notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Különös tudnivalók a nyelvről és az ízlelőbimbókról

hirdetes

10 különös tény nyelvedről és ízlelőbimbóidról

SzSz

Habár nyelvünk a beszédhez és az evéshez is nélkülözhetetlen, a legtöbben általában észre sem vesszük, hogy a szánkban van, vagy hogy hogyan használjuk ezt a különös szervünket. Sokan nem is gondolnák, pedig nyelvünk valójában egy nagyon érdekes része testünknek, és hogy ezt bebizonyítsuk, összegyűjtöttünk róla 10 különös tényt, amikről a legtöbben sosem hallottak még!

Különös tudnivalók a nyelvről és az ízlelőbimbókról

Az átlagos nyelvhossz 8,2 cm hosszú

A nyelv hosszát a gégefedőnél (ami egy, a száj hátsó részében található porcos szerv) a nyelv hegyéig mérik. Egy átlagos felnőtt férfi nyelve 8,5 cm, egy nőé pedig 7,9 cm hosszú. A Guinness Világrekordok feljegyzései szerint a leghosszabb nyelv egy amerikai férfi, Nick Stoeberl szájában található, és 10,1 cm hosszú!

Nyelveden 2000-4000 ízlelőbimbó található

Egy átlagos felnőtt nyelvén összesen 2000-4000 ízlelőbimbó helyezkedik el. Ahogy arról nevük is árulkodik, ezek a bimbók felelősek az ízek érzékeléséért. Ezek a bimbók minden héten megújulnak szánkban.
A világ lakosságának nagyjából 25%-a „szuperízlelőnek” számít, ami azt jelenti, hogy fokozottan érzékenyek az ízekre, különösen a keserű ételekre, illetve a 6-n-propiltiouracil (PROP) nevű keserű vegyületre. A lakosság egy másik 25%-a ezzel szemben egyáltalán nem érzékeli ezt a vegyületet.

Az ízlelőbimbókat hiába keresed szádban

Az ízlelőbimbók emberi szemmel láthatatlanok. Azokat az apró dudorok, amiket a nyelveken látsz és érzel valójában szemölcsöknek (orvosi szaknyelven papilláknak) hívják, és ezeken helyezkednek el szabad szemmel láthatatlan ízlelőbimbóid. Mindegyik szemölcs felszíni szöveteiben átlagosan 6 darab ízlelőbimbó található.

hirdetes
A szemölcsöknek három fő típusa van: körülárkolt szemölcsök (papilla circumvallata), leveles szemölcsök (papilla foliata) és gomba alakú szemölcsök (papilla fungiformis). Ezek közül az utóbbi, gomba alakú szemölcsök a leggyakoribbak, és a nyelv hegyén, illetve szélein helyezkednek el. Ezek szabad szemmel láthatatlanok.
A másik két szemölcstípus kevésbé gyakori, de ezek már láthatók szabad szemmel is. A körülárkolt szemölcsök nagyobbak és a nyelv hátsó részén, a torok közelében helyezkednek el, V-alakban. Nyelveden legfeljebb 7-12 ilyen szemölcs található, amelyek magasak és körkörös méretűek. A nyelven továbbá nagyjából 20 darab leveles szemölcs is helyet foglal, amelyek a nyelv hátsó szélein helyezkednek el, és szintén láthatóak szabad szemmel.

hirdetes

Nem csak a nyelveden vannak ízlelőbimbóid

Habár a legtöbb ízlelőbimbó valóban nyelveden található, a gégefedőn, orrodban, arcüregedben, és a torkodban is, egészen a nyelőcsövedig elhelyezkedik néhány ízlelésre alkalmas sejt. A kisbabáknak és fiatal gyerekeknek még több ilyen sejtjük van ajkaik és arcuk nyálkahártyáin. Ezek a sejtek mind olyan jeleket küldenek az agynak, amiket az ízérzetté alakít át.

Nyelveden mindenütt ugyan azokat az ízeket érzed

Népszerű tévhit, hogy a nyelvnek négy különböző ízlelési zónája van, amelyek az édes, a sós, a keserű, és a savanyú ízeket képesek csak érzékelni. Először is, nem csak négy, hanem öt ízt vagyunk képesek érzékelni (az ötödik az úgynevezett „umami”).
Másodszor, a nyelv minden részén érzékelünk mindent ízt, amit nyelvünk érzékelni képes. Tény, hogy a nyelv hátsó része érzékenyebb a keserű ízre, és két oldalán jobban érezzük az ízeket, mint a közepén, de nincs külön „zónákra” felosztva, amik csak egy-egy ízt képesek érzékelni.

Cikkünk még nem ért véget! További érdekes tényeket a következő oldalon találhatsz a nyelvről!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

C-vitamin

Aszkorbinsav. Vízben jól oldódó, erősen redukáló vegyület. Képlete: C6H8O6. Teljesen... Tovább

B7-vitamin

 Neve a német Haut szóból származik (jelentése bőr), mivel hiánya bőrbetegséget,... Tovább

Tovább a lexikonra