notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bele is halhatunk, ha visszatartjuk a tüsszentést?

hirdetes

Bele is halhatunk, ha visszatartjuk a tüsszentést?

SZ.F.

Olvasóinktól kaptunk már levelet, melyben azt írták, hogy nagyon félnek a tüsszentéstől. Leginkább a fiatalok körében terjedt el, hogy visszatartják a tüsszentésüket. Arra kerestük a választ, hogy miért teszik ezt és milyen következményei lehetnek ennek!

Bele is halhatunk, ha visszatartjuk a tüsszentést?

A tüsszentés visszatartása

Kilépsz a lakásból, a Napba nézel, vagy éppen otthon vagy és egy kis bors megérzed a bors illatát főzés közben, azonnal jön az ismerős érzés: orrod elkezd remegni, szemeid kissé könnybe lábadnak és következik a tüsszentés. Ha otthon vagyunk, akkor nem törődünk azzal, hogy milyen hangos, ha viszont máshol vagyunk, legfőképpen hivatalos eseményen, vagy éppen idegen társaságban, akkor késztetést érzünk arra, hogy visszatartsuk tüsszentésünket.

Sokak szerint nagyon kínos az, ha mondjuk egy étteremben, vagy egy rendezvényen tüsszentünk egy nagyot. Ha mégis engedünk, akkor pedig minél jobban próbáljuk leplezni a dolgot, befogjuk az orrunkat, és halkan tüsszentünk egyet.

A korai középkorban rettegtek a tüsszentéstől, ezt a cselekedetet egy „Isten áldjon”-nal fogadták minden esetben, ugyanis nagyon veszélyesnek tartották. Manapság is sok betegség terjed általa, leginkább a nátha, és az influenza. A hapcizás visszatartása azonban súlyosabb következményekkel járhat, minthogy megfertőzünk másokat, a következő oldalon elmondom, mitől kell tartanunk!

hirdetes

Bele is halhatunk, ha visszatartjuk a tüsszentést?

 

A tüsszentés visszafojtásának következményei

Egyes orvosi szakirodalomban találhatunk olyan beszámolókat, mely szerint előfordult már, hogy a hapcizás visszafojtása halláskárosodáshoz vezetett! Ezek a személyek egyszerűen befogták az orrukat, amikor tüsszenteniük kellett.

Az oka egyszerű: zárt orrlyukaknál és kissé nyitott szájnál bekövetkező tüsszentés az orrüregben átmenetileg nagyon nagyra növeli a nyomást. Más beszámolók szerint a főütőérben is keletkezhetnek repedések, de akár vérrögök is az agyban!

Egy német fül-orr-gégész, nevezetesen Werner Hosemann állítása szerint nagyon veszélyes lehet az orrunkat befogni tüsszentés közben, ugyanakkor az ebből adódó sérülések nem gyakoriak, pontos statisztikák nincsenek. DE! Még koránt sincs vége, a következő oldalon folytatom! 

Bele is halhatunk, ha visszatartjuk a tüsszentést?

Tüsszentéskor a levegő a nazális csatornákon keresztül nagyjából 150-160 kilométer óránkénti sebességgel tör utat magának. Előtte hatalmas légnyomás feszíti a tüdőt, ami az orron át távozik. Ha viszont befogjuk az orrunkat, akkor hol távozik ez a levegő?

hirdetes

A fülünkön keresztül! Rosszabb esetben ez a dobhártya berepesztésével, halláskárosodással, és szédüléssel is járhat! Ezen kívül a szem vérereit is megterheli, felsértheti a rekeszizmot és a borda alatti izmokat is. Ha ez még nem lenne elég, hozzáteszem, hogy a vérnyomást is megemeli, ennek pedig az agyi erek megpattanása lehet a következménye!

Minden menjen a maga útján!

Jobban teszed tehát, ha az orrod-szád elé teszed a kezed, illetve a zsebkendődet és tüsszentesz, ne tartsd vissza! A tüsszentő reflexnek is vannak funkciói, többek között megtisztítja a légutakat a portól és az apró szemcséktől. Ha ez a funkció nem lenne, akkor ezek a tüdőben telepednének meg.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Állóképesség

  A szervezet fáradással szembeni ellenállóképessége hosszan tartó erőkifejtéseknél.... Tovább

Lipidológus

A zsíranyagcsere-betegségekben járatos belgyógyász szakorvos. Tovább

Tovább a lexikonra