Tavaszi zöldségkavalkád

Tavaszi zöldségkavalkád: fenséges ételek idényzöldségekből

Joósz Andrea
hirdetes

Tavasszal a legtöbb háziasszony kedvenc tevékenységei közé tartozik, hogy kosárral a kezében elsétálgasson a piacon és válogatott finomságokkal térjen haza. Választékban pedig nincs hiány, egyre gyarapszik a friss zöldségek és gyümölcsök kínálata. Mostani receptjeink is ezt a hangulatot idézik, hiszen minden finomság tartalmaz valamit arról a bizonyos piacról.

Fenséges ételek idényzöldségekböl

GYÖNGYBABOS MINESTRONELEVES

Elkészítési idő: 60 perc 1 adag: 360 kcal

Hozzávalók:
25 dkg gyöngybab | 40 dkg zöldség vegyesen (sárgarépa, angol zeller, póréhagyma, cukkini) | 1 kis csokor bazsalikom [ 3 dl paradicsom ivóié | só | olívaolaj | 5 dkg parmezán sajt

Elkészítés:
A megmosott gyöngybabot körülbelül 8 dl sós vízben puhára főzzük. Amíg a bab fő, megtisztítjuk és vékony csíkokra, julienne-re vágjuk a zöldségeket. Olívaolajon megdÍnszteljük, majd meghintjük az apróra vágott bazsalikommal.
Megsózzuk, hozzáöntjük  a paradicsomlét, azután Ip, hozzáadjuk az elkészült  gyöngybabot a főzőlevével együtt. Az egészet összeforraljuk, vigyázva, hogy a zöldségek ne főjenek nagyon puhára. Tálaláskor parmezán sajtot reszelünk a tetejére.

 

MANDULÁS MOZZARELLAGOLYÓK MÁJUS KIRÁLYÁVAL, EPERTÜKRÖN TÁLALVA

Elkészítési idő: 20 perc, 1 adag: 230 kcal

Hozzávalók:
1 fejes saláta, 2 csomag mini mozzarella sajt

A pestóhoz:
1 -1 csokor petrezselyem zöldje, bazsalikom, citromfű és oregánó, 1 szál rozmaring ( 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál lapra vágott mandula, 1 evőkanál reszelt parmezán, 3 dl olívaolaj, só

Az epertükörhöz: 20 dkg eper, 1 teáskanál zselatinpor,só

Elkészítés:
Először a pestót készítjük el: a friss zöldfűszereket megmossuk, szárazra rázzuk, és késsel durvára aprítjuk. Beletesszük a turmixgépbe, hozzáadjuk az olaj felét, a fokhagymát, a parmezánt, valamint a szárazon aranybarnára pirított mandulát. Megsózzuk, majd az aprítókés segítségével sima pürévé keverjük. Végül hozzáöntjük a maradék olajat, és ezzel is összekeverjük.
Az epret megtisztítjuk, és ugyancsak pürévé törjük. Hozzáadjuk a zselatint - pici sót is tehetünk bele -, azután az egészet meglangyosítjuk a tűzhelyen. (Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel!) Az eperpürét ecsettel ízlésesen elosztjuk a tányérokon.
A salátát megmossuk, leveleire szedjük, majd az epertükör tetejére szépen megágyazunk vele a sajtgolyóknak. A mozzarel-lát megforgatjuk a pestóban, és elosztjuk a salátaleveleken. Pirított mandulával meghintve tálaljuk.

 

NYÁRSON SÜLT PULYKACSÍKOK UBORKÁS ÜVEGTÉSZTÁVAL

Elkészítési idő: 30 perc+ 1 óra áztatás + 1 éjszaka pácolás, 1 adag: 610 kcal

Hozzávalók:
60 dkg pulykamellfilé, só, 1 fej fokhagyma ; 5 dl olívaolaj vagy étolaj,25 dkg üvegtészta, 2 kígyóuborka, 2-3 szál angol zeller, 1 csomag újhagyma, durva bors

hirdetes

Elkészítés:
A pulykahúsból 1,5 cm átmérőjű, hosszú csíkokat vágunk, majd a húscsíkokat besózzuk. A fokhagymából 2-3 gerezdet félreteszünk, a többit lereszeljük vagy összenyomjuk és elkeverjük 3 dl olajjal. Az előkészített húst beletesszük a fokhagymás olajba, és legalább egy éjszakát érleljük a pácban, de akár 1-2 napig is benne hagyhatjuk, ettől csak ízletesebb lesz.
Az üvegtésztát egy órára enyhén sós, forró vízbe áztatjuk, hogy jól megszívja magát. Amikor kellőképpen átázott, leszűrjük és lecsepegtetjük. A félretett fokhagymát apróra vágjuk, összekeverjük fél deci olajjal, és belerakjuk a feldarabolt hagymát meg az angol zellert. Az egyik uborkát vékony csíkokra szeljük, s azt is hozzáadjuk. A zöldségeket sóval és durva borssal fűszerezzük, majd belekeverjük a tésztát.
A tésztaköretet félretesszük, hogy egy kicsit összeérjenek benne az ízek, közben elkészítjük a húst: az uborkát előbb hosszában félbevágjuk, azután ujjnyi vastagra daraboljuk. Megsózzuk, a húscsíkokkal váltakozva nyársra húzzuk, majd kevés forró olajon a nyársak minden oldalát megsütjük. Tálaláskor a tányérokba szedjük a tésztát, és a tetejére rakjuk a húsnyársakat.

 

MEDVEHAGYMÁS SERTÉSSZŰZ

Elkészítési idő: 30 perc 1 adag: 720 kcal

Hozzávalók:
60 dkg sertésszűzpecsenye, só, színes bors, 25 dkg szeletelt bacon, 1 csokor medvehagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje,1 csillaggyümölcs (karambolé), 1 doboz földicseresznye (physalis), 3 dl olívaolaj, 1 evőkanál fenyőmagolaj a sütéshez

Elkészítés:

hirdetes
A húst 2-3 ujjnyi vastag darabokra vágjuk. Besózzuk, színes borssal meghintjük, azután mindegyiket betekerjük egy-egy szelet baconba, és egy kicsit félretesszük érlelődni.
Összedaraboljuk a medvehagymát és a petrezselymet, majd az olaj felével, a fenyőmaggal meg egy kevés sóval össze-turmíxoljuk. Hozzáöntjük az olaj másik felét, és a pestót simára keverjük.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk, és a húsoknak előbb az egyik oldalát fedő alatt megsütjük, majd megfordítjuk, és most már fedő nélkül a másik oldalukat is megpirítjuk. Kivesszük a serpenyőből, a visszamaradt kevés olajban pedig egy kicsit megfuttatjuk a vastagabb szeletekre vágott csillaggyümölcsöt. Tálaláskor a húst meglocsoljuk a pestóval, és a kétféle gyümölccsel díszítjük. Köretnek steakburgonyát süthetünk hozzá.

 

KAPROS TÚRÓVAL TÖLTÖTT KARALÁBÉ

1 adag: 280 kcal

Hozzávalók:
4 zsenge karalábé, 1 csomag snidling,5 dkg vaj, 10 dkg túró, 10 dkg párolt rizs, 1 csokor kapor, só, vaj a tál kikenéséhez

Elkészítés:
A karalábék tetejét levágjuk, a belsejüket kivájjuk. A keletkező zöldségforgácsot apró kockákra szeleteljük. A finomra vágott hagymát a vajon egy kicsit megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a karalábékockákat, a párolt rizst, a túrót meg a felaprított kaprot. Megsózzuk, az egészet jól összekeverjük, és megtöltjük vele a karalábék belsejét. Kivajazunk egy tűzálló tálat, beleültetjük a karalábékat, majd a 140 fokos sütőben, fólia alatt, a saját gőzében körülbelül 20 perc alatt megpároljuk. A sütési idő végén mellé tesszük a kalapokat, hogy azok se nyersen kerüljenek vissza a töltött karalábék tetejére.

 

SPENÓTSALÁTA LÁGY TOJÁSSAL ÉS LAZACCAL

Elkészítési idő: 40 perc 1 adag: 360 kcal

Hozzávalók: 50 dkg spenótlevél, 25 dkg burgonya, 4 tojás, 30 dkg füstölt lazac,1 közepes vöröshagyma, 5 szem dióbél

A mártáshoz:
1 dl tejszín, 2 evőkanál citromlé, 1 kávéskanál erős mustár, 1 csokor metélőhagyma, só, őrölt bors

Elkészítés:
A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük. Lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni. A tojásokat 6 percig főzzük, majd hideg vízbe tesszük. Átválogatjuk a spenótleveleket, leszedjük a szárát, bő vízben megmossuk, óvatosan megszárítjuk. Szeletekre vágjuk a lazacot, felaprítjuk a vöröshagymát. Megtisztítjuk a tojást, vigyázva, hogy ne sérüljön meg a fehérje. Meghámozzuk és karikákra vágjuk a burgonyát, a dióbelet összetörjük.
Elkészítjük a mártást: összekeverjük a tejszínt, a citromlevet és a mustárt, sózzuk és borsozzuk. Hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát, majd simára keverjük.
A spenótleveleket elosztjuk a tányérokon, rájuk halmozzuk a burgonyakarikákat, a lazacszeleteket, a hagymát és a dióbelet. Mindegyik tányér közepére teszünk egy tojást, majd tálaláskor ráöntjük a mártást.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Paleo zserbó golyók /Nagy kedvenc /

2019-06-14

Paleo zserbó golyók /Nagy kedvenc /

Az ertiritet por állagúvá őröljük. A puha barackot nagyon apróra felkockázva fél órára beáztatjuk a rumba.

Zöldséges-csirkés töltött quesadilla

2019-06-12

Zöldséges-csirkés töltött quesadilla

Imádom. Olvadozó, nyúlós sajt, izgalmas töltelékek, ropogósra sült tortilla, finom mártások. Nekem uzsonnára, vacsorára is tökéletes, pedig eredetileg előétel. Mexikói finomság, puha liszt alapú tortillából készítik (egyszerű esetben boltban is megvásárolható már itthon is sok helyen, de házilag sem túl bonyolult), a töltelék pedig szinte bármi leh

Karfiol pogácsa

2019-06-05

Karfiol pogácsa

1 pogácsa csupán 2,5 g zsírt, 3,2 g szénhidrátot és ugyanannyi fehérjét tartalmaz. Sütheted muffin formában is, de akár ejthetsz kis adagokat egy lapos, kiolajozott tepsire is.

Cukkini tócsni olasz módra

2019-06-05

Cukkini tócsni olasz módra

A frittelle di zucchine e ricotta, vagyis a cukkinis-ricottás lepényke ugyancsak népszerű fogás Olaszországban, persze inkább a nonnák és a mammák készítik, hiszen házias, családi fogás inkább, amit szívesen tálalnak ugyanúgy paradicsomszósszal, mint fokhagymás mártogatóssal.

Ínycsiklandó receptek spárgából 480 kalória alatt!

2019-05-22

Ínycsiklandó receptek spárgából 480 kalória alatt!

A közönséges spárga tele van K- és B1-vitaminokkal, illetve egy nagy adag kalciumot, fehérjét, és rostot is hozzáad az étkezésekhez. Habár kiváló köretként más fogások mellé, nem egy olyan recept is létezik, amelyek kifejezetten erre a hasznos zöldségre épülnek fel.

Lehet egészséges a kenyér?

2019-05-22

Lehet egészséges a kenyér?

Sokan, amikor úgy döntenek, hogy egészségesebb életmódra térnek, az egyik első dolog, amit félretesznek, az a kenyér. Ezt a döntésüket arra alapozzák, hogy a szénhidrátok (különösen a kenyér) nélkülözésével egészségesebbé válhatnak, azonban ez óriási tévedés.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
209 432
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 333 819
Közösség

Szótár

Tavaszi kankalin

Latin neve: Primula officinalis   Eredete, élőhelye   Legfőbbképp Magyarországon... Tovább

B-sejtek

A B-sejtek a nyirokrendszerünkben található limfociták egyik típusa. Főszerepet játszik a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 242

Átlagos értékelés: 5.0