notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

5 meglepő ok, amiért fogaid elszíneződhetnek

hirdetes

5 ok, amiért fogaid elszíneződhetnek

SzSz

Mindenki szeretne tökéletesen fehér fogakat. Vannak azonban olyan ételek és külső hatások, amelyektől fogaid könnyedén elszíneződhetnek. Most összeszedtünk 5 olyan dolgot, amelyre figyelj oda fogaid érdekében. 

Fog elszíneződés

Azt már valószínűleg te is tudod, hogy a dohányzás, a bor, vagy akár a túlzott teafogyasztás is elszínezheti fogzománcodat, amelytől sárgássá válhat mosolyod. Most olyan ételeket és okokat hoztunk, amelyről valószínűleg nem gondoltad, hogy árthatnak fogaid szépségének. 

1.    Balzsamecet

A balzsamecet magas savtartalma és sötét színe miatt igencsak árthat fogaidnak. Ugyan salátaöntetnek igen népszerű élelmiszer, azért csínnyán bánj vele. Ha teheted, ne mindig ezt az öntet válaszd vagy ne használj belőle egyszerre túl sokat, mivel fogaid fehérsége bánja meg. 

2.    Gyógyszerek 

A gyógyszerek különböző mellékhatásai általában igen hosszadalmas leírásban szerepelnek a gyógyszerek mellékleteként. Ezeket érdemes átbogarásznunk, ha szeretnénk odafigyelni fogaink épségére. Például az általános gyógyszerek, mint az antihisztaminok, magas vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és a tetraciklin és minociklin antibiotikumok használata után egyes betegek tapasztaltak fogukon elszíneződést. Beszélj orvosoddal vagy fogorvosoddal és kérd ki véleményét az ilyesfajta szerekről. 

hirdetes

3.    Fluorid

Érdekes tény, de a fluoridot általában pont a fogak fehérítésére használják. A fluorid megtalálható valamennyi fogkrémben. Ennek használata inkább jótékony, mint ártalmas, azonban, ha túlzásba visszük, szintén okozhat elszíneződést a fogakon. A fluorid túlzott használata során a fogzománc sérülhet, amely, ha bekövetkezik a fog sokkal jobban kivan téve a külső hatásoknak. Ezáltal nem csak fogérzékenység alakulhat ki, de barnás vagy sárgás foltok is megjelenhetnek fogaidon. 

hirdetes

4.    Fogsérülés

Az aktív sportolás eredményeként fogaink folyamatos ütéseknek lehetnek kitéve, amely igen ártalmas tud lenni. A folyamatos nyomás fogainkra nézve fogérzékenységet és elszíneződéseket tesz lehetővé. Egy belső fog sérülés következtében fogunk vérzékennyé válik, amely miatt immunsejtek szállítódnak a sérült foghoz, ezáltal a vörösesbarna vaspigmentek telítik a dentint és a fog elsötétüléséhez vezetnek.

 

5.    Öregedés

Ez mind a belső, mind a külső tényezők kombinációja. A dentin idővel természetesen sárgássá válik - amint a zománc vékonyabb lesz és a külső réteg elhasználódik. Ez a folyamat több lehetőséget nyújt a fogak elszínezésére, akár túl sok fekete áfonya evésével, túlzott dohányzással, akár gyógyszerek szedésével.

Amennyiben bármilyen elszíneződést tapasztalsz fogaidon érdemes azonnal felkeresned fogorvosod, hogy segítsen a fogak megfelelő kezelésében és egészséges állapotuk visszaállításában. 

A Lévai Dental Fogászati Magánrendelőjében segítségére lehetnek, ahol rendelői fogfehérítést is elvégeznek, ezzel 3-4 árnyalattal fehérebbé válhatnak fogai!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Masszázs

A masszázst nagy vonalakban mindenki ismeri, de kevesen tudják róla, hogy valójában mit... Tovább

Ízületi mozgékonyság

  Azon motoros képesség, amely lehetővé teszi, hogy valamely mozgást nagy... Tovább

Tovább a lexikonra