notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Diétás köretek - 5 fogyókúrás köret, amikkel könnyedén helyettesítheted a krumplit

hirdetes

5 ínycsiklandozó diétás köret, hogy elfelejthesd a krumplit

CZs
Diétás köret receptek

5 extra finom diétás köret, amit fogyókúra alatt is nyugodt szívvel fogyaszthatsz

Kuszkusz

A kuszkuszt korábban főleg az arab gasztronómiában alkalmazták, mára azonban nemzetközi szinten is jól ismert. Sok-sok tápanyagot tartalmaz, vitaminokat, ásványi anyagokat (mint például magnézium, kalcium, kálium, foszfor, és még folytathatnánk), nagyszerűen támogatja a csokton, az immunrendszer és az izmok egészségét, segíti a megfelelő vérkeringést. 

Rendkívül sokoldalúan használható, mi most egy paradicsomos mozzarellás kuszkusz receptet hoztunk, ami önmagában – bármilyen hús nélkül, akár főételként – is nagyszerűen megállja a helyét. Hogy mi kell hozzá?

  • 250 g kuszkusz
  • 250 g mozarella
  • 150 g tejföl
  • 3 nagyobb paradicsom
  • 1 db tojás
  • 500 ml zöldség alaplé (a konyhában nem jártasaknak: ez egy zöldségekből, hús nélkül, fűszerekkel főzött leves, amit leszűrünk és alapként használunk)
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál bazsalim
  • a forma kikenéséhez vaj

A levest felfőzzük, majd hozzákeverjük a kuszkuszt, és lefedve körülbelül 10 percig állni hagyjuk. Addig a tejfölt elkeverjük a tojással, sóval borssal, és a bazsalikommal. Egy tűzálló formát kikenjük vajjal, és belesimítjuk a kuszkuszt, majd a szeletekre vágott paradicsomot és mozzarellát a kuszkuszre rakosgatjuk, és leöntjük a fűszeres tejföllel. Végül a 200 fokra előmelegített sütúben kb. 25 – 30 percig sütjük.

hirdetes

 

Zeller

A zeller nem csupán fűszer- de gyógynövény is egyben. Ha hiányzik a krumplipüré, mi zellerből javasoljuk elkészíteni annak alternatív, fogyókúrás változatát. Nincs másra szükséged, mint…

  • 3 db zellergumó
  • 5 dl tej
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • só, bors, petrezselem, és egy csipet őrölt szerecsendió

A felkockázott zellert és a fokhagymát öntsük fel annyi tejjel, hogy éppen ellepje. Ezt követően adjuk hozzá a csipet sót, majd főzzük puhára. Leszűrés után pürésítsük, és adjunk hozzá annyi tejet, hogy krémes állagot vegyen fel. Végül adjuk hozzá a tejszínt, vajat, fűszereket, és keverjük össze jó alaposan. Az apróra vágott petrezselyemmel díszítsük!

hirdetes

Cukkini

Az alábbi recept egy kivétel a listában, hiszen ebben az esetben a cukkini tényleg főételként funkcionál, de ha a húst kihagyod belőle, és csak paradicsompürével és sajttal készíted el, bármilyen egyéb hús mellett megállja a helyét. Íme:

  • 2 db cukkini
  • 2 doboz paradicsompüré
  • 60 dkg darálthús
  • reszelt sajt
  • só, bors, bazsalikom

Hámozd meg, és magozd ki a cukkinit, közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A húst kevés olajon pirítsd meg, öntsd rá a paradicsompürét, majd keverd össze a fűszerekkel. Végül a szószt öntsd a cukkini kihámozott részébe, majd reszelt sajtot a tetejére, és tedd a sütőbe. Addig süsd, amíg a sajt meg nem pirul.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Energia egyensúly

Az engergia egyensúly az energia felvételből és az energia leadásából áll. Az... Tovább

Mezei zsurló

Latin neve: Equisetum arvense   Eredete, élőhelye   A mezei zsurló egész... Tovább

Tovább a lexikonra