notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ha zsíros bőrtípussal rendelkezel, valóban kevesebb ráncod lesz? Itt a válasz!

hirdetes

Ha zsíros a bőröm, kevésbé leszek ráncos? Tények és tévhitek

SzSz

A zsíros bőrrel kapcsolatban kering néhány sztereotípia, mint például a nagyobb pórusok megjelenése, fényes bőr, és hajlamosabb a pattanások kialakulása. Egy másik gyakori meggyőződés az, hogy ez a bőrtípus később kevésbé lesz ráncos, mint a többi bőrtípus, különösen a száraz bőr. Lássuk, mi az igazság!

Kevesebb ránc

Szóval van-e igazságalapja?


A rövid válasz: A zsíros bőr más bőrtípusoktól eltérő, de nem feltétlenül jelenti azt, hogy kevesebb ránc fog kialakulni rajta. Beszéljünk arról, hogy bizonyos életkorban, mi a legjobb a bőrnek.

Sok jele van az öregedésnek, a ráncok kialakulása csak az egyik, bár ezt tekintik az egyik legnagyobbnak. 

Az öregedés egyéb jelei a következők:

  • elszíneződés
  • törött véredények
  • a bőr elvékonyodása
  • nagy pórusok
  • a szilárdság és a rugalmasság elvesztése

A ráncok kialakulásának oka nem az olajtermelésből származik. Ez azért van, mert a kollagén és az elasztin szálak lebomlanak és elvesznek, amelyek felelősek a bőr támogatásáért és szerkezetéért. Ennek oka a belső öregedés, de az életmód, az ismétlődő arckifejezések, az ezekre a szálakra húzódó állandó gravitációs erő és a legnagyobb hozzájárulás: a napsütés. Ezek a tényezők minden bőrtípusra hatnak.

Hogyan különböznek bőrtípusok

hirdetes


A zsíros bőrnél magasabb a nedvességtartalom, így kevésbé láthatók rajta a ráncok idősebb korban. Száraz bőrnél előfordulhat, hogy több ránc alakul ki. A normál és a kombinált bőrtípusok a kettő között vannak.

A genetikailag száraz bőr hajlamos az elvékonyodásra, a pórusok kisebbek, és a bőr simább. De a finom vonalak és a ráncok túlzottnak kitűnnek. Az olajos bőrnél viszont sokkal nagyobb pórusok alakulnak ki, amely extra nedvességet biztosít a bőrnek.


Emiatt a zsíros bőr kevésbé lesz látszólag „finom vonalú”, amelyek gyakran az arc homlokterületeit érinti. Az olajos bőr inkább vastagabb, hiszen több olajos mirigy van, ami azt jelenti, hogy a homlokvonalak kevésbé nyilvánvalók. Az olajos bőrnél azonban az arc alsó felében mélyebb vonalak találhatók. 

Ami a szem területét illeti, valójában nem számít a bőr típusának. A bőrráncok vizsgálatában az eredmények azt mutatták, hogy az olajmirigyek jelenléte nem függ a szemrészben a ráncok kialakulásával. Ezek a vonalak a bőr típusától függetlenül jelennek meg.

hirdetes

A legjobb dolog, amit tehetsz …


A legjobb dolog, amit bármilyen bőrtípus esetén tehetsz: használj naponta napfényvédőt, ne dohányozz, táplálkozz egészségesen, és aludj eleget. A hialuronsavat tartalmazó bőrápoló termékek nagyszerű megoldást jelentenek a finom vonalak felhúzására, azaz a ránctalanításra. 

Az arc alsó felében kialakuló mély ráncok esetében a helyi bőrápolás nem okoz nagy különbséget, mivel kialakulásának oka elsősorban izmokon múlik.

Bár minden bőrtípusnak megvannak az előnyei és a hátrányai, egyik sem jobb, mint a másik. Mindannyian eltérők vagyunk, és különböző kezelésekre lehet szükségünk. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

P-vitamin

Flavonoidok. Egyes vérzékenységgel járó, a skorbuthoz hasonló betegségek tiszta C-vitaminnal... Tovább

Nadragulya

(Atropa Belladonna)   Jelentése   A belladonna azt jelenti, hogy szép hölgy. Ezt a... Tovább

Tovább a lexikonra