6-kor, és ezt a bejegyzésünket fontossági szempontból a többivel egyenrangúan kezeljük;

Az is sokat segít, ha kijelentjük, mi most rendszeresen futunk;

Vannak már remek személyre szabott futást segítő applikációk is.

A lényeg, hogy legyünk túl a kritikus időponton, küzdjük le a kezdeti ellenállást. Pszichológusok szerint is, ha ezt sikerül megtennünk, hihetetlen élmény érhet minket: javulhat a fizikai teljesítményünk, állóképességünk és kitartásunk. Futni jó!

És válasszunk nagyon jó minőségű cipőt, esetleg a lábunkra szabott talpbetéttel is könnyíthetünk az ízületeinknek. A pulzusmerő órák pedig mérhetővé és követhetővé teszik az edzéseinket, amellett, hogy remekül motivál is a látott adat és az azt követő eredmény!:-) Tervezhető fejlődéssel sikerre vagyunk ítélve és kisebb az esély is arra, hogy valaha feladnánk azt, amit már elkezdtünk!:)

Szerző: 

Kutasi Kelly
Master Trainer
KELLYS Fitness & Squash Club

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Crohn-betegség

 A Crohn-betegség (ejtsd: Krón-betegség) a bél rohamokban jelentkező, krónikus... Tovább

Betegség

 Az élő szervezet olyan állapota, amelyben az életfolyamatok a normálistól eltérnek. A... Tovább

Tovább a lexikonra