notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bele is halhatunk, ha visszatartjuk a tüsszentést?

Bele is halhatunk, ha visszatartjuk a tüsszentést?

SZ.F.
hirdetes

Olvasóinktól kaptunk már levelet, melyben azt írták, hogy nagyon félnek a tüsszentéstől. Leginkább a fiatalok körében terjedt el, hogy visszatartják a tüsszentésüket. Arra kerestük a választ, hogy miért teszik ezt és milyen következményei lehetnek ennek!

Bele is halhatunk, ha visszatartjuk a tüsszentést?

A tüsszentés visszatartása

Kilépsz a lakásból, a Napba nézel, vagy éppen otthon vagy és egy kis bors megérzed a bors illatát főzés közben, azonnal jön az ismerős érzés: orrod elkezd remegni, szemeid kissé könnybe lábadnak és következik a tüsszentés. Ha otthon vagyunk, akkor nem törődünk azzal, hogy milyen hangos, ha viszont máshol vagyunk, legfőképpen hivatalos eseményen, vagy éppen idegen társaságban, akkor késztetést érzünk arra, hogy visszatartsuk tüsszentésünket.

 

Sokak szerint nagyon kínos az, ha mondjuk egy étteremben, vagy egy rendezvényen tüsszentünk egy nagyot. Ha mégis engedünk, akkor pedig minél jobban próbáljuk leplezni a dolgot, befogjuk az orrunkat, és halkan tüsszentünk egyet.

 

A korai középkorban rettegtek a tüsszentéstől, ezt a cselekedetet egy „Isten áldjon”-nal fogadták minden esetben, ugyanis nagyon veszélyesnek tartották. Manapság is sok betegség terjed általa, leginkább a nátha, és az influenza. A hapcizás visszatartása azonban súlyosabb következményekkel járhat, minthogy megfertőzünk másokat, a következő oldalon elmondom, mitől kell tartanunk!

hirdetes

 

Bele is halhatunk, ha visszatartjuk a tüsszentést?

 

A tüsszentés visszafojtásának következményei

Egyes orvosi szakirodalomban találhatunk olyan beszámolókat, mely szerint előfordult már, hogy a hapcizás visszafojtása halláskárosodáshoz vezetett! Ezek a személyek egyszerűen befogták az orrukat, amikor tüsszenteniük kellett.

 

Az oka egyszerű: zárt orrlyukaknál és kissé nyitott szájnál bekövetkező tüsszentés az orrüregben átmenetileg nagyon nagyra növeli a nyomást. Más beszámolók szerint a főütőérben is keletkezhetnek repedések, de akár vérrögök is az agyban!

 

Egy német fül-orr-gégész, nevezetesen Werner Hosemann állítása szerint nagyon veszélyes lehet az orrunkat befogni tüsszentés közben, ugyanakkor az ebből adódó sérülések nem gyakoriak, pontos statisztikák nincsenek. DE! Még koránt sincs vége, a következő oldalon folytatom! 

 

Bele is halhatunk, ha visszatartjuk a tüsszentést?

Tüsszentéskor a levegő a nazális csatornákon keresztül nagyjából 150-160 kilométer óránkénti sebességgel tör utat magának. Előtte hatalmas légnyomás feszíti a tüdőt, ami az orron át távozik. Ha viszont befogjuk az orrunkat, akkor hol távozik ez a levegő?

hirdetes

 

A fülünkön keresztül! Rosszabb esetben ez a dobhártya berepesztésével, halláskárosodással, és szédüléssel is járhat! Ezen kívül a szem vérereit is megterheli, felsértheti a rekeszizmot és a borda alatti izmokat is. Ha ez még nem lenne elég, hozzáteszem, hogy a vérnyomást is megemeli, ennek pedig az agyi erek megpattanása lehet a következménye!

 

Minden menjen a maga útján!

Jobban teszed tehát, ha az orrod-szád elé teszed a kezed, illetve a zsebkendődet és tüsszentesz, ne tartsd vissza! A tüsszentő reflexnek is vannak funkciói, többek között megtisztítja a légutakat a portól és az apró szemcséktől. Ha ez a funkció nem lenne, akkor ezek a tüdőben telepednének meg.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Ezzel az öt lépéssel véget vethetünk egy mérgező kapcsolatnak

2019-09-12

Ezzel az öt lépéssel véget vethetünk egy mérgező kapcsolatnak

Hogyan szabadulhatunk meg egy mérgező kapcsolatból? Segítségképpen íme öt gyakorlati lépés Philip Zimbardo és Rosemary Sword szociálpszichológusok Időperspektíva-módszer a gyakorlatban című könyvéből.

A stressz okozza a gyomorfekélyt? – Tíz

2019-09-11

A stressz okozza a gyomorfekélyt? – Tíz "gyógyító" mítosz

Az utóbbi évtizedekben számos teória, alternatív gyógymód született, amely sokszor még az orvostudomány alaptételeit is megkérdőjelezi. Sokszor gyógyítatlan betegségeknél, gyakran a rák esetében bukkannak fel az univerzális csodaszer-elméletek.

Mitől is vagy igazán nő?!

2019-09-02

Mitől is vagy igazán nő?!

Ahhoz, hogy valaki nőies legyen, elég pár ruha, némi pipere és egy jól belőtt haj.

Lebegéstartály: „negyven perc felért ötórányi mély alvással”

2019-08-28

Lebegéstartály: „negyven perc felért ötórányi mély alvással”

Ki ne vágyna tökéletes nyugalomra, ha csak rövid időre is? Egy jónéhány évtizede létező módszer, amely már itthon is elérhető újfajta felfrissülést ígér. Nem kell hozzá más, mint egy speciális tartály testmeleg sós vízzel, ahol teljes csönben és sötétségben lebeghetünk.

Egyszerű trükkök, amivel növelheted az önbizalmadat

2019-08-19

Egyszerű trükkök, amivel növelheted az önbizalmadat

A legtöbb nő sajnos nem rendelkezik elég önbizalommal. Pedig mindegyikük gyönyörű és különleges kortól, testalkattól függetlenül. A következőkben adunk néhány hasznos, mégis egyszerű tanácsot, melyek segítségével növelheted az önbizalmadat!

Ismerd meg a nő erejének pilléreit

2019-08-07

Ismerd meg a nő erejének pilléreit

A belőle fakadó és benne átfolyó Hit, Álom és Szeretet, mely képes arra, hogy megtartsa a legnehezebb terheket, és támaszul szolgáljon A Férfinak.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
75 379
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 897 114
Közösség

Szótár

Reakciógyorsaság

  Mint az elnevezés is mutatja, valamilyen jelre történő mozgásvégrehajtást... Tovább

Zsírszövet

A kötőszövetek egyik fajtája, ami rostos elemeekbe ágyazott zsírsejtekből áll, lebenyekre... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 250

Átlagos értékelés: 4.8