Méregtelenítés testnek és léleknek

Méregtelenítés testnek és léleknek

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Tíz emberből nyolc helytelenül lélegzik, állítják a szakemberek. Ez meglehetősen egészségtelen, mert aki csak felületesen lélegzik, nem jut elég oxigénhez. Következménye, hogy elesettnek érzi magát, fejfájással és alvászavarokkal küszködik. A felületes mellkasi légzés például helytelen: a lehetséges levegőmennyiség felénél kevesebb jut a tüdőfelekbe.

Egészséges test

 

1. Helyes légzés, egészséges élet


Helyes légzésEzen a problémán tudatos légzéstréninggel segíthetünk: befogjuk a bal orrlyukat, belélegzünk, elengedjük. Befogjuk a jobb orrlyukat, kilélegzünk.


A légzés sokkal több, mint puszta levegővétel:

 • tisztítja a belső szervezetet
 • masszírozza a belső szerveket
 • felpezsdíti a vérkeringést
 • szükséges a hangképzéshez

 

 

2. Bőrápolás tetőtől talpig

Ne tagadjuk meg a testünktől a figyelmes gondoskodást – rászolgált törődésünkre!
Finom pórusú, tiszta bőrt eredményez az iszappakolás. (3 evőkanál gyógyiszap összekeverve kis meleg kamillateával – arcra lehet kenni maszkszerűen, hagyjuk rajta 20 percig, hogy hasson.)


Szemápolás: szemünk alatt a bőr vastagsága csupán 0,5 mm. Olyan vékony, mint a tojáshéj, az arcbőr többi részén háromszor ilyen vastag a bőr. Ráadásul naponta tízezernél többször pislantunk és hunyorgunk, nem csoda, hogy a szemkörnyéki izmok elfáradnak. Használjunk szemmaszkot, speciális szemkörnyék-ápoló krémeket. Gyors frissítés: két evőkanalat tegyünk 15 percre hűtőszekrénybe, majd a domború oldalával rakjuk öt percre a szemhéjakra.


Bársonyos kezek: Bőrünk természetes védőrétege lassan termelődik újra, ezért kezeink az átlagosnál több ápolást igényelnek. Használjunk naponta kézkrémet. A törékeny körmök rugalmasak lesznek, ha pár percre langyos olívaolajba áztatjuk. Karmoljunk bele egy kifacsart citromba – leve fehéríti az elszíneződött körmöket, és puhítja a körömágybőrt. Vágás helyett reszeljük a körmöket.


Üdítő zuhany: A hosszan tartó melegvizes zuhanyozás egy jótétemény. Lemossa a piszkot és a hámló bőrpikkelyeket, oldja a feszültséget. Nagyon fontos, hogy zuhanyozás után bekenjük a bőrünket valamilyen ápolószerrel. Bőrünk ilyen módon visszanyeri nedvességtartalmát. Célszerű, ha zuhanyozás előtt testradírral ledörzsöljük egész testünket.


Lábápolás: Áztassuk lábunkat 15 percig borókaolajos meleg vízben. Ezután sarkunkról és talpunkról reszelő segítségével távolítsuk el a bőrkeményedést, végül kenjük be körömvirágkrémmel. 

 
3. Váltózuhany

Váltózuhany kora reggel? Nem hangzik túl csábítóan, de nyugodtak lehetünk: ezután a frissítő löket után jókedvűen és tettre készen vágunk neki a napnak, felpezsdül vérkeringésünk, a hideg-meleg ingerek ereinket és immunrendszerünket egyaránt edzik. A váltózuhany rendszeres alkalmazásával ellenállóbbak leszünk a fertőzésekkel, megfázásokkal szemben. 

 
4. Frissítő torna reggelre

A nyújtózkodás az egész testnek hasznára válik. Erősíti az izmokat, a szalagokat és az ízületeket, fokozza a mozgékonyságunkat és rugalmasságunkat, edzi az idegek és izmok összjátékát. Természetesen ez nem történik meg máról holnapra – szükséges hát a rendszeres edzés. Soha nincs elég korán azonban, hogy elkezdjünk tenni valamit egészségünkért … például egy „Jó reggelt – nyújtózkodással”.
Mielőtt elhagynánk a jó meleg ágyat, először alaposan nyújtóztassuk ki tagjainkat. Ez segíti a makacs merevségek feloldódását. 

 
5. Száraz ledörzsölés

Testünk száraz masszírozása pezsdítő: megélénkíti a vérkeringést, javítja a vérellátást, segíti az anyagcserét, és a salakanyagok gyorsabb eltávolítását. A ledörzsöléshez két természetes anyagból készült masszírozó kefére és egy masszírozó övre lesz szükségünk.


Masszírozzunk meg minden testrészt: a lábszárat, lábfejet, talpat, térdhajlatot, combokat, csípőt, feneket, jobb és bal kart, kézfejet, alkart, felkart, tenyeret, vállat, törzset, hátat.

 
6. Üdítő leöntések

A hideg víz javítja a vérellátást és az anyagcserét, serkenti az idegrendszert. Szellemi fáradtság vagy fejfájás esetén segít az arc leöntése.


Arczuhany: Csavarjuk le a zuhanyrózsát és engedjük a hideg vizet (16-18 Celsius fok) egyenesen a csőből. Tegyük a csövet a jobb halántékunkhoz, és lassan körözve vezessük végig az arcon. Ezután vezessük át vízszintesen a homlokon, a szemöldökön, az orrnyergen át az állig. Leöntés közben lélegezzünk egyenletesen. 

 
7. Szauna

Élénkító szaunaA szauna a méregtelenítés ideális módja és nyugalommal áraszt el. Kifejezetten jót tesz a hideg napokon. Ahogy belépünk a forró szaunakabinba (90 Celcius fok), kétmillió verejtékmirigy kezd dolgozni teljes erőbedobással. Bőrünk hőmérséklete percek alatt 35 fokról 40 fokra emelkedik. Hogy szervezetünk ne melegedjen túl, az izzadás gondoskodik a hűtésről. Megnövekszik az erekben lévő vérmennyiség, a véredények kitágulnak. A gőzfürdőt követő hideg zuhany alkalmazásakor a véredények villámgyorsan újra összehúzódnak.

Éppen ezt akarjuk elérni: a forró levegő és a hideg víz váltogatásával eddzük a véredényeket, testünket szívósabbá tesszük, és fokozzuk ellenállóképességünket.

 

 

 

 

Ám ennyiben nem merül ki a szaunázás haszna:

 • Segít leküzdeni a kórokozókat. A hőmérséklet-emelkedés olyan hatást gyakorol a szervezetre, mint egy kisebb láz – megélénkül az immunrendszer tevékenysége.
 • hirdetes
 • Tisztítja és kisimítja a bőrt. Tíz perc alatt mintegy 0,3 liter vizet izzadunk ki, amivel együtt eltávoznak a fölösleges sók és nemkívánatos salakanyagok.
 • A gőz és a verejték fellazítja a hámpikkelyeket a bőr felszínén. Az elszarusodott sejtek leválnak, majd a por- és zsírrészecskékkel, baktériumokkal együtt lemosódnak.
 • Rózsás arcszínt ad. A verejtékmirigyek megedződnek, javul a hámréteg víztartó képessége.

A szaunázás módja:

 • A hölgyek vegyék le az ékszereiket, és távolítsák el sminket az arcukról. Alaposan le kell zuhanyozni, és szárazra törülközni.
 • Feküdjünk le egy padra úgy, hogy egész testünk ugyanabba a hőmérsékletzónába essen. A gyakorlottak mehetnek legfelülre, ahol a legnagyobb a forróság. A legalsó padon mindössze 50 fok van, ami csekély mértékben izzaszt. Egy alkalommal 8-12 percet töltsünk a kabinban. Az utolsó két percre keljünk fel ülő testhelyzetbe, hogy felálláskor ne szédüljünk meg.
 • Odakint először sétáljunk néhány lépést és vegyünk mély lélegzetet, hogy a légutak lehűljenek. Azután zuhanyozzunk le hideg vízben – a „szívtől távoli” testrészeken kezdve (lábfej, lábszár, kar)
 • A bátrabbak egyenesen a hideg vizes medencébe merítkezhetnek.
 • A teljes ellazulás érdekében szárítkozzunk meg, vegyünk magunkra fürdőköpenyt vagy fürdőlepedőt és pihenjünk le egy fél órára.
 • Mielőtt ismét a szaunába mennénk, készítsünk bokáig érő, forró lábfürdőt, hogy egész testünk átmelegedjen.
 • Szaunázás után igyunk sok folyadékot, lehetőleg ásványvizet.

 
8. Illóolaj-terápia

A viharos téli napokon kényeztessük magunkat otthonunkban egy hangulatjavító illattal. Dőljünk le az ágyra egy jó könyvvel, takarózzunk be – az aromalámpából párolgó illóolajok varázslatos hangulatot teremtenek. Szakítsunk rá időt, jót fog tenni! Az illatanyagok az orron és a szaglóközponton keresztül közvetlenül a limbikus rendszerre hatnak, mely a vegetatív idegrendszert szabályozza, és kedélyállapotunkért felelős. Lazító hatású például a bergamott, az írisz, a narancsvirág és az ilang-ilang olaja. A citrom- és rozmaringolaj ellenben élénkítő hatást fejt ki. 

 
9. Fénnyel feltöltődni

Ha szervezetünk nem kap elegendő fényt, átáll „éjszakai üzemmódra”. Az agyban felszabadul a fáradtságérzetet okozó melatonin hormon. Fáradtság, indítékszegénység és kedvetlenség a következménye.

Különösen érzékeny emberek akár depresszióval is reagálhatnak a fényhiányra: a szakemberek ezt a jelenséget „téli depressziónak” hívják. Ez ellen annyi tehetünk, hogy rendszeresen feltöltődünk fénnyel.
A melatonin ellenszere a szerotonin: jó közérzetet kelt, és gátolja a melatonin felszaporodását az agyban. A „fényzuhanynak” egy kellemes mellékhatása, hogy jókedvre derülünk, mert a fény segíti a szerotonin termelődését. Nem véletlenül jelez szervezetünk szerotoninhiány esetén édességek iránti éhséget – különösen télen. Elég naponta egy órát levegőn tölteni, mindegy, hogy felhős, vagy borús az idő. Már 3500 lux fényerő is segít meggátolni a szerotonin melatoninná alakulását. Ennyi a legborúsabb téli nap világossága. Összehasonlításként: derült időben 10.000 lux a fényerő. 

 
10. Az illatos fürdő gyönyöre

Dobjuk le a ruhát, és ugorjunk a kádba, hogy testünk-lelkünk ellazuljon a vízben. Merüljünk el kényelmesen, nyakig a vízben, szívjuk be a finom esszenciák illatát, és gondolatainkat küldjük romantikus kalandozásra, nincs is ennél jobb. Perceken belül ellazulunk és felengedünk. A fürdő azonban nemcsak lelkünknek kikapcsolódás – a test is profitál belőle. Akárcsak meditáció közben, a légzés mélyebb és egyenletesebb lesz, a vérnyomás csökken, mert még a legvékonyabb erek is kitágulnak. Szívverésünk felgyorsul, és javul a bőr vérellátása.


Pár csepp illatosított fürdőolaj, vagy egy fürdőgolyó elegendő ahhoz, hogy elmerüljünk az illatozó virágok csábító világában. Az illóolajok, mint a narancs, fahéj, vanília, eukaliptusz vagy a fenyő olaja, közvetlen hatást gyakorolnak a hangulatunkért felelős agyközpontokra. Serkentik a jobb agyféltekét, ahol érzelmeink és érzéseink lakoznak.


Az illatok befolyásolják hangulatunkat és ellazítanak, megnyugtatnak, vagy éppen felélénkítenek. Ha száraz a bőrünk, az olajos fürdő a bőrápolásról is gondoskodik. Az olajos fürdők nem tisztítanak, hiszen nem tartalmaznak mosóaktív anyagot, ellentétben a habfürdőkkel, amelyek tisztítanak.


Pezsgőfürdő-tablettákkal bizsergető ápolásban lesz részünk a víz alatt. Csak dobjuk a vízbe, és nyújtúzzunk el: apró buborékok ezrei szabadulnak fel, és lágyan masszírozzák a testet.  Fontos megjegyezni, hogy a forró víz kiszárítja a bőrt, ezért ne vegyünk a vizet túl forróra. Fürdés után alaposan krémezzük be magunkat, akkor is, ha olajos fürdőt vettünk.


11. Gyors szépségápolás

hirdetes

Az arcpakolások garantált minőségű szépítőszerek. Nemigen van más olyan szépségápoló szer, mellyel ilyen látványos eredményt érhetünk el.
A pakolás után a száraz bőr bársonyosabbá válik, a sápadt bőr rózsás és üde lesz. És ami a legjobb: otthon is elkészíthetjük.


Frissítő pakolás: Keverjünk össze 3 evőkanál túrót (száraz bőrre zsíros túrót, zsíros bőrre sovány túrót) 1 evőkanál mézzel, vastagon kenjük fel a bőrre. Húsz percig hagyjuk hatni, majd mossuk le langyos vízzel.
Ránctalanító pakolás: Keverjünk egy tojásfehérjéhez néhány csepp citromlevet, és verjük kemény habbá. Kenjük a habot az arcra és a nyakra. Tíz percig hagyjuk hatni, majd mossuk le.
Keringésjavító pakolás: Kenjünk 2 kávéskanálnyi lehűtött arckrémet (amit előzőleg hűtőszekrénybe tettünk) az arcra és a nyakra. Egy mullpelenkát mártsunk jeges vízbe, csavarjuk ki, és borogatásként terítsük arcunkra. Ha átmelegedett, mártsuk ismét jeges vízbe, és tegyük vissza. Végül töröljük le a krém maradékát. 

 
12. Gyengéd masszázs

Gyengéd masszázsBőrünk az egész testünket védi. Gondoskodnia kell a sebek gyógyulásáról, szabályoznia kell a hőmérsékletet és nedvességet. Ápoljuk hát – mondjuk egy masszázzsal. Ha a bőr bőrrel érintkezik, testi-lelki síkon egyaránt változások zajlanak le. Például speciális hormonok szabadulnak fel, melyek jó közérzetet és boldogságérzetet váltanak ki. A kimerült idegrendszer új impulzusokat kap, és ennek hatására ellazul. Nyakunkat ösztönösen is megmasszírozzuk, ha feszes. Kezünket a tarkóra tesszük, meggyúrjuk, és enyhe nyomással dörzsölgetjük.
Nemcsak a nyak, az arc masszírozása fontos, hanem az egész testé. Gyúrjuk, masszírozzuk magunkat, egymást, ahogy csak jólesik.

 
13. Pihentető alvás

Alvás közben feltöltődünk életenergiával. Életünk egyharmadát átalusszuk: ez hosszú idő, de testünknek szüksége van rá, hogy kipihenje magát és regenerálódjon. Az éjszakai nyugalom idején az immunrendszer csúcsteljesítményen működik, legyőzi a kórokozókat, és kiebrudal minden testidegen anyagot. Méregtelenítő szerünk, a máj hajnali 2 óra körül különösen aktív – aki ilyenkor nem alszik, annak szervezete nehezebben tisztul.


Ötletek a pihentető alváshoz:

 

 • Fontos a friss levegő. Lefekvés előtt szellőztessük ki hálószobánkat, még télen is.
 • Az ideális szobahőmérséklet 16-18 fok között van.
 • Ágyunk legyen 30 centiméterrel hosszabb, mint mi, hogy ne gátolja mozgásszabadságunkat alvás közben.
 • A kissé keményebb ágybetét gátolja a derékfájást. Ágyban ne nézzünk tévét. A látott képek elraktározódnak a tudatalattinkban, és megzavarják álmainkat. Elalvás előtt fél órával kapcsoljuk ki a tévét.  

   

14. Biztonságos napozás

Az első meleg napsugarak óriási változást hoznak kedélyállapotunkban. Köztudott: ha felragyog a tavasz, felragyog a szívünk is. A napsütés serkenti a vérkeringést, gyorsítja a szívdobogást, a pulzust. A vérerek kitágulnak, javul a bőrsejtek és a bőr alatti kötőszövet oxigénellátása. Megélénkül a hormonmirigyek működése. A nyári hónapokban a szívinfarktusok száma felére csökken. A pajzsmirigy is megéled.
A napfény nélkülözhetetlen számunkra. Fontos azonban, hogy körültekintően vegyük igénybe. Aki túl sokat szeretne kapni belőle, könnyen rajtaveszít.


Biztonságos napozás:

 • Napozás előtt legalább fél órával kenjük be magunkat fényvédő krémmel. A szűrőanyagok csak így tudják teljesen kifejteni hatásukat.
 • Az érzékeny, leégésre hajlamos bőr, magas fényvédő faktort igényel. A könnyen barnuló testrészeket, amilyen a homlok, az orr, a dekoltázs, a fülcimpák és a lábfej, fokozottan kell óvni.
 • Viseljünk fejfedőt, és szemünk védelme érdekében megfelelő napszemüveget.
 • A forró déli órákban a lehető legkevesebbet tartózkodjunk napon. Ilyenkor egészségesebb az árnyékban, ahol ugyanúgy lebarnulhatunk.


UV-C sugarak: különösen veszélyesnek számítanak. Kis vigasz: az ózonréteg messzemenőkig távol tartja őket, és gyakorlatilag nem jutnak a Földre.


UV-B sugarak: áthatolnak a bőr külső rétegén, aktiválják a pigmentsejteket, amelyek feketésbarna színezőanyagot, melanint képeznek. A melanin, mint egy védőköpeny visszaveri a napsugarakat, és megvédi tőlünk az érzékeny sejtmagokat. „Mellékhatásként” megbarnítja a bőrt. Aki sokáig sütteti magát a napon, az az UV-B sugaraktól csúnyán leéghet. Az UV-B sugarak felelősek a barnaságért és a leégésért.


UV-A sugarak: ellenük nem lehet megvédeni a bőr alsó rétegeit, eléri a bőr irharétegét: itt szétrombolja a rugalmas rostokat, és tartósan károsíthatja a kötőszövetet. Következményei: ráncosodás és idő előtti öregedés.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
méregtelenítés

Szótár

Sarokmagasító

  Egy egyszerű, 1-3 cm vastag deszka, melyet a guggolásnál kell a sarok alá helyezni a... Tovább

A-vitamin

Az A-vitamin szükségletet a vegyes táplálkozás fedezi.   A szükséglet növekedésével... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 131

Átlagos értékelés: 4.7