notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Különös tudnivalók a nyelvről és az ízlelőbimbókról

hirdetes

10 különös tény nyelvedről és ízlelőbimbóidról

SzSz

Habár nyelvünk a beszédhez és az evéshez is nélkülözhetetlen, a legtöbben általában észre sem vesszük, hogy a szánkban van, vagy hogy hogyan használjuk ezt a különös szervünket. Sokan nem is gondolnák, pedig nyelvünk valójában egy nagyon érdekes része testünknek, és hogy ezt bebizonyítsuk, összegyűjtöttünk róla 10 különös tényt, amikről a legtöbben sosem hallottak még!

Különös tudnivalók a nyelvről és az ízlelőbimbókról

Az átlagos nyelvhossz 8,2 cm hosszú

A nyelv hosszát a gégefedőnél (ami egy, a száj hátsó részében található porcos szerv) a nyelv hegyéig mérik. Egy átlagos felnőtt férfi nyelve 8,5 cm, egy nőé pedig 7,9 cm hosszú. A Guinness Világrekordok feljegyzései szerint a leghosszabb nyelv egy amerikai férfi, Nick Stoeberl szájában található, és 10,1 cm hosszú!

Nyelveden 2000-4000 ízlelőbimbó található

Egy átlagos felnőtt nyelvén összesen 2000-4000 ízlelőbimbó helyezkedik el. Ahogy arról nevük is árulkodik, ezek a bimbók felelősek az ízek érzékeléséért. Ezek a bimbók minden héten megújulnak szánkban.
A világ lakosságának nagyjából 25%-a „szuperízlelőnek” számít, ami azt jelenti, hogy fokozottan érzékenyek az ízekre, különösen a keserű ételekre, illetve a 6-n-propiltiouracil (PROP) nevű keserű vegyületre. A lakosság egy másik 25%-a ezzel szemben egyáltalán nem érzékeli ezt a vegyületet.

Az ízlelőbimbókat hiába keresed szádban

Az ízlelőbimbók emberi szemmel láthatatlanok. Azokat az apró dudorok, amiket a nyelveken látsz és érzel valójában szemölcsöknek (orvosi szaknyelven papilláknak) hívják, és ezeken helyezkednek el szabad szemmel láthatatlan ízlelőbimbóid. Mindegyik szemölcs felszíni szöveteiben átlagosan 6 darab ízlelőbimbó található.

hirdetes
A szemölcsöknek három fő típusa van: körülárkolt szemölcsök (papilla circumvallata), leveles szemölcsök (papilla foliata) és gomba alakú szemölcsök (papilla fungiformis). Ezek közül az utóbbi, gomba alakú szemölcsök a leggyakoribbak, és a nyelv hegyén, illetve szélein helyezkednek el. Ezek szabad szemmel láthatatlanok.
A másik két szemölcstípus kevésbé gyakori, de ezek már láthatók szabad szemmel is. A körülárkolt szemölcsök nagyobbak és a nyelv hátsó részén, a torok közelében helyezkednek el, V-alakban. Nyelveden legfeljebb 7-12 ilyen szemölcs található, amelyek magasak és körkörös méretűek. A nyelven továbbá nagyjából 20 darab leveles szemölcs is helyet foglal, amelyek a nyelv hátsó szélein helyezkednek el, és szintén láthatóak szabad szemmel.

hirdetes

Nem csak a nyelveden vannak ízlelőbimbóid

Habár a legtöbb ízlelőbimbó valóban nyelveden található, a gégefedőn, orrodban, arcüregedben, és a torkodban is, egészen a nyelőcsövedig elhelyezkedik néhány ízlelésre alkalmas sejt. A kisbabáknak és fiatal gyerekeknek még több ilyen sejtjük van ajkaik és arcuk nyálkahártyáin. Ezek a sejtek mind olyan jeleket küldenek az agynak, amiket az ízérzetté alakít át.

Nyelveden mindenütt ugyan azokat az ízeket érzed

Népszerű tévhit, hogy a nyelvnek négy különböző ízlelési zónája van, amelyek az édes, a sós, a keserű, és a savanyú ízeket képesek csak érzékelni. Először is, nem csak négy, hanem öt ízt vagyunk képesek érzékelni (az ötödik az úgynevezett „umami”).
Másodszor, a nyelv minden részén érzékelünk mindent ízt, amit nyelvünk érzékelni képes. Tény, hogy a nyelv hátsó része érzékenyebb a keserű ízre, és két oldalán jobban érezzük az ízeket, mint a közepén, de nincs külön „zónákra” felosztva, amik csak egy-egy ízt képesek érzékelni.

Cikkünk még nem ért véget! További érdekes tényeket a következő oldalon találhatsz a nyelvről!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Mediterrán diéta

Hosszú és békés, nyugodt életre vágysz? Szeretnél diétád során is változatosan enni? Nem... Tovább

keresőoptimalizálás

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS meghatározása Keresőoptimalizálás definíciója   A... Tovább

Tovább a lexikonra