notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Street Workout

Street Workout – meghódít az utcai edzés

hirdetes

Muscle up, támaszmérleg… mi ugrik be ezekről a szavakról? Ha nem ismered a sportot, amelyről írok, vagy nem vagy jártas a tornában, akkor lehet, hogy nem túl sok. Húzódzkodás, fekvőtámasz, tolódzkodás – ezek elsődlegesen azok a gyakorlatok, amelyekkel egyre többen edzik testüket, növelik erőnlétüket az utcán vagy otthonaikban, drága eszközök és konditermi bérletek nélkül – ráadásul igen hatásosan. Ezek már valószínűleg ismerősen csengenek, talán alkalmazod is őket.
 
Street Workout – meghódít az utcai edzés

 

 

Street Workout avagy utcai edzés – Mi is ez?

 
 
A Street Workout avagy utcai edzés űzői általában többedmagukkal edzenek (de a magányosan edzők sem ritkák) az arra alkalmas kondiparkokban, ahol elsősorban különböző magasságú nyújtók és párhuzamos korlátok vannak kihelyezve. Többen alkalmaznak gyűrűt, paralettet és egyéb eszközöket, de azok hiányában a puszta földön is számos gyakorlat végzésére adódik lehetőség.
 
Ha nincs a közelben kondipart, ki-ki a maga leleményes módján megtalálhatja a lehetőséget arra, hogy húzódzkodni, lábat emelni, zászlót kitartani és egyéb gyakorlatokat kivitelezni tudjon: a közelben ott vannak a játszóterek mászókái, esetleg különböző korlátok, melyekhez a biciklit szokták kikötni, pár alkalmas villanypózna vagy netán egy utcai szőnyegporoló… aki mégsem talál semmit, az pedig tud venni otthonába önmegtámasztó húzódzkodót és indulhat az edzés. 
 
 
A Street Workout egyszerre több országban is fejlődésnek indult. Mára több irányzat is elkülönül: Oroszország, Ukrajna és a balti országok fiatalabb/idősebb férfiúi és leányai, valamint az Egyesült államok gettóinak képviselői. A cél azonban közös: a sportszeretet terjesztése a fiatalok körében, hasznos időtöltést adni nekik, az egészséges életmód kialakítása, a dohányzás-, drog- és alkoholellenesség hirdetése. Az utcai edzés valójában pozitív hatással van városok és teljes országok szociális életére. Egyre elgyengülő, a TV és a számítógépek előtt heverésző társadalmunk erőtlen példányai számára végre valami, ami kimozdítja őket… ami sorra hódítja meg a fiatalokat és teszi őket aktívvá, erőssé, fűzi köztük szorosra a baráti szálakat, mindez pedig lehetőséget ad a virtuális világ után a valóságba való visszazökkenésre is…
 
 
Magyarországon kondiparkok kialakításával a Hard Body Hang foglalkozik, valamint számos Street Workout csapat létezik, akiket a 12 tagot számláló Magyar Street Workout Szövetség tart össze. A szövetség vezetője Csák Dániel. Ő egyúttal a nemzetközi szövetség felkért összekötője is itthon.
hirdetes

 

Street Workout – meghódít az utcai edzés

Nem. A kettőt természetesen gyakran összekeverik. A Fegyencedzés egy meglehetősen akkurátusan kidolgozott módszer arra, hogy bárki, kortól és nemtől függetlenül növelhesse testi erőnlétét 6 alapgyakorlattal, melyek a következők: guggolás, lábemelés, húzódzkodás, híd, fekvőtámasz és karhajlítás kézenállásban. Minden gyakorlaton belül 10 szint van, amelyeken keresztül haladva el lehet jutni a mesterlépésig (pl. guggolás esetében ez az egylábas guggolás, híd esetében az állásból állásba híd).

 

A Fegyencedzés 2 már szolgál ennél nehezebb gyakorlatokkal is, mint pl. a zászló, L-ülés. A Fegyencedzés nagyon jó alapozás lehet az utcai edzésben való elmélyedés előtt, mely utóbbi követői azonban leggyakrabban érzésre edzenek.

Street Workout – meghódít az utcai edzés

 

Utcai edzés – mit lehet elvárni tőle?

A teljesség igénye nélkül írok le néhány dolgot.

 

1. A test és az egészség

Ha valaki elkezdi az edzéseket és kitartóan halad velük, az hihetetlen erőre és tökéletes fizikumra tehet szert anélkül, hogy pénzt adna ki. Hatalmas bicepszek, formás mellkas, kockahas. Sajnos, amiről a férfiak hajlamosak megfeledkezni, azok a lábak…. de a lábak edzésére is számos gyakorlat szolgál. A teljes test pallérozható pusztán saját testsúlyos gyakorlatokkal. Kiegészítésként persze szokás súlyokat is (pl. kettlebell) alkalmazni. 

 

A kinézet azonban csak egy dolog!

Csodálatos érzés az, hogy megtanulhatjuk irányítani testünket, elkezdünk élni benne, rájövünk, mi mindenre használható. Az edzések élvezhetők, mindig színesek, jó érzéssel töltenek el bennünket és ez lesz az, amiért életmóddá tud válni.

 

 

2. Tudás

Természetesen mindenkinek vannak vágyálmai, vagyis szeretnének nehéz gyakorlatokat elsajátítani szinte azonnal, de azokhoz huzamosabb időn át tartó, jól átgondolt, némi rendszert felmutató edzések szükségesek (egyik jó alap lehet a Fegyencedzés). 

hirdetes

 

Ahogy fejlődsz, úgy döbbensz rá egyre inkább, hogy lehetetlen nem létezik.

 

Ha valaki elsajátította tehát az alapokat, onnantól sorra jönnek majd el a gyakorlatok, amelyeket képes lesz kivitelezni és ez megint csak azt eredményezi, hogy látja, mi mindenre képes ő maga, amelyről korábban álmodni sem mert volna. Így lesz ez: az életmód része.

 

Street Workout – meghódít az utcai edzés

 

Street Workout – mi tartozik még ide?

Az utcai edzés nem csupán a fent említett alapgyakorlatokból vagy nehezebb társaikból áll, azok tárháza valójában végtelen és csak a képzelet szab neki határt. Ide tartoznak még különféle gimnasztikai gyakorlatok is és az utcai edzők számára különösen fontos a nyújtás. Főleg nők körében terjed a jógázás és a rúdtánc elemek, mint az utcai edzés tökéletes kiegészítői.

 

 

 

Kik végezhetik?

 

A Street Workout kortól, nemtől, testalkattól (és akár súlyfeleslegtől) függetlenül bárki által végezhető. Nők is képesek megtanulni minimum 10-15 húzódzkodást végezni, a muscle up-ot és egyéb, nehezebb gyakorlatokat is. Számukra külön Street Workout & Fegyencedzés csajoknak csoport van Facebook-on ITT!

 

 

 

 

12 húzódzkodás (chin-up), toe to bar és dobozugrás

 

IFrame

 

 

A videón a cikk írója látható

 

 

 

 

Ha megtetszett a sport, csatlakozz valamelyik Street Workout Facebook csoporthoz, keresd meg a társaidat és az edzési lehetőségeket saját városodban és kezdj bele! 

 

 

 

 

Szerző:

Borbély Angi – Angelocska

Metálozott testek 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Tesztoszteron – nőknek is?

2019-06-17

Tesztoszteron – nőknek is?

A férfiak sokkal többet termelnek és sokat is használnak, azonban a nők is nagyon érzékenyek a tesztoszteronra. Ha alacsony a tesztoszteron szinted, gyengülnek a csontjaid, csökken az izomzatod feszessége, és csökken a szexuális vágy is benned.

Miért veszélyes az alacsony testzsír százalék?

2019-06-13

Miért veszélyes az alacsony testzsír százalék?

Az egészséges testzsírszázalékod – amennyiben egészséges nő vagy, sosem kellene, hogy 10% alá csökkenjen. A férfiak képesek a testzsírszázalékukat egészen 4%-ig csökkenteni az egészségük veszélyeztetése nélkül, de ez a lányok esetében nem így van.

Tényleg működnek a zsírégetők?

2019-05-23

Tényleg működnek a zsírégetők?

Manapság már számos „csodabogyót” és módszert találhatunk az interneten, amelyek gyors fogyást ígérnek. Nos, ezekben sajnos nem szabad hinni, hiszen amilyen gyorsan esetleg képesek segíteni rajtunk (no persze igen drágán), olyan gyorsan vissza is szaladnak ránk a kilók.

Hogyan javíthatod egyensúlyodat - és miért olyan fontos?

2019-05-23

Hogyan javíthatod egyensúlyodat - és miért olyan fontos?

Az edzések során általában célként kevesen tűzik ki maguk elé az egyensúly javítását. Azonban igen fontos ez is, hiszen a jobb egyensúly az élet minden területén pozitív előnyökkel jár. Lássuk, miért is olyan fontos a megfelelő egyensúly fejlesztése.

7 Alapvető edzőtermi szabály, amelyeket tudnod kell

2019-05-03

7 Alapvető edzőtermi szabály, amelyeket tudnod kell

Az edzőteremben is vannak kimondatlan alapvető szabályok, amelyeket érdemes betartani. Ezek az edzőtermi etikett szabályok sokaknak alapvetők, mégis érdemes róluk beszélni, hiszen kezdőként jó, ha tisztában vagy velük. Lássuk, mire kell odafigyelned, ha lemész a konditerembe.

Csak 15 perced van? Itt a tökéletes edzés az alakformáláshoz!

2019-04-17

Csak 15 perced van? Itt a tökéletes edzés az alakformáláshoz!

A rövid, de intenzív edzések is lehetnek ugyanolyan hatékonyak, mint a hosszú edzések. Ha csak 15 perced van, de szeretnél formába jönni, akkor ezt a lépcsős edzéstervet neked találták ki. Mindössze 15 perc alatt mind a lábaidban, mind a farizmokban garantált lesz a másnapi izomláz. Mutatjuk, hogyan.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
75 801
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 160 716
Közösség

Szótár

Diabetes mellitus

A szénhidrát anyagcsere krónikus betegsége, a normális inzulin működészavara következtében... Tovább

Edzéseszközök

  Azok az eszközök és eljárások, amelyek az edzések levezetését segítik. A... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 186

Átlagos értékelés: 4.7