notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

3 alkalom, amikor hajlamosak vagyunk megőrülni

hirdetes

3 alkalom, amikor hajlamosak vagyunk megőrülni

Puskás Rékka

Bizonyos helyzetek, események egyes emberekre nagyon furcsán tudnak hatni, mintha kifordulnának önmagukból, teljesen megzizzennek. Ennek hátterében lehet bizonyítási, vagy felvágási vágy, de ha valaki zavarban van, ideges, esetleg fél, az is eredményezheti, hogy úgy viselkedik valaki, mintha egy másik személy lenne. Nézzünk meg 5 olyan alkalmat, ami nem csak egy-egy, de számos emberből ezt válthatja ki.

Néha mindenki bekattan

Mielőtt részletesebben is belemennék a példáimba, néhány dolgot szeretnék elöljáróban megjegyezni. Az, hogy bizonyos helyzetek egyes emberekre furcsán hatnak, nem jelenti azt, hogy ez törvényszerűen mindig így lesz. Egy újratalálkozástól senki nem fog garantáltan bekattanni, ugyanakkor, ha valaki – tőle szokatlan módon – elkezd furcsán viselkedni egy ilyen alkalommal, akkor a kiváltó ok könnyen lehet maga az esemény.

Ez a cikk nem arról szól, hogyan nyilvánulnak meg ezek az apró őrületek, hiszen ez egyénenként teljesen változó. Írásomban inkább arra próbálok rávilágítani, milyen érzelmi és pszichológiai folyamatok eredménye az, hogy valaki kifordul önmagából. 

Osztálytalálkozó

Első esemény, mely górcső alá veszek nem más, mint osztálytalálkozó, vagy érettségi találkozó. Tudományos megfigyelések támasztják alá, hogy hiába telt el 10-15-20 év, hiába van valakinek egy felépített élete, megteremtett egzisztenciái, arra az időre, amíg a volt osztálytársakkal találkozik, mindenki visszaváltozik azzá a személlyé, aki akkor volt, amikor még napi szinten találkoztak a suliban. Ezzel nincsen semmi baj, ez minden ember esetében egy természetes dolog. A probléma akkor kezdődik, ha hirtelen ez az esemény határozza meg az életedet. Különbséget kell tenni az egészéges izgalom és az infantilis bezsongás között. 

hirdetes

Az osztálytalálkozó helyszín teret biztosít a nagy találkozásoknak, ami sokakra nagy nyomást gyakorol: meg kell mutatni a többieknek, mennyi mindent elértél, milyen klassz munkád és gyönyörű családod van, ráadásul bomba formában is vagy. És van, amikor ez igaz, de azok a személyek, akiknek az élete egyébként nagyszerű, nem szoktak rágörcsölni arra, hogy ezt bizonygassák olyanoknak, akiket évtizedek óta nem is látott. Ha valaki nem tud, de nagyon szeretne felmutatni valamit, bármit, az könnyen őrültségnek tűnő szituációkba keveredhet.

hirdetes

Esküvő

Az egyáltalán nem titok, hogy a nőkre milyen hatással vannak az esküvők. Egyfelől szeretjük a szép ruhákat, a mesés dekort, a táncolást a lagziban. Másfelől a legtöbb nő már kislány kora óta álmodozik az esküvőjéről, tervezgeti a részleteket, várja a nagy napot. Ha párkapcsolatban él, akkor egy esküvőn a párjára is nehezedik némi nyomás, hiszen biztosan terítékre kerülnek a „És ti mikor házasodtok?” „Gyereket terveztek?” és hasonló remekbeszabott kérdések. Ezek mellé társulnak az olyan kellemes néphagyományok, mint a csokor elkapása, ezzel jelölve meg a soron következő menyasszonyt.

Ha egy nő egyedülálló egy esküvőn, akkor vagy élvezi azt, flörtöl, táncol, iszik, bulizik, vagy pedig próbál magára vidámságot erőltetni, afeletti bánatát pedig, hogy szingli, alkohollal igyekszik enyhíteni. Az italnak köszönhetően eltorzulnak az érzések, a korábbi szomorúság könnyen átcsaphat irigységbe, az alkohol pedig nem egy megfontolt vezető ilyen helyzetekben.

Szakítás után

Ez nem csak a nőkre, férfiakra ugyanúgy igaz, ha rendesen összetörik a szívüket. Ha egy nőt dobnak, és az komolyan megviseli, akkor vannak bizonyos szakaszok a feldolgozás folyamatában, melyeken át kell esni a gyógyuláshoz. Azonban ez vékony jég, és résen kell lenni, hogy a gyászfolyamat ne csapjon át alkoholba áztatott szerelmi revansba. A tagadás, a szomorúság, a sírás, később a düh, a legvégén pedig az elengedés mind kell ahhoz, hogy le lehessen zárni egy kapcsolatot. Csak arra kell odafigyelni, hogy a számos mélypont közül egyiknél se csináljon az illető semmi olyat, ami hosszútávú negatív hatással van rá, vagy az életére (például ne hívogasd az exed, részegen ne keresd meg és hasonlók). 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Egészség

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az egészség... Tovább

F-vitamin

F-vitamin   Az esszenciális zsírsavakat régen a vitaminok közé sorolták. Az emberi... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő lelki egészség stressz