notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Táplálkozástan,FEHÉRJÉK,fehérje,tápanyag,táplálkozás,egészséges életmód,egészség,fogyókúra,diéta,fogyás,diétázás,fitnesz,fitness

Táplálkozástan sorozat 2. rész- FEHÉRJÉK

hirdetes

A fehérjéknek az izomszövetek és ínszalagok építésében, regenerálásában van fontos szerepük. Ugyanakkor fontos szerepet játszanak a hormonszintézisben, enzime, ellentestek, folyadékok szállításában, de használhatók, mint energiaforrás is.

Táplálkozástan - fehérjék

A fehérjékről néhány szó

 
A fehérjék nem tekinthetők elsődleges energiaforrásnak, csak abban az esetben, ha a kalória- vagy szénhidrát bevitel nem elegendő. Ha a vizsgált személy alacsony kalóriaértékű étrendet folytat, a szervezete fehérjét fog energiaforrásként lebontani, és nem használja ezt izom, szövet, stb. építésére.
 
A fehérjék 20 aminosavból épülnek fel, amiből 9 lényeges (nélkülözhetetlen) aminosavat a szervezet nem képes természetesen előállítani, ezért az étrenden keresztül kell a szervezetbe juttatni. Ezen aminosavak nélkül a friss fehérje előállítása a szervezetben visszaesik, vagy teljesen leállhat. Ezért nagyon fontos a szervezet fehérje-tartalékainak meghatározása, és állandó felújítása.
hirdetes
 
Az utóbbi évek legelterjedtebb diétái a magas fehérje-, és alacsony szénhidrát-tartalmú étrendek, azon az elven alapulva, hogy szénhidrát hiányában a szervezet a zsírokat fogja energiaforrásként használni, és így a súlyvesztési folyamat felgyorsul. Ez első látásra jó megoldásnak tűnik, viszont ezek az étrendek egy abnormális metabolikus állapotot váltanak ki, amit ketózisnak nevezünk. Ez az a jelenség, amikor a máj alacsony szénhidrát-tartaléka miatt a szervezet zsírokat kezd energiaforrásként használni.
 
Jól hangzik, viszont a ketózisos étrendben a zsírok energiává való alakítása idővel leáll, és a szervezet ketózisos testeknek nevezett biokémiai anyagokat kezd termelni. Ezeket a szervezet nem tudja felhasználni, és a vizeleten keresztül próbálja kihajtani, így a vizelet mennyisége megnő. Tehát a magas fehérje – alacsony szénhidrát összetételű étrendet folytató személyek a kezdet utáni periódusban fogyni kezdenek, de a leadott súly nagy része víz, és nem zsír, utána pedig szép lassan visszahíznak, a felvett súly azonban zsír.
hirdetes
 
Innen is látható, hogy a szervezet fehérje- és szénhidrát-szükségletét kielégítő, kiegyensúlyozott étrend az ideális megoldás.
 
 
Szerző
Bozsik Ildikó
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

A legegészségesebb salátanövény a spenót!

2019-06-17

A legegészségesebb salátanövény a spenót!

A spenót vagy paraj (Spinacia oleracea) a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) (korábban: libatopfélék) családjába tartozó, világszerte elterjedt kultúrnövény. Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos. Ismert nevei még: spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj.

Énidő nem is tudod milyen fontos

2019-06-17

Énidő nem is tudod milyen fontos

Fontos, hogy legyen mindenkinek önmagára szentelt minőségi ideje, amit például önfejlesztésre szán, vagy csak pihen, meditál.

Soványan kövéren! Zsigeri izmok elzsírosodása.

2019-06-17

Soványan kövéren! Zsigeri izmok elzsírosodása.

A belső szervek között lerakódó zsírt nevezzük zsigeri vagy más néven viszcerális zsírnak. Mivel a belső szervek közelében található ezért felszaporodása különösen megnöveli bizonyos betegségek kockázatát.

A zeller jótékony hatása

2019-06-17

A zeller jótékony hatása

A szárzellernek többféle neve is van, mint pl.: angol zeller, rúdzeller vagy halványító zeller. A szárzellernek nagyon zsengék és ropogósak a szárai.

Az aminosavak és fehérjék szerepe a táplálkozásban

2019-06-17

Az aminosavak és fehérjék szerepe a táplálkozásban

A szakértők által meghatározott ajánlás szerint a napi fehérjebevitel a 18 év feletti nőknél minimum 46 gramm, míg a 18 év feletti férfiaknál minimum 56 gramm (sportolóknál ez az érték háromszor-négyszer nagyobb is lehet).

Ghrelin – éhes vagy?

2019-06-13

Ghrelin – éhes vagy?

A ghrelin főleg az emésztőszervek által termelt peptidhormon, amelynek fő funkciója az éhségérzet kiváltása és az energia zsírszövetben és glikogénként való raktározása.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
247 332
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 371 719
Közösség

Szótár

B12-vitamin

A B12-vitamin részt vesz a nukleinsavak felépítésében, befolyásolja a szervezet... Tovább

Kálium

A kálium a makroelemek közé tartozik és a három legfontosabb olyan ásványi anyag közé... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 235

Átlagos értékelés: 4.8